E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişte---

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
05 Nisan 2019 - 08:17 borsagundem.com

Güne 5.59 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru primli seyrediyor

Dolar/TL dün sert düşüş ardından bugün 5.60'ın hemen altında güne başladı. Bankacılar piyasada yerel seçimlerin siyasete etkisinin, önümüzdeki hafta açıklanması beklenen reform gündeminin ve ABD ile ilişkilerin takip edilmeye devam edildiğini belirttiler.

Dolar saat 18:03 itibariyle 5.6145 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5740 lira, en yüksek 5.6323 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3056 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1221 seviyesinde. Gram altın 233.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.19 seviyesinde.

Yerel seçim sonrası ilk üç işlem gününde geniş bantta dalgalı ve genel olarak satıcılı bir seyir izleyen dolar/TL dün ise benzer ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak sert gerilemişti.

Bankacılar düşüşte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD), tahsili geçmiş alacaklara yatırım yapabileceğine ilişkin açıklamalarını ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin söylemlerini göstermişlerdi.

EBRD, Türkiye'nin bankacılık sektöründe geri dönmeyen kredilerdeki artışın önüne geçmesi için, talep olması halinde yardım edebileceğini belirtti.

EBRD'nin Türkiye yöneticisi Arvid Tuerkner dünkü açıklamasında, "EBRD Türkiye'de geri dönmeyen kredi (NPL) alanındaki çalışmalarının kapsamını genişletmekle ilgileniyor" dedi.

TL'de uzun süredir devam eden değer kayıpları şirketlerin döviz kredilerini ödemekte zorlanmalarına neden oluyor. Ekonomik aktivitenin yavaşladığı bu süreçte tahsili gecikmiş alacaklarda (NPL) ise artış yaşanıyor.

Geçen sene Ocak sonunda yüzde 2.94 olan takipteki kredi rasyosu bu sene Şubat'ta yüzde 4.11'e yükselmiş durumda.

Dolar/TL haftanın ilk üç işlem gününde sert dalgalandıktan sonra dün bankacılık sektörüne ilişkin iyimserlikle 5.56'ın altını test etti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bankacılık sektörüne baktığımızda aktif kalitesinin korunduğunu ancak yavaşlayan bir ekonomide şirketlerin borçlarını ödemekte zorlanması nedeniyle endişeler olduğunu görüyoruz.

Türkiye ekonomisinde bankacılık sektörün en önemli endişesinin çözülebileceğini gösteren dünkü açıklamalar ciddi bir iyimserlik yarattı" dedi ve ekledi: "Piyasadaki fiyatlamaların bir anda tek yönde şekillenmesi sert hareketleri de beraberinde getirdi. S&P açıklamalarında yer alan Türk şirketlerin yurtdışı borçlanmalarını çevirmekte zorlanmayacağı yorumları da önemliydi. Piyasada önümüzdeki hafta reform gündeminin açıklanmasını bekliyoruz. Öte yandan seçimlerin resmi sonuçlarının açıklanıp geride kalması da önemli olacak."

REFORM GÜNDEMİ VE OLASI KABİNE REVİZYONU İZLENİYOR

Piyasalarda yerel seçimlerin siyasete etkisi, önümüzdeki hafta açıklanması beklenen reform gündemi, Türkiye ABD ilişkileri yakından takip edilmeye devam ediliyor. Yerel seçimin resmi olmayan sonuçları AKP'nin Türkiye genelinde yüzde 44.32 oy almasına karşın Ankara ve İstanbul'un da içinde yer aldığı bazı kritik büyükşehirleri kaybettiğine işaret ediyor.

Reuters'da hafta başında yer alan bir analiz habere göre parti kaynakları yerel seçim sonuçlarının kabine ve parti genel merkezinde değişiklikleri gündeme getirebileceğini belirtiyor. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Seçimlerin ardından yatırımcılar oy oranlarını ve siyasilerin açıklamalarını baz alarak bir erken seçim öngörmüyor ancak önümüzdeki dönem uygulanacak ekonomik politikaları ve ekonomi yönetimi başta olmak üzere kabineye ilişkin olası değişiklikler yakından izleniyor.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın seçim öncesinde yaptığı "8 Nisan haftasında ekonomide atılacak adımları açıklayacağız... Birçok alanda önemli bir yol haritası ortaya koyacağız" ifadesinin ardından piyasalar ilgili açıklamaları da beklemeye de başladı.

Piyasada açıklanacak yol haritasında makro politikalar, bankacılık ve finansın yanı sıra eğitim yargı gibi konulara vurgu yapılıp yapılmayacağı yakından takip ediliyor. Öte yandan F-35'lere ilişkin gelişme ve haberlerin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler de bankacılara göre piyasalarda yön belirleyici gelişme olarak izlenmeye devam ediyor.

Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına karşı çıkan ABD, F-35 savaş uçağında kullanılan ekipmanların Türkiye'ye tedariğini durdurarak, uçağın Türkiye'ye teslimatını durduracağına yönelik şu ana kadarki ilk somut adımını attı.

Türkiye ise S-400'ün "nihayetlendirilmiş bir anlaşma" olduğunu belirtirken sürecin iki ülke ilişkilerine etkisi yakından takip ediliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün ABD ziyaretinde, Ankara ile Washington arasında gerilim yaratan Rusya'dan S-400 füzeleri satın alma anlaşmanın iptalinin söz konusu olmadığını ifade ederken, ABD'nin de Ankara'ya Patriot satmak için yeni bir teklif ilettiğini söyledi.

Öte yandan bireylerin altı aydır aralıksız dövizde alım tarafında olması döviz mevduatları rekor seviyelere yükseltirken; bu durum, TL'nin değer kazancını sınırlayan ana nedenlerden biri olarak görülüyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.99 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü yüzde 23.14 ile yılın en yükseğine gelmişti. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21.77 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie05 Nisan 2019 20:07

    4.80 gelecek diye dolarlarını 5.20'lerden bozan yerli ve milli kardeşlerim sizleri seviyorum. Bodrum'dan sevgilerle.

  • Yeni Türkiye 05 Nisan 2019 21:37

    Okim buokim 7 lerden sana verdiğim dolarlar tırmalıyor mu bakiiiim. Bu arada şimdi telefon geldi , kimden dersin ? Ben söyleyeyim , Reha Muhtar abimden ve sana soruyor : Acı var mı acı ?