E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişte---

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
08 Temmuz 2019 - 00:40 borsagundem.com

TCMB başkanının görevden alınmasının ardından bağımsızlık endişeleriyle TL varlıklar satıcılı, PPK'ya kadar temkinli seyir bekleniyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'yı görevden almasının ardından bağımsızlık endişelerinin artmasıyla TL varlıklar satıcılı seyrederken, 25 Temmuz'da sınırlı beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda yön belirleyici olacak.

Dolar saat 17:52 itibariyle 5.7266 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7052 lira, en yüksek 5.7858 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4238 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1211 seviyesinde. Gram altın 257.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.12 seviyesinde.

G20 sonrası ABD ile ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle TL'de gözlenen değer kazancı ve küresel faizlerdeki düşüş eğiliminin yanı sıra yıllık enflasyonda gözlenen sert gerilemeye paralel TCMB'nin bu ay itibariyle faiz indirimlerine başlayacağı tahmin ediliyordu.

Ekonomistler enflasyondaki düşüşün baz etkisi kaynaklı olması nedeniyle %24 seviyesindeki faizlerde yüksek indirimi olası görmüyordu ancak Uysal'ın faiz indirimi konusunda "agresif" olabileceği belirtiliyor. Cuma günü 5.6345 seviyesinden kapanan, Asya seansında 5.8245'e sert yükselen dolar/TL bugün kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Ancak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren TL dolar karşısında saat 1701 itibarıyla %1.6 civarında değer kaybı ile hareket ederken, dolar/TL 5.7135/5.7170 seviyesinde.

Piyasada karar öncesinde 100-150 puan arasında olan faiz indirimi beklentisinin kararın ardından 250-300 puana yükseldiğini belirten bir analist, "Eğer TCMB bu seviyelerin üzerinde mesela 400 puanlık bir indirime giderse, o işte yüklü ve hızlı indirim olur.

Piyasa da bunu şüphe ve endişe ile karşılayabilir. O yüzden de piyasa 25 Temmuz'u temkinli bir şekilde bekleyecek" dedi. Ekonomistler ve bankacılar Uysal'ın Para politikası Kurulu'ndaki (PPK) para politikasında gevşeme yanlısı üyelerden biri olduğunu belirterek, Erdoğan'ın düşük faiz konusundaki görüşlerine Çetinkaya'dan daha yakın olduğunu belirttiler.

Commerzbank FX&EM Analisti Esther Reichelt, "TCMB'nin bir şekilde doğru adımı atacağına yönelik olarak piyasaların son dönemdeki iyimserliği beni şaşırtıyor. Mayıs 2018'den bu yana hükümetin ekonomi politikaları konusunda daha duyarlı ya da TCMB'nin bağımsızlığını savunacak pozisyonda olduğuna dair herhangi bir adım görmedik.

Özellikle de bağımsızlık konusu bu haftasonundan itibaren tamamen ortadan kalktı" dedi. Geçen hafta iyimser bir seyir ve değer kazancı gözlenen TL, TCMB'nin bağımsızlığı ve öngörülerin üzerinde faiz indirimi yapılabileceğine yönelik endişelerin baskısı altında.

Sıkı para politikasının devam edeceği algısının oluşması ve S-400 iyimserliğinin devam etmesi halinde kurda tekrar geri çekilme gözlenebilir. Çetinkaya haftasonunda Cumhurbaşkanlığı kararı ile dört yıllık görev süresi dolmadan görevinden alındı. Yerine Haziran 2016'dan bu yana TCMB başkan yardımcısı olan Murat Uysal atandı.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişelerin kurda yükselişe neden olduğunu söyleyerek, "25 Temmuz'daki PPK toplantısını 100 baz puan faiz indirimi ile nötr bir şekilde atlatmayı beklerken, Erdoğan’ın son açıklamalarının ardından piyasada biraz daha sert faiz indirimi olabileceği beklentisi hakim olmaya başladı.

Şu an bakıldığında dış piyasalar daha fazla indirim olabileceği beklentisini fiyatlıyor. Bunu da kurun Cuma günkü kapanışın hala çok üzerinde olmasından alıyoruz. Diğer taraftan bu hafta S-400’lerin teslim edilmesi bekleniyor.

TCMB beklentisinin yanı sıra bir de ABD’den yaptırım gündeme gelirse dolar/TL 6 seviyesi ve üzerine hareket edebilir" dedi.

Uysal'dan durumu yatıştıracak açıklama gelmesi ve sıkı para politikasının devam edebileceği sinyallerinin görülmesi, S-400 konusunda da yaptırım gelmeyeceği beklentilerinin devam etmesi halinde kurun tekrar 5.60 seviyelerine çekilebileceğini belirten Kavak, "Ancak böyle bir hareket şu an için sürpriz görünüyor, geçen haftaki iyimserliğe karşın TL bu hafta negatif tarafta" dedi.

Yapılan atama piyasada TCMB'nin bağımsızlığına yönelik endişeleri de artırdı. Enflasyondaki düşüşe rağmen Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama olasılığı, Erdoğan'ın başkanı görevden alması kaynaklı yatırımcı endişeleri ile birleştiğinde TL'de yeniden bir satış baskısına neden olarak faiz indirimlerini zorlaştırabilir.

HAZİNE İHALELERİ

Hazine'nin Temmuz ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği iki ihalede kuponsuz tahvilde bileşik faiz %20.6, TÜFE'ye endeksli 5 yıllık tahvilde ortalama reel faiz %4.17 oldu.

