E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda kritik seviye test edildi---

Dolarda kritik seviye test edildi

Dolarda kritik seviye test edildi
24 Mart 2021 - 11:33 borsagundem.com

Dalgalanmanın sürdüğü döviz kurlarında dolar/TL, piyasaların açılmasıyla birlikte 8,04 seviyesine kadar tırmandı. Dolar/TL, güne 7,93-7,94 bandında başlamıştı.

Döviz piyasalarında dalgalanmalar ivme kaybetse de dün oynaklık sürdü. 7,70'in altında güne başlayan dolar/TL 7,95 civarında günü tamamlamıştı.

Bugüne dünkü kapanış seviyelerinin hemen altında başlayan dolar/TL, güne başlarken 7,93-7,94 bandında işlem gördü. Piyasaların açılmasıyla birlikte, dolar/TL, yeniden 8 liranın üzerine tırmandı.

Gün içi en yüksek seviye olarak 8,0440'ı gören dolar/TL, saat 11:35 itibarıyla 7,9701 seviyesinde işlem gördü. Benzer grafikleri çizen ve 9,53'ü gören euro/TL de 9,4475 seviyesindeydi.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU

Finansal piyasalar, hafta sonu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası (TCMB) başkanını görevden alarak ülkeyi yeniden kur krizine sürüklemesinin ardından, Türkiye'nin kredi notunun iki kademe düşürülmesini fiyatlıyor.

Reuters'ın haberine göre, yatırımcıların riskten korunmak için kullandıkları kredi iflas takası (CDS) primleri baz alınarak hesaplanan S&P'nin Global Capital IQ Market Derived Signal puanı keskin bir değişim kayederek B+ kredi notuna sahip olan Türkiye'nin B- kredi notuna sahip bir ülkeymiş gibi fiyatlandığını gösterdi.

Veriler, son 10 yılda MDSS hareketlerinin aşağı ve yukarı yönlü kredi notu değişikliklerinden önce geldiğini, ancak genellikle fazla sert tepki verdiğini gösteriyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) Kasım 2020'deki 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra Pazartesi günü 150 baz puan kadar yükseldi. CDS bu sabah saat saatlerinde 460 puan seviyesinde.

VATANDAŞ DÖVİZ Mİ SATIYOR?

Merkez Bankası'nda (TCMB) başkan değişiminin zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibilite yerine soru işaretleri ve güven endişelerini getirirken yabancı yatırımcılar artan risklere dikkat çekerek TL varlıklardaki payını sert azaltıyor.

Yabancıların yaklaşık 20 milyar dolar giriş yaptıkları Kasım 2020 başından geçen haftaya kadar döviz varlıklarını azaltmayı tercih etmeyen lokal yatırımcılar ise Pazartesi günü 7.6 milyar dolar döviz satışı yaptılar. Bankacılar lokal döviz satışının Pazartesi günü kadar olmasada dün de devam ettiğini belirtiyorlar.

Tahvil, faiz, CDS yükselişte

 

Altını baskılayan ve destekleyen unsurlar

 

Dolarda yükseliş eğilimi sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fiyat farkı24 Mart 2021 11:55

    Doviz buroları neden yukarıdan satıp alıyor 10-15 kuruş fark var doviz burolarında

  • Bika24 Mart 2021 11:48

    Döviz satanlar kredi borcu olanlardır, yüzde 8 faizle kredi kullanıp dolar ve altın alanlardır. Borsada sert satışlar da kredili işlem yapanlardan geliyor.

  • ıtri24 Mart 2021 11:46

    bu vatandaşlar cuma günü alım yapıp, pazartesi satım yapan "insider"lar galiba