E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükseliş kaydediyor---

Dolar yükseliş kaydediyor

Dolar yükseliş kaydediyor
21 Haziran 2019 - 08:14 borsagundem.com

İstanbul seçimi öncesi son işlem gününde TL negatif ayrışarak değer kaybetti

İstanbul'da tekrarlanacak seçimler öncesi son işlem gününde küresel piyasalar, ABD ile ilişkiler ve siyaset gündemi izlenirken, TL gelişmekte olan benzer para birimlerinden negatif ayrışarak dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda. Bankacılara göre bu hafta genel olarak iyimser bir seyir izleyen kurda bugün negatif ayrışma yaşanmasının sebebi ise seçimlere yönelik belirsizlikler.

Dolar saat 17:53 itibariyle 5.8030 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7553 lira, en yüksek 5.8267 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5824 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1328 seviyesinde. Gram altın 260.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.92 seviyesinde.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu'na destek çağrısının ardından, Abdullah Öcalan HDP'ye İstanbul seçimi için tarafsızlık çağrısı yaptı.

Öcalan'ın açıklamaları ve bu açıklamalara gelen yorumların ardından bugün yazılı bir açıklama yapan HDP ise İstanbul seçimlerine yönelik seçim stratejisinde ve taktik adımlarında bir değişiklik söz konusu olmadığını açıkladı.

HDP, 31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimde İstanbul'da aday göstermemiş ve Ekrem İmamoğlu'a destek vermişti.

İstanbul yakındalarındaki İmralı adasında yaklaşık 20 yıldır hapiste olmasına karşın Öcalan'ın hala kürt seçmen üzerinde hatırısayılır bir nufuzu olduğu da düşünülüyor.

AKP'nin 25 yıl aradan sonra rakibinin karşısında ilk kez düşük oy aldığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri 23 Haziran'da tekrar edilecek.

Bankacılar seçime bir kaç gün kala iki siyasi gelişmenin ön plana çıktığını belirtiyorlar.

Bunlardan birincisi bu yerel seçimde kendi adayı bulunmayan HDP'nin oylarının nasıl dağılacağı, ikincisi ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ordu'da yaşanan VİP tartışmasıyla ilgili yargının vereceği kararın Millet İttifafı İstanbul Büyükşehir Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nun önünü kesebileceği söylemi.

Piyasalarda seçimler yeni bir seçim gündemi yaratıp yaratmayacağı algısı ile izleniyor.

İstanbul seçiminin tekrarlanmasının yarattığı baskı ve küresel satışların etkisiyle Mayıs ayında yılın dip seviyesini gören Türk hisse senetleri piyasası, dolar bazında son 10 yılın en düşük seviyelerine indi.

TL ve tahvil getirilerinde de benzer bir şekilde sert satış baskıları yaşandı. Reuters'da bugün yer alan bir analizde yılın ilk beş ayında net satış pozisyonunda olan yabancıların Türkiye algısının, seçim sonucunda bir görev değişimi olması halinde, "politik dinamikler daha normale dönüyor" beklentisi ile düzelmeye başlayabileceği belirtiliyor.

Bazı analistler ise sonuç ne olursa olsun, seçim sürecinin geride bırakılacak olmasının piyasayı destekleyeceğini ifade ediyor.

FAZİLERDE KÜRESEL DÜŞÜŞ RİSK İŞTAHINI DESTEKLEMİŞTİ

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere küresel merkez bankaları bu hafta art arda faiz indirimi/gevşeme sinyalleri verdi.

Hafta boyunca küresel risk iştahı da canlı kaldı.

Fed'in bu haftaki toplantısının ABD-Çin ticaret savaşının ekonomik büyümeyi yavaşlatmasını engellemek için gelecek ay içinde bile faiz indirimine gideceği beklentilerini kuvvetlendirmesiyle S&P 500 endeksi rekor seviyeyi gördü.

Avrupa'da zaten bir çok ülkede eksi olan tahvil getirileri daha da düşüş gösterirken İran'ın dün ADB insansız hava aracını düşürmesi ise dün endişeleri artıran nadir nedenlerden biri oldu.

Bu gelişme ham petrol fiyatlarını da yukarı çekti. Dolar/TL bu hafta oldukça dalgalı bir seyrin ardından son işlem gününde benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrışmış durumda.

Çarşamba günü 5.9250'yi test eden kur Fed sonrası düşüşünü kuvvetlendirerek dün 6 Haziran'dan beri ilk kez 5.7375'e kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün düşük faiz çağrısı içeren açıklamaları sonrası kur önce sert yükselmişti ancak bu hareket de sınırlı kaldı. Dolar/TL günü 5.75 civarında tamamladı.

