E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin seyretti---

Dolar sakin seyretti

Dolar sakin seyretti
25 Ekim 2019 - 08:31 borsagundem.com

TCMB'nin beklentilerin üzerinde faiz indirimi kararının ardından TL'de baskı sınırlı kaldı, haftaya Fed ve enflasyon raporu izlenecek

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim'de politika faizini beklentilerin üzerinde indirerek son üç toplantıda 10 puan indirime ulaşması ardından TL'de sınırlı baskı devam ederken, bankacılar önümüzdeki hafta ABD ve Japonya merkez bankaları faiz kararı, TCMB'nin enflasyon raporu ve 2020 yılı iç borçlanma stratejisinin takip edileceğini söylediler.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7640 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7571 lira, en yüksek 5,7921 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3963 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1091 seviyesinde. Gram altın 280.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.02 seviyesinde.

Bankacılar küresel faizlerin ve jeopolitik tansiyonun azaldığı bir dönemde gelen TCMB'nin faiz indiriminin ardından TL'de yaşanan tepkiyi "sınırlı" sözleriyle nitelendiriyorlar. Özelikle yaptırım riskinin ortadan kalkması ve jeopolitik tansiyondaki azalışa dikkat çeken bankacılar TCMB'nin faiz indirimini önden yüklemeli olarak da nitelendiriyor.

TCMB enflasyondaki düşüş ve jeopolitik risklerin azalmasıyla TL'deki değer kazanımının ardından politika faizini Ekim'de 250 baz puan indirimle %14'e çekti. Böylece son üç toplantıda toplamda 1000 baz puan faiz indirimi yapılmış oldu.

TCMB'nin beklentilerin ötesindeki faiz indirimine karşın TL'de sınırlı bir tepki oluşurken bankacılar para politikasının seyri açısından ise haftaya gerçekleştirilecek enflasyon raporunu bekliyorlar.

Merkez Bankası, yılın son Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısını 31 Ekim'de İstanbul'da yapılacak. TCMB'nin İstanbul Şubesi'nde yapılacak toplantı saat 10:30'da gerçekleşecek, raporu Başkan Murat Uysal sunacak.

Enflasyonun yılsonunda tahminlerin altında kalacağı beklentisi ve gelişmiş ülkelerde faizlerin düşük seyrinin desteğiyle bazı analistler faiz indirimlerinin Aralık'ta da sürmesini bekliyor ancak bu noktada Enflasyon Raporu'nda verilecek mesajlar izlenecek.

Bankacılar her ne kadar bugünden TL'de bir tepki oluşmasa da enflasyonun yeniden yükselişe geçtiği dönemde reel faizlerin düşük kalma riskine dikkat çekiyorlar. Dün de bir işlemci "Eğer TCMB bizim hesapladığımızın çok ötesinde bir enflasyon düşüşü beklemiyor ise bu faiz indirimi TL için önemli bir risk oluşturabilir. Ancak bu riski piyasa bugünden fiyatlamayı tercih etmiyor" demişti.

Dolar/TL Türkiye'nin Suriye konusunda ABD'nin ardından Rusya ile de anlaşması ve ABD'nin yaptırımlarının kalkmasıyla TCMB kararı öncesi iki haftanın en düşük seviyelerinde işlem görüyordu.

Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta dikkatler Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararlarına çevrilmiş durumda.

İç piyasada ise 2020 yılına ilişkin açıklanması beklenen iç borçlanma stratejisi önemli olacak.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi devam ediyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde TCMB öncesi 10 yıllık gösterge tahvil 77 baz puan düşüş yaşanmıştı. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.33, valörde son işlem %13.52 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.45 valörde son işlem %13.31 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

Yeni iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.64, valörde son işlem %13.34 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.24, valörde son işlem %13.11 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz 26 Ekim 2019 01:19

    TÜRKİYE düşmanları dolar alın YALANINA inandıracak keriz  bulamıyorlar artık .15 aydır   dolar yüzünden yedikleri DAYAKTAN maymuna döndüler.