E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar, zirve yeniledi---

Dolar, zirve yeniledi

Dolar, zirve yeniledi
10 Aralık 2021 - 10:13 borsagundem.com

Hafta boyunca sürdürdüğü tarihi zirvelerin hemen altındaki seyreden dolar/TL, haftanın son işlem gününde zirvesini 13,90'ın üzerine çıkardı.

Hafta boyunda 13,80 civarında dolaşan ve 13,87'deki zirvesine yakın seyreden dolar/TL,  bu seviyelerini bugün kırdı. Dolar/TL'de yeni zirve 13,90'ın üzerine çıktı.

13,9088 ile rekor tazeleyen dolar/TL sonrasında bir miktar geriledi. 

Geçen hafta döviz piyasasına müdahale eden TCMB'den bu müdahaleleri sürdürüp sürdürmeyeceği de yakından izleniyor. TL'nin geçen hafta illikit piyasada 14 seviyesini görmesinin ardından TCMB iki defa dolar satarak piyasaya müdahale etti. TCMB'nin iki müdahalesi de kurun 13,8 seviyesinin üzerine çıkmasıyla başlamıştı.

Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilirken, Bakan Nureddin Nebati konuşmasında likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması politikasına devam ettiklerini söyledi. Nebati ayrıca, tüm adımları serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbesti ilkesiyle tam uyumlu şekilde atacaklarını da kaydetti.

TCMB "Piyasa Katılımcıları Anketin"de cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 9,98 TL iken, bu anket döneminde 13,77 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 10,93TL iken, bu anket döneminde 15,56TL olarak gerçekleşti.

Yaklaşık yüzde 21 ile üç yılın zirvesindeki enflasyonda birkaç ay içinde gerçekleşmesi beklenen 10 puan artışa ve TL'nin eksi getirisine rağmen TCMB'nin Aralık ayında bir faiz indirimine daha gitme ihtimali TL'nin değerini tarihi dip seviyelere düşürdüğü gibi toparlanmasına da engel oluyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de, Türkiye'de tüketici enflasyonunun gelecek aylarda yüzde 25'i aşabileceğini belirtirken, Aralık'ta olası bir yeni faiz indiriminin enflasyon tahmininin üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını söyledi.

TCMB'nin bir sonraki para politikası toplantısı 16 Aralık'ta yapılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ASTOR10 Aralık 2021 14:32

    bitti artık türkiye bundan sonra kolay kolay düzelmez. bir sene sonra suriye gibi oluruz.

  • Vehbi10 Aralık 2021 12:08

    Acil faiz Acil faiz çek silahını kurtar piyasayı arttır faizleri hemen yol yakınken

  • Ekonom10 Aralık 2021 11:59

    Faizlerin biran önce enflansyon üstü seviyeye çekilip piyasalar normale döndürülüp döviz kuru geri çekilerek güven sağlanmalı yoksa mümkün değil istikrarın sağlanması acil faiz arttırımı şarttır

  • Truman10 Aralık 2021 11:04

    Faizle inat ettiğin müddetçe ne ekonomi düzelir nede piyasalar tahribat katlanarak devam eder imkanı yok kötü gidişatı durduramazsın enflansyonu körükleyen dövizi tutamazsın faiz en güçlü silahtır yükselmesi gerektiğinde yükseltilecek