E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDolara liderlik eden isimler!---

Dolara liderlik eden isimler!

Dolara liderlik eden isimler!
22 Kasım 2021 - 21:19 borsagundem.com

FED, 23 Aralık 1913'te kurulan ABD'nin merkez bankasıdır. Zamanla Federal Rezerv Sistemi'nin rolleri ve sorumlulukları genişletilmiş ve yapısında değişiklikler meydana gelmiştir. Merkezi Washington'da olan bankanın başkanı Jerome Powell'dir.

Fed’in mevcut idari yapısının 1936'da kabul edilmesinden bu yana bankanın politikalarına liderlik eden başkanların kronolojik sıralaması…

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 1

Marriner Eccles, 1936-1948

Mevcut yapısı altında ABD merkez bankasının ilk başkanı olan Eccles ilk olarak Franklin Roosevelt tarafından atandı ve bir sonraki Demokrat başkan tarafından yeniden göreve getirildi. Fed’den 1948'de ayrılan Eccles 1951'e kadar bankanın yönetim kurulu üyesi olarak kaldı.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 2

Thomas McCabe, 1948-1951

Demokrat Harry Truman tarafından 1948’de atanan McCabe, 1951'de Fed başkanlığından istifa etti.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 3

William McChesney Martin Jr., 1951-1970

En uzun süre görev yapan Fed başkanı olan Martin, ilk olarak Truman tarafından atandı. İki defa Cumhuriyetçi Dwight Eisenhower tarafından ve birer kez de Demokratlar John Kennedy ve Lyndon Johnson tarafından yeniden atandı ve 1970’e kadar görevde kaldı.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 4

Arthur Burns, 1970-1978

Burns, modern Fed'in kendi seçimiyle ayrılmayan ilk başkanıydı. İlk olarak Cumhuriyetçi Richard Nixon tarafından atandı, ancak Demokrat Jimmy Carter Burns’ü yeniden göreve getirmeyi tercih etmedi.

G. William Miller, 1978-1979

Carter tarafından atanan Miller, Carter'ın Hazine Bakanı olmak için ayrılmadan önce sadece 17 ay Fed başkanı olarak görev yaptı. Fed’in modern tarihinde görev süresi en kısa Fed başkanı oldu.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 6

Paul Volcker, 1979-1987

1970'lerde ve 1980'lerin başında ABD ekonomisini derinden etkileyen enflasyona karşı zafer kazanan Fed başkanı olarak tanınan Volcker ilk olarak Carter tarafından atandı. Cumhuriyetçi Ronald Reagan tarafından yeniden atandı, ancak 1987'de istifa ederek üçüncü bir dönem daha görev yapmak istemedi.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 7

Alan Greenspan, 1987-2006

Dört farklı başkan altında görev yapan Greenspan ilk olarak Reagan tarafından atandı. Cumhuriyetçi George H.W. Bush, Demokrat Bill Clinton tarafından (iki kez) ve Cumhuriyetçi George W. Bush tarafından yeniden atandıktan sonra Ocak 2006'da Fed'den ayrıldı.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 8

Ben Bernanke, 2006-2014

Fed'in 2009’daki küresel finans krizi karşısında attığı adımların mimarı olan ve bugün bile hala büyük ölçüde kullanılmakta olan bir oyun planı oluşturan Bernanke, George W. Bush tarafından göreve getirildi. Demokrat Barack Obama tarafından yeniden atanan Bernanke bu kez görev süresi dolduğunda yerini Yellen’a bırakarak Ocak 2014'te Fed'den ayrıldı. Görev süresince küresel piyasaların odak noktasında yer alan ve Fed bilançosunu 800 milyar dolardan 4 trilyon dolara çıkaran Bernanke "Helikopter Ben" lakabıyla anıldı.

Janet Yellen, 2014-2018

Halen ABD Hazine Bakanı olarak görev yapan Yellen ilk olarak Obama tarafından atanmıştı. Yellen’ın görev süresi dolduğunda Cumhuriyetçi Donald Trump Fed’in yoluna başka bir liderle devam etmesini tercih ederek Yellen’ı atamadı. Yellen FED’in ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti.

Dolara liderlik eden isimler! - Sayfa 10

Jerome Powell, 2018-…

Trump, Powell'ı atadı ve kısa süre içiresinde pişman olduğunu açıkladı. Powell göreve gelir gelmez Yellen döneminde başlayan faiz artırımlarına devam etti ve izlediği politika Trump'ın kendisi için "düşman" ve "kalın kafalı" şeklinde ifadeler kullanmasına neden oldu. Koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana, Powell ekonomiyi pandeminin etkilerinden korumak için destekleyici politikalar uyguladı. Jerome Powell, dört yıl daha Fed'e başkanlık etmesi için Başkan Joe Biden tarafından da bir kez daha aday gösterildi.

Erdoğan’dan kur açıklaması: Ne yaptığımızı iyi biliyoruz

 

Dolarda tarihi zirve! Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

 

Erdoğan'dan döviz artışı yorumu: İstihdamda artışa yol açar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)