E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolara Powell darbesi---

Dolara Powell darbesi

Dolara Powell darbesi
02 Aralık 2022 - 15:36 borsagundem.com

ABD DolarI rakip para birimleri karşısında küresel piyasalarda düşüşe geçti. Dolardaki düşüşün temel sebebi ise FED’in faiz artış hızını yavaşlatacağına dair işaretlerin artması oldu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın faiz artış hızını yavaşlatacağına dair açıklamaların ardından küresel piyasalarda doların değeri sert bir biçimde düştü. Amerikan Doları rakibi altı para birimi karşısında Perşembe günü %1,2 değer kaybetti. İngiltere Sterlini %1,5 yükselerek 1,224 dolara gelirken euro ise %1,1 arttı. Aynı gün Japon Yeni ise %2,1 değer kazandı.

Dolarda görülen bu düşüş FED’in faiz politikasına ilişkin piyasa beklentilerindeki değişimi işaret etti. Zira para piyasaları yılın başından bu yana FED’in faiz kararını yakından takip ediyor.

Financial Times’ın haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi Lombard Odier’ın Varlık Başkanı Didier Rabattu konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa halihazırda enflasyonun tarih olduğu, FED’in yakın zamanda para politikasını değiştireceği ve aralık ayından itibaren faiz artırımlarının azalacağı görüşünü benimsemiş durumda” ifadelerine yer verdi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD para birimi 2022’nin büyük bir kısmında yükselişteydi. Bu durumun en önemli sebebi ise FED’in enflasyonla mücadele edebilmek için diğer merkez bankalarının çoğunluğundan daha agresif bir şekilde faiz artırmasıydı. Ancak geçtiğimiz ay beklenenden daha düşük gelen enflasyon rakamları FED’in faiz artışı hızını yavaşlatacağına dair umutların yeşermesine imkan sağladı.

Söz konusu beklentiler hafta ortasında FED Başkanı Powell’ın konuşmasıyla ve perşembe günü açıklanan yeni enflasyon verileriyle de desteklendi.

FED’in en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre %0,2 yükseldi. Wall Street bu artışın %0,3 olmasını bekliyordu.

ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nden yayınlanan bir diğer gösterge, ABD'nin imalat sanayiindeki maliyet baskılarının 2020'den bu yana en hızlı şekilde yavaşladığını gösterdi.

Rabattu konuyla ilgili "ABD’de şahit olduğumuz şey enflasyonu destekleyen önemli itici güçlerden bazılarının ortaya kalkması gibi görünüyor. Gıda, benzin, gayrimenkul gibi fiyatların hepsi zirve noktasına ulaştı” açıklamasında bulundu.

Powell, Çarşamba günü Brookings Enstitüsü'nde yaptığı açıklamada, "faiz artışlarının hızını yavaşlatma zamanının aralık toplantısından hemen sonra gelebileceğini" söyledi.

ABD devlet tahvili getirileri de Powell'ın konuşmasına tepki olarak düşüşe geçti. Tradeweb verilerine göre, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi, Powell’ın açıklamalarının ardından 0,19 yüzdelik puan düşerek yüzde 3,51'e geriledi.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen hisse senedi piyasaları ise daha sakin kaldı. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi, 2021'den bu yana ilk kez arka arkaya iki ay boyunca pozitif performans kaydetmesinin ardından geçtiğimiz günü yüzde 0,1’lik düşüşle kapattı. Teknoloji odaklı Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Avrupa endeksi STOXX 600 ise yüzde 0,9 arttı.

Vadeli işlemler piyasasındaki ticaret de yatırımcıların FED’in politika faizlerinde gelecek yıl %4,9’la nihai artış oranına ulaşacağını öngörüyor. Kasım başında %5,14 olan söz konusu oran bu hafta başında %5’ti.

FED yetkililerinin faiz oranlarında zirveye ulaştıktan sonra uzun bir süre yüksekte kalacağı yönünde defalarca gelen uyarılarına rağmen, yatırımcılar faizlerin 2023 sonuna kadar yüzde 4,4'e düşmesini bekliyor.

Dolar endeksi 5 ayın en düşük seviyesinde

 

Powell, güvercini uçurdu

 

Fed'in gözü tarım dışı istihdam verisinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sedat saygın04 Aralık 2022 12:43

    İşimiz abd nin faizlerine kaldıysa oturup ağlamanın zamanı gelmiş demektir.

  • Yorum03 Aralık 2022 00:52

    Sağ gösterip sol çakmasinlar. Dolar altin ve diğer yatırım araçları, malum parası bol olan süper zengin sisteme hakim olanların elinde. Bunlar isteyecekler mi?