E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişini sürdürdü! Prim %1'i aştı---

Dolar yükselişini sürdürdü! Prim %1'i aştı

Dolar yükselişini sürdürdü! Prim %1'i aştı
20 Ağustos 2019 - 08:46 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın ''zorunlu karşılık'' kararı sonrası dün sert yükselen dolar kurunun gözü yeni günde de yukarıda oldu.

Dolar saat 17:56 itibariyle 5.7272 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6400 lira, en yüksek 5.7490 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3550 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1088 seviyesinde. Gram altın 276.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.26 seviyesinde.

Dolar/TL Merkez Bankası'nın kredi büyümesini teşvik eden zorunlu karşılık (ZK) adımı ve artan jeopolitik endişelerle yaklaşık bir ayın en yüksek sevıyesi olan 5.75'i test etti. TL'deki değer kaybı tahvil bono getirilerine de yükseliş olarak yansıdı.

Bir süredir benzer ülkelerden pozitif ayrışma yaşayan TL bugün ise gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer alıyor.

TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kaybı %1'i aşarken, benzer ülke para birimlerinde %1.5 değer kaybı ile %0.5 değer kazancı yaşanıyor.

İşlemciler, TL'nin Arjantin'den sonra en çok değer kaybı yaşadığını bu kayıp ve negatif ayrışmayı TCMB'nin ZK adımlarının kamu bankalarına getireceği 20 milyar TL'nin üzerindeki likidite artışı ve Suriye'de artan gerginliğin jeopolitik endişeleri artırmasına bağladılar.

TCMB'nin ZK kararı öncesi dün 5.5950 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası 5.6585'e kadar yükseldi. Bugün de yükselişini sürdüren dolar/TL yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesi olan 5.75'i test etti.

TCMB dün ZK oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirdiren yeni bir sisteme geçtiğini açıkladı.

TCMB'nin yeni uygulamasıyla kredi büyümesi %10 ile %20 arasında olan bankalar ZK oranlarında 1 yıldan kısa vadeler için indirim sağlayacak. Böylece kredi büyümesi TCMB tarafından belirlenen kriterleri sağlayan bankaya teşvik uygulanmış olacak.

ZK oranlarında kriterleri sağlayamayan bankalar için ise eski oranlar geçerli olacak. Öte yandan yine kriterleri karşılayan bankalar TCMB'de tuttukları TL ZK'lar için aldıkları faiz/nemalarda artış sağlayacak. Kriterleri sağlamayan bankalar ise faiz/nemada düşüş yaşayacak.

Reuters'a bilgi veren bankacılar halka açık bankalar arasında yaptığı değerlendirmeden düzenlemeden tüm kamu bankalarının yararlanacağını, ancak özel bankaların mevcut durumda kriterleri bugün için karşılayamadığını belirttiler.

Reuters'da bugün yayımlanan haberde de sistem ile ilk etapta kamu bankalarının en büyük kazanımı sağlayacak. Bununla birlikte sistem özel bankaları da referans olarak belirlenen kredi büyümesine daha erken ulaşmaya teşvik edebilecek.

TCMB açıklamasına göre, yeni uygulama ile ilk aşamada piyasaya yaklaşık 5.4 milyar TL ve 2.9 milyar dolar karşılığı altın ve döviz likiditesi verilmesi bekleniyor. Bu, 20 milyar TL'nin üzerinde bir likiditenin ilk etapta kamu bankaları aracılığıyla piyasaya sağlanacağı anlamına da geliyor.

Öte yandan Türkiye'nin İdlib'deki 9 numaralı gözlem noktasına gönderdiği askeri konvoy, MSB'nin yaptığı açıklamaya göre dün Khan Sheikhoun'un biraz kuzeyinde hava saldırısına uğradı ve durdu.

Türkiye, Rusya ile yaptığı anlaşma çerçevesinde İdlib vilayetinin çevresinde 12 tane gözlem noktası kurararak bölgede çatışmasızlık sağlamaya çalışıyor.

