E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda gevşeme sürüyor---

Dolarda gevşeme sürüyor

Dolarda gevşeme sürüyor
02 Nisan 2021 - 10:26 borsagundem.com

Küresel piyasalarda tatil nedeniyle piyasalar kapalı, hacimsiz işlemlerde görülüyor. Yurtiçinde ise kurlarda gerileme devam ediyor.

Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesinin ardından gördüğü zirveleri hafta başında zorlayan dolar/TL, Kavcıoğlu’nun sıkı para politikasına bağlı kalacağını taahhüt etmesi ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki gerilemeye paralel olarak dolarda sakinleşme görülüyor.

Bankalar arası piyasada güne 8,11 seviyesinden başlayan dolar/TL 8 liranın altını gördü. Kur en düşük 7,98 seviyesine indi. Euro/TL de 9,50'in altında işlem gördü.

Uluslararası piyasaların Paskalya tatili nedeniyle kapalı olduğu işlem gününde hacimlerin düşük olması bekleniyor.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “Son iki haftadır TL kanadında yoğun gündem takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta TCMB’de Başkan değişikliği sonrasında bu haftada TCMB Başkan Yardımcısı değişikliği gerçekleşti. Bu gelişmeler ile TL kanadında volatilite artmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.01 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmiş ve parite 8.45 seviyelerini test etmişti. Fakat bu seviyeler ardından TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun da açıklamaları ile birlikte paritede gevşeme hareketleri gerçekleşmişti. Dün bu gevşeme hareketleri devam etti ve TL dolar karşı değer kazanan gelişen ülke para birimleri arasında öne çıktı. Haftanın son işlem gününde 8.10 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren USDTRY paritesinde piyasalar gün içerisinde ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisini takip edecek. Veri TSİ 15:30’da açıklanacak ve veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. Dün ise yurtiçinden gelen imalat PMI verisi izlendi ve veriye göre Mart ayında 52,6 seviyesine yükseldiği görüldü. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 8,15026 – 8,30299 – 8,47227 seviyeleri direnç noktaları olarak 8,00130 – 7,85217 – 7,70857 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir” denildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde de,  “Dolarda Gevşeme” başlığı ile “Dün EURUSD paritesi yükselişini sürdürerek 1,1775 seviyesinden kapandı. USDTRY doların değer kaybetmesinden olumlu etkilenerek 8,0990’dan kapanış gerçekleştirdi. Altın, ABD tahvil faizlerinin düşmesi ve doların değer kaybetmesiyle yükselişe geçti ve 1729 dolar düzeyinden kapandı. Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi Mart ayında 57,9’dan 62,5’e yükseldi. Almanya’da imalat PMI beklendiği gibi 66,6 seviyesinde gelirken, İngiltere’de beklentilerden iyi olarak 58,9 seviyesine çıktı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerde olduğu, bu durumun sıkı bir para politikası duruşu gerektirdiğini belirtti. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta yükselse de pandemi döneminin en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Verilere göre 27 Mart’ta sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 61 bin artarak 719 bin oldu. Bununla birlikte ABD'de ISM imalat endeksi Mart'ta 64,7 seviyesine çıkarak 1983 yılından bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. Üretim PMI verisi ise 59,1 seviyesine yükseldi. Bugün ABD ve Avrupa borsaları Paskalya tatili sebebiyle kapalı olduğu için FX’teki volatilite düşük kalabilir. Yine Paskalya tatili sebebiyle altın ve gümüş gün boyu kapalı kalacaktır. Günü düşüşle tamamlayan Dolar/TL kurunda Türk Lirası lehine işlemlerin devamı durumunda 8,0042 desteği hedeflenebilir. Bu seviye aşağısında ise 7,9571 ikinci destek noktası olarak gündeme gelebilir. Kurun 8,1943 üzerindeki fiyatlamalarında ise 8,3309 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir” diye belirtiliyor. 

Citi'den kritik enflasyon görüşü

Borsada haftayı kazançlı kapamaya hazırlanıyor

JP Morgan, Bitcoin'deki hedef fiyatını düşürdü

Üretim patlaması, enflasyonun arttığına işaret ediyor

Bankacılık hisseleri ile Euro'yu bile bozduk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)