E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda düşüş sürüyor, seçimler fiyatlandı mı?---

Dolarda düşüş sürüyor, seçimler fiyatlandı mı?

Dolarda düşüş sürüyor, seçimler fiyatlandı mı?
13 Mayıs 2015 - 11:27 borsagundem.com

Dolar, gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kaybediyor

BORSAGUNDEM.COM

Euro Bölgesi’nde açıklanan sanayi üretim rakamlarının yükselmesi euronun dolar karşısında değerlenmesine neden olurken bugün açıklanması beklenen büyüme rakamlarının da euroyu desteklemesi bekleniyor. Dün itibarıyla euro/dolar paritesi yükselişe geçerek 1,1250 seviyesine çıktı. Dolar endeksi ise 94,37 seviyesine geriledi. Doların diğer majör para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksini gerilemesinde petrol fiyatlarında görülen yükselişte etkili oldu. Amerikan Petrol Enstitüsü verisine göre ABD’de ham petrol stokları ikinci hafta üst üste düştü  ve OPEC’in 2014 petrol tüketimi tahminini yukarı yönlü güncellemesi petrol fiyatlarının artmasını sağladı. Brent petrolün varil fiyatı dün % 3.6 artarak günü 67.2 dolardan tamamladı.

TL’DE POZİTİF AYRIŞMA

7 Haziran genel seçimleri yaklaşırken politik risklerin önemli ölçüde fiyatlanmış olması TL varlıklara olan ilgiyi artırdı. Enflasyonun yaz aylarında % 6.5-7 bandına gerileyebilecek olması ve liranın sene başından bugün en fazla değer kaybeden para birimi olması seçimler öncesinde Türk Lirası cinsinden varlıklara ilginin artmasını sağladı.

Dolar endeksinin değer kaybetmesi, gelişmekte olan ülkelerde karışık bir görünüme neden olurken TL’deki ayrışma pozitif yönde oldu. TL dolar karşısında dün itibarıyla değer kazanarak  2,66 TL’ye kadar indi. Bugünkü işlemlerde ise dolarTL kuru 2,5538 seviyesine kadar düştü. Dolar karşısında değerlenen TL euro karşısında da değer kazandı. Dün itibarıyla 3,04 TL'ye yükselen euro bugün 2,9778 seviyesine gerilemiş durumda.

Dün Hazine ihraçlarında 2 yıllık tahvile yüksek oranda ilgi gerçekleşirken, kağıdın faizi Salı gününe göre 8 baz puan düşerek günü yüzde 9.84 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık faizi ise 9 baz puan artarak %9.20’de günü bitirdi. TL varlıklara olan ilginin devam etmesi 2 yıllık gösterge faizinin bugün yüzde 9,58 seviyesine inmesini sağladı.

Dolar ve faizde görülen gerileme borsaya alım getirdi. BİST 100 endeksi 5 günlük düşüşten sonra yükselişe geçerek 4. günde de pozitif seyretti. Endeks 86.000 sınırına kadar yükseldi. Borsa İstanbul'da 3 günlük kazanç yüzde 2'ye yaklaştı.

RUBLE DEĞER KAZANDI

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi, Rus Rublesi'ne ABD Doları karşısında destek veriyor.   NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatının 61,83 dolar/varili ve ICE'de Brent petrolünün 67,62 dolar/varil seviyesini görmesinin etkisi ile ruble, ABD Doları karşısında Kasım 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.  Dün 50,1890 seviyesinden kapanan ABD Doları/Ruble paritesi bugün 49,2810 seviyesini gördü. Şu sıralarda ise düne göre yüzde 1,40 kayıpla 49,4750 seviyesinden işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)