Bir önceki ihalede kuponsuz tahvilin ortalama bileşik faizi %24.45, TÜFE'ye endeksli tahvilin reel faizi yüzde 4.15 seviyesinde oluşmuştu. Bugün 16 Eylül 2020 itfalı 14 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez, 5 Haziran 2024 itfalı beş yıllık TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç eden Hazine, ROT dahil 11,097.5 milyon TL'si piyasadan, 1.22 milyar TL'si kamudan olmak üzere toplamda 12.3 milyar TL borçlandı.

İş Yatırım Hazine Portföy Yönetimi Uzmanı Buket Aktaş, ihalelerde faizlerin beklentilere paralel oluştuğunu söyleyerek, “Kuponsuz tahvile talep beklentilerimiz doğrultusunda oldu, TÜFE’de ise daha az kaldı. Bu enflasyon beklentilerinden kaynaklanmış olabilir, enflasyonda ciddi düşüş beklenememesi nedeniyle talep az kalmış olabilir” dedi.

Aktaş, Hazine’nin yarın gerçekleştireceği ihaleleri ile bu ayki borçlanmasını öngörülerine paralel tamamlamasını beklediğini söyledi. Hazine Temmuz'da toplam 21.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 14.5 milyar TL'si piyasadan toplam 19.5 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Bu çerçevede Hazine yarın ise 9 Ekim 2019 itfalı üç ay vadeli Hazine bonosunu ilk kez, 21 Nisan 2021 vadeli iki yıllık gösterge tahvil ile 6 Ağustos 2025 itfalı altı yıllık değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik Cuma günü son işlemde %18.98 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta son işlemde %19.12 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son işlemde %16.21 seviyesindeydi. Bugün ise %16.18 seviyesinden açıldıktan sonra %16.92'ye kadar yükseldikten sonra spot kapanışta son işlemde %16.73, valörde saat 1629'da son işlemde %16.18 seviyesindeydi.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya görevden alındı

 

Erdoğan, Murat Çetinkaya’nın neden görevden alındığını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burası Türkiye 08 Temmuz 2019 15:28

    Yeni başkanı da Doları düşürmedi diye görevden alırlar mı

  • Satın alma gücüne göre08 Temmuz 2019 15:07

    2018 yılında ki 5 lirayla, 2019 yılında ki 5 lira aynı satın alma gücüne sahip değil, para değer kaybetti enflasyona göre geçen sene ki 5 lira bu sene ki 6 liraya eşit aşağı yukarı.. Yani Dolar geçen sene ki 5 liranın aşağısında duruyo şuan satın alma gücü olarak, ben olaya böyle bakıyorum Aynı Sayılara takılıp kalmıyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Melis08 Temmuz 2019 08:52

    Reis rallisi

  • By Kemal 08 Temmuz 2019 08:20

    Doların yükselmesi için dış güçlere ne gerek var ,içimizdekiler yetiyor

  • JBT 08 Temmuz 2019 07:22

    Düzeltmesini yapar ve düşmeye devam eder...

  • ...08 Temmuz 2019 06:39

    trump bu haberi adığında bende yapıcam bende yapıcam diyerek fed başkanını görevden alabilir :) 

  • Necmi08 Temmuz 2019 13:25

    Sen Türkiye'ye muz cumhuriyeti mi demek istiyorsun

  • .........08 Temmuz 2019 08:58

    o biraz zor. Orası muz cumhuriyeti değil yargılar var yasalar var. ama espri güzel :)

  • Murat Cetinkaya08 Temmuz 2019 04:36

    Turkiyenin uretime gecmesi Cin ile rekabet edebilmesi icin dusuk faiz yuksek kur sart bu kisa vadede biraz acitir ama uzun vadede ulkenin faydasinadir bu sartlar saglanirsa cogu ulke yonunu Cin den Turkiyeye donecektir

  • anadolu08 Temmuz 2019 03:33

    butun dunyada haftalik isci calisma saatleri 40 saat/5 gun, fakat ulkemizde 48 saat/6 gun. daha az isciyi daha cok calistirarak issizligin artmasina arti iscilerin kole gibi calistirilmasina sebep olunuyor. Acilen iscilerin haftalik calisma saatleri dunya standartlarina cekilmeli ki adalet yerini bulsun halk bir nefes alsin

  • Fb08 Temmuz 2019 01:23

    Yapısal reformlar yapılmalı. Biz yabanci sermaye 'ye muhtacız. Yabancı doları isterse 10 TL yapar. Ülke olarak üretmiyoruz. Dünyada geçerli ne bir markamız var ne de yüksek katma değerli bir ürünümüz. Çok sıradan ürünleri dahi ithal eder hale geldik. Acilen cin mallarinia yüksek vergiler gelmeli. Ülke miz çin çöplüğü oldu. Yabancı zaten bizi sevdiği için değil faizi sevdiği için borç verdi.

  • İlyas beytemir 08 Temmuz 2019 01:19

    Merkez bankası başkanı görevden alınması doğru bir karar. Piyasadaki firmalar sattıkları ürünleri dolar kurunu 7 tlden hesaplıyorlar. Doların şuan dalgalı seyretmesi çok önemli değil zaten. Piyasadaki en büyük sıkıntı faizlerin yüksek olması. Çünkü piyasada para dönmüyor faizler makul seviyelere düşerse piyasada para tekrar dönmeye başlar

  • Hadi be08 Temmuz 2019 03:41

    Banane firmadan, döviz artarsa vatandaş olarak ben batıyorum, herşeye zam geliyor. Firma sahibi lüks içinde yasasin da ben mi batayım ? Adamakıllı marka üretsin dünyada batmasın

  • mehmet yılmaz08 Temmuz 2019 00:57

    BAŞKAN  ERDOĞAN doğru yolda demek.MERKEZ BANKASI BAŞKANI TÜRKİYE düşmanlarına  karşı faizi  hemen düşürmeliydi.dünyada % 25 faiz veren ülke yok.