E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişte---

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
13 Mayıs 2019 - 08:12 borsagundem.com

TCMB'nin sıkılaştırma adımları ve kamu bankalarının döviz satışları ardından dolar/TL yeniden 6.10 civarına yükseldi

Dolar saat 17:57 itibariyle 6.0747 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9595 lira, en yüksek 6.1318 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.8361 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1242 seviyesinde. Gram altın 253.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.01 seviyesinde.

Merkez Bankası'nın 150 baz puanlık sıkılaştırmasının yanı sıra TL'yi desteklemek için kamu bankalarının özellikle illikit piyasalarda döviz satışlarının da desteğiyle dolar/TL hafta sonunda 5.95'li seviyelere gerilese de bu seviyelerde tutunamayarak yeniden 6.10 civarında işlem görüyor. Reuters'ta bugün yer alan bir habere göre TCMB'nin 2018 karının bütçeye erken aktarılması ardından bütçenin daha fazla bozulmaması için bankanın 40 milyar liralık ihtiyat akçesinin de merkezi yönetim bütçesine aktarılması planlanıyor.

Ekonomistler, iç tüketimdeki yavaşlama, ekonomideki daralmanın ve seçim nedeniyle gündeme gelen bazı uygulamaların etkisiyle bütçede öngörülenden kötü bir tablonun gündemde olduğunu, tek seferlik gelirlerle bütçenin desteklendiğini vurguluyorlar.

Haberin ardından dolar/TL 6.08'li seviyelerden kademeli olarak 6.13'e kadar yükseldi. Ancak sonrasında kur tekrar yönünü aşağı çevirerek saat 1656 itibariyle 6.10 seviyesinin hemen altında bulunuyor.

Bir bankacı etkinin kısa süreli hissedilmesinin kamu bankaların döviz arzına devam etme eğiliminden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Yurtiçinde seçimlerin yenilenecek olması ve ABD ile ilişkiler gibi lokal sebepler TL'yi baskılayan ana etkenler olmayı sürdürürken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları küresel riskten kaçışı tetikleyerek, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de sert satış baskısını beraberinde getirdi.

Bankacılar kamu kurumlarının geçen hafta boyunca 4.5 milyar dolara ulaşan döviz satışlarının gece saatlerinde ağırlık kazandığına dikkat çekerken, dolar/TL son bir haftadır gece saatlerinde sert düşüşler yaşıyor.

Bu sert düşüşlerin ardından ise işlemlerin hacim kazandığı saatlerde dolar/TL genel olarak yeniden yükselişe geçiyor. Dolar/TL geçen hafta yedi ayın zirvesi olan 6.2460'ı test etti.

Cuma günü saat 1530 civarında 6.13 seviyesinde işlem gören dolar/TL, kamu bankalarının döviz satışlarının da desteğiyle 5.95'e kadar geriledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "İllikit piyasalarda, yani alıcı ve satıcı dengesinin olmadığı bir piyasada geçmesi gerektiğinden daha yüksek miktarda işlem geçtiğini görüyoruz.

Piyasa tekrar likit olduğu anda ise illikit kaynaklı hareketliliğin bir kısmı geri geliyor" dedi ve ekledi: "Bunun benzerini Asya piyasalarında TL aşırı değer kaybettiğinde yani son bir yılda iki kez görmüştük.

Gece saatlerinde Ağustos'ta 7.24 iken sabah 6.70'ler, Ocak'ta ise gece 6.45 sabah 5.40 seviyeleri görülmüştü.

Aynı bu iki örnekte de gördüğümüz gibi işlemler hacim kazandığında kurun illikit piyasadaki fiyatlamadan normal fiyatlamaya geçtiğini görüyoruz." TL'nin yılbaşından bu yana yüzde 15'lik değer kaybı sonrası TCMB geçen hafta "örtülü faiz artışı" olarak da anılan 150 baz puanlık bir sıkılaştırmaya gitmiş bunun yanı sıra ise "dolarizasyonu caydırıcı" zorunlu karşılık adımları atmıştı.

Bunun ötesinde kamu bankaları geçen hafta TL'yi desteklemek adına 4.5 milyar dolar civarında döviz satışı gerçekleştirdi. Reuters'a bilgi veren iki kaynak Cuma günü de dahil olmak üzere kamu bankalarının hafta boyunca döviz satışı gerçekleştirdiğini belirttiler.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

HAZİNE İHALELERİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Hazine Mayıs ayı yoğun iç borçlanma programını bugün düzenlediği iki ihalenin ardından yarın da iki ihale ile tamamlayacak.

Mayıs ayında toplam 19.2 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 15.9 milyar TL'si piyasadan toplam 18.8 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması programlanıyor.