Kur bu sabah da güne 5.77 civarında başladı.

Gelişmekte olan para birimleri arasında bugün TL ve ruble dolar karşısında değer kaybeden nadir para birimlerinden oldu.

Kur, Haziran ayında 5.6605'i test ettikten sonra geçen hafta Cuma günü 5.9340'a kadar yükseldi.

Hem düşüş, hem yükselişte belirleyici etken ABD ile ilişkiler olmuştu. Sonraki iki günde ise piyasada belirleyici olan Fed kararı oldu.

Bugün ise belirleyici konumda seçim gündemi yer aldı.

Reuters'da dün yer alan bir analiz haberde de ABD Türkiye ilişkileri piyasalarda yön belirleyici olarak hala yakından takip ediliyor. Ancak edildiği belirtilirken, iki ülke liderinin Haziran sonunda G20 zirvesi kapsamında Japonya'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma istekliliği oldukça azalmış durumda.

TL'deki iyimserlik tahvil/bono piyasasına da yansıdı. Gösterge hem 2 hem de 10 yıllık gösterge tahvil getirilerindeki düşüş 100 baz puanı aştı. 10 yıllık gösterge tahvilde dün son işlem dün %16.39, gösterge 2 yıllıkta %20.22 seviyesinde bulunuyor. Bugün ise faizlerde anlamlı bir değişim görülmedi. 10 yıllık gösterge tahvilde bugün son işlem %16.43, gösterge 2 yıllıkta %19.92 seviyesinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş 21 Haziran 2019 19:21

    Mehmet Yılmaz gibi ithatçılar doların düşmesini çok beklersiniz, sizlerin batmasında bir sakınca yoktur. Kur belirli seviyelerin altında olmamalı ihracat için bu şart.

  • Mehmedime soda verin22 Haziran 2019 11:26

    Mehmet hani milli geçiniyorsun ya boş laf salatası ile milli mi olunuyor. Aramızda en zeki, en bilgili olmadığın kurduğun baya, sığ, sabit cümlelerden de belli. Peki neden bu halde iken en doğruyu senin bildiğine güvenelim ? Sen isen parmakla gösterdiğin de pekala doğru olmayabilir. Türkiyenin ekonomisi ortada, enflasyon, işsizlik ortada , bunca özelleştirme, arsa, arazi satışı paralarının devlet kasasına girmesine rağmen cari açık, borç ortada. Yol, yap,işlet, devret yapınca dünyanın teknoloji, sanayi devi mi olduk ? Yani seni özel yapan ne, neden senin hain dediğin hain, milli dediğin milli olsun ?

  • mehmet yılmaz22 Haziran 2019 00:11

    TÜRKİYE düşmanlarının peçetes dolar sevenleri ile cehennemin dibine kadar yolu var.BU EN KALBİ DÜŞÜNCEMDİR.

  • Broker21 Haziran 2019 19:16

    Zorlayarak dolar düşmez, negatif ayrışan tek para birimi TL, neden acaba, atın topu dış güçlere gitsin nasıl olsa bir kesim bu masala çok inanıyor.

  • BORSACI 21 Haziran 2019 08:27

     DÜŞEN BIÇAK TUTULMAZ ATA SÖZÜNÜN BOŞUNA SÖLENMEDGİNİ UNUTMAMALIYIZ DOLARDAKİ DÜŞÜŞ YENİ BAŞLADI NERDE DURACAGINI KESTİRMEK MÜMKÜN DEGİL ABD DE HER ŞEY KÖTÜYE GİDİŞİ İŞARET EDİYOR DÜNYADA YILDIZI PARLAYAN ÇİN OLDUGU İÇİN DOLARIN GELECEGİDE KARANLIK.

  • Komedi22 Haziran 2019 11:30

    Parayı sen ye sonra da dış güçlere suçu at, okumaz düşünmez de inansın kendini onemli sansın. Hayatta başarısı olmayan insanlar tuttuğu partinin seçimlerdeki başarısı ile kendini hayatta bir işe yaramis, başarılı sanıyor. Oku, düşün, üret , bilgili, ahlaklı ol işte başarı budur. A partisi b partisi tutarak hayatta başarı mı olur ? Alimin yatması, cahilin ibadetinden üsttür.

  • mehmet yılmaz21 Haziran 2019 18:21

    dolar düşecek demek TÜRKİYE düşmanlarına küfür demek.