E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda küresel güçlenme sürebilir---

Dolarda küresel güçlenme sürebilir

Dolarda küresel güçlenme sürebilir
15 Ekim 2021 - 08:41 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasaların merkezindeki başlıkları ve bu gelişmelerin piyasaya olan etkileri aktarılıyor.

ABD piyasalarında işler yolunda olmaya devam ediyor. ABD hisse senetleri, yeni işsizlik maaşı taleplerinde düşüş, fabrika çıkış fiyatlarındaki beklenenden düşük enflasyon ve ABD'nin en büyük dört tüketici bankası için tahminleri aşan sonuçlar göstermesiyle güçlü konumlanmalarına devam ettiler. Çin ve Hong Kong piyasalarındaki endişeler, ABD piyasalarından gelen daha olumlu verilerle risk iştahının artmasına yardımcı oluyor.

Dolar, iyileşen ekonomi ve artan enerji fiyatları arasında ABD merkez bankasının para politikasını önceden beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağı beklentileriyle Eylül başından bu yana yükseldi. Küresel ekonomideki büyüme yavaşladıkça doların Euro, İsviçre frangı ve Japon yeni karşısında da değerleneceğini öngörülürken, son altı ayda yüzde 4’ün üzerinde güçlenen dolar endeksi, dün pandemi başından bu yana ilk kez tekrar 300 binin altına düşen haftalık işsizlik başvuruları sonrası hafif düşüşle 93,88 düzeyinde işlem gördü. Eylül ayında üretici fiyatlarının beklentilerin altında yüzde 0,5 gelmesi de dolardaki düşüşte etkili oldu.

Küresel borçlanma maliyetleri için gösterge sayılan 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi, Salı günkü dört ayın en yüksek seviyesi 1,631'i gördükten sonra aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra, gün içinde çok az değişiklik göstererek %1,5247 oldu.

Fed'in Eylül toplantısının tutanakları bu hafta, politika yapıcıların enflasyon ve bu konuda ne yapmaları gerektiği konusunda keskin bir şekilde bölünmüş olmalarına rağmen, bu yıl bir teşvik indiriminin bu yıl başlamasının neredeyse kesin olduğunu doğruladı Para piyasaları şu anda Temmuz ayına kadar 25 baz puanlık bir faiz artışının yaklaşık 50/50 oranında fiyatlanıyor.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’de Kasım da tahvil azaltımı kervanına katıldı ve , Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlama planının ekonomik büyümeyi engellemesini, duraksatmasını beklemediğini söyledi. Yurtiçine baktığımızda ise Doların güçlü kalmaya devam edeceği, enerji ve gıda fiyatlarının da arz kaynaklı yükselişlerinin korunacağı bir süreçte Merkez Bankamızında faiz indirimlerine devam edeceğini beklediğimizden geniş persfektifde dolar TL’nin görebileceği seviyeleri iki kırımlı görmekteyiz. Öncelikli olarak Alt bant ana desteği olarak 8,98 seviyesini önemine dikkat çekmek isteriz. Beklentimiz deki ilk kırılım ; 8,98 - 9,23 bandı ve bu band yukarı yönlü aşıldığı takdirde ise 9,23 - 9,42 bandında salınımda bulunmasını bekleyebiliriz. 8,98 seviyesinin aşağı yönlü kırılımı piyasa tarafından ekonomi yönetimin atacağı adımlara bırakılmış durumda. Keza bu adımlar CDS priminde de, 10 yıllık yahvil faizlerinde de rahatlamaya yol açacaktır.

Kripto dünyasının merakla beklediği gelişme ise Bloomberg news de yer aldı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun ilk ABD bitcoin vadeli işlem borsa yatırım fonunun önümüzdeki hafta işlem görmeye başlamasına izin vermeye hazır olduğunu yazdı.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Cuma sabah seansında çoğunlukla alıcılı seyretti.Hong Kong Borsası iki günlük tatilin ardından yatay bir seyirle açıldı. Çin ana karasında ise Shenzen ve Şanghay Endeksleri arttı. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri yüzde 1'den fazla yükseldi. 

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nın belirlediği temiz enerji hedeflerini karşılamak için Dünya Bankası, Fransa ve Almanya'nın mali destek verdiği bir plan çerçevesinde 3 milyar 100 milyon Euro kredi alacağı kaydedildi. 

ABD Başkanı Joe Biden, federal hükümetin borçlanma tavanının geçici olarak 28,9 trilyon dolara yükseltilmesini öngören yasayı onayladı. 

ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Moderna’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının üçüncü dozuna acil kullanım izni verilmesini önerdi. 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) ülke yönetimlerine fiyat dinamiklerini ve enflasyon üstündeki geçici baskı unsurlarını yakından izleme ve enflasyon riskleriyle baş edebilmek için uygun adımları atma çağrısı yaptı. 

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in ekonomiye sağladığı desteği azaltmak için izlenecek patikayı netleştirdiğini, ancak faiz artırımının ne zaman uygun olacağını belirlemenin daha fazla zaman alacağını söyledi. 

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Narker, Fed'in varlık alımlarının aylık 120 milyar dolar olan cari hızının yavaşlatılmaya başlanması zamanının yakında geleceğini söyledi. Ancak Harker, Fed'in faiz oranlarını artırmasının en azından bir yıl daha muhtemel olmadığını da savundu. 

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, hükümetin Japon Yeni'nin değerinde son dönemde yaşanan düşüşlerin etkilerini yakından takip etmeye devam edeceğini söyledi. 

Otomotiv sektöründe global bazda yaşanan çip krizi Renault'u da etkiledi.Otomotiv devi, elektronik bileşenlerin tedarik sorunu sebebiyle Bursa'daki fabrikasında bir hafta üretim yapıp, bir hafta yapmayacağını duyurdu.16 Haziran-26 Temmuz arasında çip tedarikindeki sorunlar nedeniyle üretime uzun süre ara veren Oyak Renault, 18 Ekim ile 4 Kasım arasında tekrar üretime ara vereceğini açıkladı. 

Vergi Usul Kanunu değişiklik teklifi TBMM’de kabul edildi. Teklife göre, basit usulle vergilendirilen mükellef kazançları gelir vergisinden muaf tutuluyor. ‘Küçük esnaf' diye tabir edilen 850 bin civarındaki mükellef yıllık beyanname vermeyecekler.İnternet üzerinden sosyal içerik üreten kişilerin bu yolla elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Teklife göre, tarım sektörü ve çiftçilerin kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları destekler gelir vergisinden istisna tutulacak.Fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. 

AC Asia ex, Japan % 1,02 alıcılı 

S&P 500 % 0,31 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,37 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 15/10/2021

Acıpayam Selüloz ve Metro Holding sorusu

Dolarda zayıf trend uzun sürer mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)