Hazine bugün 12 aylık kuponsuz tahvili ilk kez, beş yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç etti. Hazine 8.75 milyar TL'si piyasadan olmak üzere 10.7 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine ihalesine ilişkin "talep kötü değil" diyen bir bankanın tahvil/bono masası işlemcisi, "Faizlerdeki sert yükseliş sonrası ihaleler talepli. Mevcut seviyelerin özellikle uzun vadeli tahvillerde önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

Hazine'nin bugün ilk ihracı gerçekleştirilen kuponsuz tahvile benzer vadedeki bir önceki ihracı 19 Mart'ta gerçekleşmişti. Her ne kadar vadeler tam olarak aynı olmasa da 19 Martta getiri yüzde 19.97, bugün ise yüzde 26.12 oldu.

TCMB verilerine göre Hazine'nin toplam DİBS stokunun yurtdışında elinde tutanlara oranı, yani yabancı yatırımcının DİBS payı geçen haftaya ait güncel veriye göre yüzde 11.55'e gerilemiş durumda. Şubat 2019'da yüzde 15.3 olan bu oran 2013 sonundaki yüzde 26'ı seviyelerde olduğu düşünüldüğünde son 6 yıldır yabancıların sabit getirili menkul kıymet yatırımlarını ciddi şekilde azalttığı görülüyor.

Reuters'ta geçen hafta yer alan bir analize göre yatırımcılar hisse senetlerinden tahvile TL ve TL cinsi yatırım araçlarının son yıllarda üst üste sert değer kaybetmesinin de etkisiyle ciddi fırsat sunduğu konusunda hemfikir ancak artan jeopolitik, makroekonomik hatta demokratik belirsizlikler nedeniyle Türkiye'den uzak durmak konusundaki fikirlerini henüz değiştirmiş değil.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 21.17 seviyesindeydi. Bugün ise valörde ise son işlem yüzde 20.81 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü son işlemlerde yüzde 24.36 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 24.93, son işlemde yüzde 24.01 seviyesinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kızgın vatandaş13 Mayıs 2019 18:43

    Haydutların, hırsızların, tecavüzcülerin, anında serbest bırakıldığı, inek hırsızlarının ellerinin öpülerek adalet ve güven duygularının tam olarak yok edildiği bir ülkede doların değer kazanması çok normal değil mi?

  • merkez..13 Mayıs 2019 18:43

    merkez kasası yedek rezervde kanunla merkese verilirse, enflasyona hazır olmak gerek.  basılacak TL lerle usd alışına geçer merkez bu seferde. Allah sonumuzu hayır etsin. Bu günleride arıcaz gibi görünen öyle.. bu kış çok zor geçecek görülüyor. yazın turzm biraz noturler

  • Mağdur 13 Mayıs 2019 14:51

    Bir hastane muayene ücreti 520 tl olurmu el insaf sgkl i 390 tl söylenecek bir şey kalmadi

  • Sfr13 Mayıs 2019 14:00

    Aspirin bile ağrıyı daha uzun süre dindiriyor.

  • Dd13 Mayıs 2019 13:36

    70 yaşındayım doları elime deydirmedim. Bazen düşünüyorum acep ben mi aptallık yaptım. 2007 de dolar 1.70 kadar düştü. 45 BiN  telem vardı dolara cevirsem daha kârlı olurdum. Ama asla düşünmedim düşünmem de. Vatan sız lık daha kötü.  

  • AhmetK13 Mayıs 2019 21:14

    Yukardakı yorumu begenmeyen ahlaksızlar, neyş yanlıs yorumun. Adam dogru yazmıs, ulusal para vatandaslarının namusudur. Baskalarının yanlısına laf soyleyıp, ulkucu numarası yapmak da ayıptır en nazıgınden.

  • Bozkurt13 Mayıs 2019 18:51

    Sen bu yorumun ile, 2018 de dolarlarını 6.80 TL den bozduran Bahçeli ve destekçilerin vatansız ilan etmiş oldun :) 

  • Kerim 13 Mayıs 2019 14:25

    Saglikta bi gunah kecisi sigara ekonomidede dolar almak. Istersen dolari ulke sinirlarin icine hic sokma ama ulke yeteri kadar uretemesse satamassa sonuc deyismez ... tutturduk bi gunah kecisi

  • misafir13 Mayıs 2019 13:29

    Tasarruf yapacağız, ama saraydan başlayacak tasarruf,danışmanlar, kurullar, koruma  arabaları, makam arabaları ,mercedesler, benzini yutan amerikan jipler, önce buralardan başlayacak , millet sürünürken şatafat debdebe olmaz, inandırıcılık olmaz.

