E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolarda düşüş devam eder mi?---

Dolarda düşüş devam eder mi?

Dolarda düşüş devam eder mi?
25 Haziran 2018 - 08:55 borsagundem.com

Seçimin sonuçlanması ile birlikte dolarda bir miktar gerileme yaşandı

18 Nisan’da kararı alınan seçimler, 24 Haziran Pazar günü yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı seçimini % 52.5 oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazandı. Erdoğan, 2014’deki seçimleri de % 51.8 oyla kazanmıştı. Bu sonuçla, Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başkanı oldu.

Yine resmi olmayan Meclis seçimi sonuçlarına göre; Ak Parti % 42.5 oy ile 290 milletvekili (Biri BBP genel başkanı), CHP % 22.7 oy ile 146 milletvekili, HDP % 11.6 oy ile 68 milletvekili, MHP % 11.1 oy ile 49 milletvekili ve İyi Parti % 10.0 oy ile 47 milletvekili çıkardı. Bu sonuçlara göre AKP+MHP+BBP Cumhur İttifakı Mecliste 339 milletvekili ile temsil edilecek.

Son dönemde alım gücü azalan seçmenin, ekonomideki sıkıntıyı hissettiği ancak bunun sorumlusu olarak Recep Tayyip Erdoğanı görmediği anlaşılıyor. Bu yüzden AKP’nin oyu % 2015 Kasım seçiminde % 49.5 iken şimdi % 42.5’e gerilemiş ve 2015’deki 6 aylık süreç dışında ilk kez mecliste çoğunluğu kaybetmiş ancak 10 Ağustos 2014’de % 51.8 ile seçilen Erdoğan’ın oyu % 52.5’e çıkmıştır. Bu durum sayın Erdoğan’ın siyasi taktiksel zekasını da gözler önüne sermektedir. Böylece bizzat kendi inşa ettiği Türkiye'nin yeni yönetim yapısının, ilk kullanıcısı da kendisi olacaktır.

Piyasalar için en önemli unsur, bir belirsizlik etkeninin ortadan kalmasıdır. Bunun öncü işaretini Cuma kapanışta 4.68'e kadar gerileyen Dolar/TL kuru vermişti. Bugün de TL değer kazanımı sürdürerek 4.55 TL seviyesinden güne başlıyor. Aynı şekilde borsada da olumlu bir tepki görmeyi bekliyoruz. Zira son 3 ayda dolar bazında banka hisselerinin % 50’ye varan düşüşler yaşaması ile birçok faktörün fiyatlara yansıdığını biliyoruz.

Seçimlerin kesin sonuçlarının Cuma günü açıklanması bekleniyor. Önümüzdeki günler için piyasalarda gündem; “Para politikalarında etkili olan bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz” diyen Erdoğan’ın, yeni finans ofisinin ve ekonomi bakanlarının ilanı olacaktır.

STRATEJI

Endekste 95,500 seviyesinin önemli bir direnç olduğu fikrimiz devam ediyor. Üstü güzel bir ralliyi ifade edebilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 1300 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 1.2 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

• Kesin olmayan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre, Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oyların yüzde 52.4’ünü alarak ilk turda seçilen Recep Tayyip Erdoğan oldu.
• Trump: AB'den ithal edilen araçlara %20 gümrük vergisi uygulanabilir.
• ABD'de imalat PMI Haziran'da 56.4'ten 54.6'ya geriledi.
Euro Bölgesi'nde bileşik PMI, Haziran ayında beklentinin üzerinde gelerek bölge ekonomisinde
büyümenin sürpriz şekilde hızlandığını gösterdi.
• Almanya'da satın alma yöneticileri bileşik endeksi (PMI), Haziran ayında beklentiyi aştı.
• Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, OPEC’in üretim kesintisine uyumluluk oranını yüzde 100’e çekme konusunda anlaştı. Buna göre 1 Temmuz itibarıyla günlük petrol üretiminin yaklaşık 1 milyon varil artırılması hedefleniyor.

EURUSD Analizi

1,1515 seviyesinden aldığı destek ile toparlanma eğilimine giren EURUSD paritesi, geçtiğimiz haftanın son işlem gününü 1,1640 seviyesi üzerinde sakin tamamladı. Fiyat 1,1640 seviyesinin altına
inmeye çalışsa da 50 birimlik hareketli ortalamanın altında tutunmayı başaramadı. Bugün Almaya’dan açıklanacak olan IFO İş hayatı endeksi verisi parite züerinde hareketlenmeye yol açabileceğinden takip edilmesinde fayda bulunmaktadır. Fiyattaki yukarı eğilimin devam edebilmesi için 1,1680 seviyesi üzerinde tutunma gerekmektedir. Bunu başarması durumunda yükselişin 1,1710 seviesine doğru devamı beklenebilir. Geri çekilmelerde 1,1640 seviyesi önemli. bu seviyenin altında tutunma yaşanması durumunda satış baskısının tekrardan artması ve fiyatın 1,1595 seviyesine doğru geri çekilme yaşaması beklenebilir.