Suriyeli muhaliflerin, hükümet güçlerinin taarruzu sonucu İdlib vilayetinin güneyinde yer alan Khan Sheikhoun kasabası ile İdlib'e komşu Hama vilayetinde sahip oldukları son köy ve kasabalardan çekildiği bildirildi. Ancak Suriye hükümet güçleriyle savaşan gruplardan biri bölgeden çekilmediğini ve savaşmayı sürdürdüğü açıkladı. Bankacılar bu haftanın en önemli gündem maddesinin ise ABD Merkez Bankası olacağını düşünüyorlar.

ABD tahvil getirilerindeki sert düşüş ve ters verim eğrisi sonrası Powell'ın Jackson Hole konuşmasında verebileceği politika mesajları küresel piyasalarda yön belirleyici olarak izlenecek. Piyasa bu konuşmadan Fed faiz indirimi tahminlerini de güncellemesine neden olabilecek.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 dün valörde son işlemde %15.98 oldu. Bugün ise bileşik getiri %16.50 seviyesine yükseldi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos'ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi. Dün son işlem ise %15.59 bugün son işlem %16.26 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz 21 Ağustos 2019 01:06

    reco nerene takıldı yorumlarımda bukadar ciyaklayan karşı yorumlar yapıyorsun.doları dünyada sizin gibi mankurtlardan başka destekliyen afrikalı bile bulamzsınız.

  • mehmet yılmaz 20 Ağustos 2019 22:22

    TÜRKİYE düşmanları amerikanın teörist pkksının  yunanistandaki emlakçısı ve vatandaşi mankurtlar  bankaların kredi vermek için dolarlarını  5 ,75 e getirip TL ye dönerken keriz mankurt pkklı ve fetöşlere  dolar yeşili KOL SAATİ taktılar.

  • Vatandaş20 Ağustos 2019 22:54

    Ezberlemişsin hep aynı türküyü söylüyorsun, arada bir değiştir formatını mehmet.

  • Misafir20 Ağustos 2019 22:01

    Merkezden eylülde en az 3 puan daha faizlerde düşüş yapmasını bekliyorum. Faiz bütün kötülüklerin anasıdır yani elhamdülillah.

  • mehmet yılmaz 20 Ağustos 2019 21:29

    TÜRKİYE düşmanlarına dolar tavsiye ediyorum .TÜRK HALKINA başta  BORSADA HİSSE ve TÜRK VARLIKLARINI almasını YATIRIM  OLARAK TAVSİYE EDİYORUM.

  • Hasan 20 Ağustos 2019 21:55

    Sen al canım

  • Vatandaş 20 Ağustos 2019 21:50

    İthalat işlerin nasıl gidiyor, biraz sıkıntı var sanırım

  • Reco20 Ağustos 2019 21:50

    Seni takan yok memet

  • Hasan20 Ağustos 2019 17:30

    Ülkeyi Ithalat çöplüğüne döndürenlerin sesi soluğu çıkmaz oldu

  • Vatandaş20 Ağustos 2019 17:04

    Goygoycu mehmet yılmaz, AhmetK neredesiniz yaw

  • Vatandaş20 Ağustos 2019 19:09

    Kafalarını kuma gömmüşler

  • Yav20 Ağustos 2019 14:41

    Hem kredi büyümesi hem de enflasyonu düşürme hedefi güldürme beni Tcmb

  • Broker20 Ağustos 2019 14:24

    İthalatçıların sesi çıkmıyor, bütün ülkeler parasının değerini düşürmeye çalışırken bizim tersini yapmamız zaten yanlıştı, doğru olan düşük faiz, değerli kur ve tabiki dolayısıyla ihracat artşı, tebrikler merkez bankası...

  • Emlakçı20 Ağustos 2019 12:53

    Memooo hayatımmmm canimmmm ingilizler yevmiyenimi kesti nerde senin yatırım tavsiyelerin memoliii siyonisttt mankurtttt nerdesin

  • lala20 Ağustos 2019 11:21

    bankaları zorla kredi hacimlerini %10 artırmaya yönlendiriyorlar. büyüme beklentisinin küçüldüğü, borçların gırtlağı aştığı bir ekonomide kim kredi alır? tabiki de sıfırı tüketen, kaybedeceği şey kalmayan çaresizler. bankaları batırmaya çalışıyorlar