  • mütahid13 Mayıs 2019 13:23

    şimdi adam demiri, çimentoyu, makinaları leasıngle usd li, banka kredi usd li, vb. alıp köprüyü bitirecek, sonra taksitleri köprü geçişlerinden aldığı paralarla ödeyecek. ama usd li maliyetler var iken, sabit değer kaybeden TL ile zarar eder. Adam sermaye koyömuş, usd alsa daha çok kazanır, haliyle yatırım ve ihale ile tesis almış, e kar edecek tabi. Ama senin TL kar gibi eriyorsa, müdehadidin ve yatırımcının suçu ne bu durumda? tl usd karşısında  1 tl=3 us dolduda, milletmi kabul emtmedi? ekonomi laçkası durum bu

  • Firar13 Mayıs 2019 18:50

    Devlet kendi yapsa kısa zamanda amorti ederdi. Amaç yandaşa düzenli gelir ve kendine komisyon

  • Gecer13 Mayıs 2019 13:21

    Her geçen gün daha çok kaybediyorsunuz arkanizdanda vatandaş olarak biz..

  • şimdi13 Mayıs 2019 13:20

    şimdi trump ve abd düşünsün : ))

  • Uzgun13 Mayıs 2019 13:12

    Yıprandık ,adamlar halen koltuk derdinde.......Paramız pul oldu .....

  • TL13 Mayıs 2019 12:59

    TL ile üretilen bişe yok ki?  alınan makınada usd, arabada usd, trende usd, demirde usd,gemide usd,uçakda usd,tankda usd,fabrika malzemeleride usd, hamaddede usd, elektrıkde, usd, mazotta usd, yakıtta usd, ilk girdilerde usd, doğalgazda usd, telefonda usd, televizyonda yerli densede parçalar çinden hep usd, yedek oto parçada hammadde usd... kardeşim TL neden deil ? 17 yıldır neden TL değerlenmiyor ? piyasada 0,01 kuruş-0,05kuruş, 0,10 kuruş,0,25 kuruş, 0,50 kuruş ve 1tl halen var ama kullanım alanı yok... nedeni usd ye göbekden bağladılar bizleri.. USD talebi bu mantıkla asla bitmez. domates fidei usd, notut ithal usd, bulgur ithal usd, et ithal usd, buğday usd ithal, anca fed para basar sıcak para dunyaya yayılır, usd düşer... merkez ondan etkisiz, fed 500 katı daha etkili usd hakimiyeti onda. TL etkisiz ee merkezde etkisiz... ekonomi temelden TL ile üreten madenler, kaynaklar, üretim, küçük esnafı etkin kılmalı. koca marketleri şehir merkezlerine açtı yerli üretim bitti.

  • Kalkan13 Mayıs 2019 10:32

    Şu hain müteahitler devletten ihaleleri dolarla alıp, merkez bankası rezervlerini düşürüyor. Bi KHK çıkarıp tüm ihale bedelerini TL cinsine çevirmeleri lazım. Hepsi yahudi,siyonist,mason bunlarin

  • Urla13 Mayıs 2019 12:07

    Mendereslerini satmadan, dolar düşmez. Bu kadar fakir bir halkın yöneticileri milyon tl lik makam arabalarından inmeli

  • AhmetK13 Mayıs 2019 10:21

    Bu insanlarla hangi mücadeleye girilir, goz gore gore yerlıler yukseltıyor.sahte kazanac için, yerlı paralarını satıyorlar. Bilmiyorlar ki nesillerine zarar veriyorlar...A

  • AhmetK13 Mayıs 2019 13:11

    Bildiğim kadarıyla ama buyuk ihtimal dogru, dolar olarak degıl dolara endekslı. Ikısı farklı seyler. Birinde adama tak diye dolar ödersin, diğerinde odeme gunu dolar kuru kacsa o kurdan tl karsılıgını odersın. Dolara endeksli olmasının sebebi de dos yatırımcı cekmek ve ydısından borclanmaktı. Ama olmadı o da

  • Lala13 Mayıs 2019 12:08

    Aynen hocam, 3. Köprü, osmangazi, 3. Havalimani ihalelerini alan hain müteahitler geçiş garantilerini hep dolar üstünden yapmış. Devlet her ay onlara dolar odedikce hazinede para kalmıyor.

  • Çetin 13 Mayıs 2019 10:04

    Lanettttttt yine yükseliyor

  • KILIÇ13 Mayıs 2019 08:52

     NE MUTLU TÜRK,SEM TL DEN BAŞKA PARA TANIMAM DÖVİZ FALAN İŞİNDEN ANLAMAM ACI VERİCİ ,ÜZÜNTÜYE SEVK EDEN KONU BU MİLLETİN DOLARİZE OLMASI TÜRK MİLLETİNE YAKIŞAN MİLLİ PARAMIZ TL YE SAHİP ÇIKMAKDIR.