USDTRY Analizi

Merakla beklenen seçimlerin sonucu ilk turda belli oldu ve resmi olmayan rakamlara göre, Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oyların yüzde 52.4’ünü alarak ilk turda seçilen Recep Tayyip Erdoğan
oldu.USDTRY paritesinin seçim sonuçlarına verdiği ilk tepkinin olumlu olduğu ve fiyatta aşağı yönlü hareketler gerçekleştiği gözlemlenmekte. Bundan sonraki süreçte özellikle ekonomi yönetimi ile ilgili bakanların açıklanması parite üzerinde etki yaratacaktır. Gece açılış sonrasında gerileyen fiyatın şu saatlerde 4,6350 seviyesi yakınlarında hareket ettiği gözlemlenmekte. TRY ‘deki pozitifliğin devam etmesi ve fiyatta aşağı yönlü hareketin olması durumunda 4,5940 kısa vadede takip edilebilecek destek seviyesi olarak karşımıza çıkmakta. Fiyatın 4,6350 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ise 4,6730 yukarıda takip edilebilecek ilk direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmakta. Bugün açıklanacak veriler fiyatta hareketlenmeye yol açabileceğinden takip edilmesinde fayda bulunmaktadır.

XAUUSD Analizi

Önemli destek seviyelerinin kırılımı ile birlikte satış baskısının iyice hissedildiği Altın Ons fiyatı 1261 seviyesinden aldığı destek ile toparlama eğilimine girmeye çalışıyor. Trump ‘ın ticaret savaşlarında Çin’in ardından Avrupa’yı da hedef alması yatırımcının tekrardan güvenli liman arayışına girmesine neden oldu. Şu saatlerde 1268 seviyesi yakınlarında hareket eden fiyatın tekrardan satış baskısında kalması durumunda 1261 seviyesi önemini korumakta. Yükseliş için 1268 seviyesinin üstünde
tutunma görülmeldiri. Bunu başarması durumunda ahreketin 1274 seviyesine doğru devamı beklenebilir. Bugün ABD ‘den açıklanacak olan veriler fiyatta hareketlenmeye yol açabileceğinden takip edilmesinde fayda bulunmaktadır. Veri haricinde özellikle ABD Başkanı Trump’tan gelebilecek olan açıklamalar Altın Ons fiyatı üzerinde etki yaratabilir.

USOIL Analizi

OPEC ‘te beklenen anlaşma geldi ve petrol üretiminin 1 temmuz itibari ile yaklaşık olarak 1 milyon varil arttırılması kararlaştırıldı. Önceki dönemlerde özellikle Suudi arabistan’ın bu konudaki isteği
fiyat üzerinde negatif bir görünüm oluşturmuş ve satış baskısının gelmesine neden olmuştu. Alınan karar sonrasında satış baskısının yerini alıcılara bıraktığı ve fiyatın 69 seviyesinin üzerini
gördüğü gözlemlenmekte. Yeni haftaya satıcılı başlayan WTI ‘ın satış baskısında kalmaya devam etmesi durumunda 67,57 kısa vadede takip edilebilecek destek seviyesi olarak karşımıza
çıkmakta. Gün içerisinde alıcıların tekrardan baskın hale gelebilmesi için fiyatın öncelikle 68,13 seviyesi üzerinde tutunması gerekmekte. Bunu başarması durumunda 68,58 seviyesi test
edilmek istenebilir.

US500 Analizi

S&P 500 endeks vadelisi yeni haftaya satıcılı başladı. ABD’nin Çin’İn ABD ‘li teknoloji şirketlerine olan yatırımlarına sınırlandırma getireceği iddiaları endeskte sert gerileme yaşanmasına neden oldu. 2738 seviyesini test eden vadeli endeksin bu seviyeden geri çekilme yaşadığı gözlemlenmekte. Gün içerisinde satış baskısının artması durumunda 2738 seviyesinin kırılımı satışları hızlandırabilir. Toparlanma eğiliminin artması için endeksin 2738 seviyesi üzerinde kalıcı olması gerekmekte. Gün içerisinde alışların gelmesi 2762 seviyesinin test edilmesini sağlayabilir. Ticaret savaşları ile ilgili gelişmeler endeks üzerinde etki yaratabileceğinden takip edilmesinde fayda bulunmaktadır.

USDJPY Analizi

ABD ‘den yayılan ticaret savaşları devam ederken JPY ‘nin güvenli liman talebi ile değer kazanmasını sağladı. Trump ‘ın Avrupa’dan ithal edilen araçlara %20 gümrük vergisi uygulanabileceğini
belirtmesi ve yeni hafta başlangıcında ABD’nin Çin’İn ABD ‘li teknoloji şirketlerine olan yatırımlarına sınırlandırma getireceği iddiaları güvenli liman talebi ile birlikte sert gerileme yaşanmasına neden oldu. 200 birimlik hareketli ortalamanın altına inen fiyatta satış baskısının arttığı ve fiyatın 109,45 seviyesini test ettiğ igözlemlenmekte. Gün içerisinde satış baskısının artması ve 109,45 seviyesinin kırılması durumunda 109,15 seviyesine doğru satış baskısının devamı beklenebilir. Gün içerisinde toparlanma olması durumunda 109,70 üst tarafta takip edilebilir.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)