E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDövizde yön yukarı---

Dövizde yön yukarı

Dövizde yön yukarı
13 Haziran 2019 - 08:28 borsagundem.com

S-400 konusundaki açıklamaların ardından yükselişini sürdürerek 5.90'ın üzerini gördü

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 konusunda gelen açıklamalar sonrası ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik artan endişelerle yükselişin sürdüğü dolar/TL 5.90 seviyesini aşarken, TL dolar karşısında %1'in üzerinde değer kaybederek benzer para birimlerinden negatif ayrıştı.

Dolar saat 17:47 itibariyle 5.8690 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8031 lira, en yüksek 5.9034 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.6268 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1272 seviyesinde. Gram altın 252.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.62 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini aldığını ve "bu işin bittiğini" söylemişti.

Erdoğan ay sonunda G20 toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde bir telefon görüşmesi de yaparak konuyu çözmek istediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün, ABD Savunma Bakanı görevini vekaleten yürüten Patrick Shanahan'ın Cuma günü gönderdiği mektuba yönelik olarak kimsenin Türkiye'ye ultimatom veremeyeceğini, Türkiye'nin böyle mektuplarla aldığı kararlardan vazgeçmeyeceğini söyleyerek, "Türkiye S400'leri aldı, bunlar gelecek, konuşlanacak" dedi.

Shanahan, geçen hafta Türkiye'nin F-35 programından nasıl çıkarılacağının ana hatlarının yer aldığı bir mektubu Akar'a göndermişti. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de, Savunma Bakanlığı'nın mektuba cevap vermek için çalışma yürüttüğünü ifade etmişti.

Öte yandan Çavuşoğlu, Rus haber ajanslarında yer alan İdlib'de ateşkes sağlandığı açıklamasına rağmen ateşkesin sağlanamadığını söyledi.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, TL'nin bu ayın başındaki güçlü kazanımlarına rağmen diplomatik gerilim nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en zayıf halka olduğunu söyleyerek, Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ABD'nin yaptırımla sonuçlanabilecek uyarılarına rağmen S400'lerin alınması konusunda kararlı olmaya devam ettiklerini gösteriyor" dedi.

Piyasalar son dönemde S-400 ve F-35 üzerinden Türkiye ve ABD ilişkilerindeki bozulmadan olumsuz etkileniyor.

ABD Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füzelerini almasına karşı çıkıyor ve Türkiye'nin üretici konsorsiyum üyesi olduğu F-35 uçakları ile Rus füzelerine aynı anda sahip olamayacağını belirtiyor.

ABD, Türkiye'yi S-400 almaktan vazgeçmemesi halinde F-35 savaş uçağı programından çıkarmakla ve çeşitli yaptırımlarla tehdit ediyor.

Analistler TL varlıklarının seyrini  daha ziyade jeopolitik riskler ve yurtdışı gelişmelerin belirlediğine dikkat çekerken, önümüzdeki dönemde para politikasının seyrinin de veri ve TL'nin performansına paralel şekilleneceğini belirtiyor.

Tekrarlanacak İstanbul seçimleri öncesinde ABD ile ilişkilerin gergin olduğu bir ortamda politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası (TCMB), enflasyona yönelik daha iyimser bir söylem kullanırken, bu durum Temmuz'da başlayabilecek bir faiz indirim sürecine yönelik sinyal olarak algılandı.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta %22.70, valörde son işlemde %22.43 seviyesinde iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta %22.60 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta %17.85, valörde son işlemde %17.26 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.86, valörde saat 1726'da son işlemde %18.11 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ13 Haziran 2019 22:41

    BRRR ŞEY OLAMAZ YARIN NORMALA DÖNER .ABARTILARA ALDANMAMAK LAZIM.

  • DarkNight13 Haziran 2019 10:01

    Dolar 10 TL de olsa ülkem insani yine Bayram tatillerinde Ege ve Akdeniz sahillerinde rekor dolulukla tatil yapar.

  • CAFER KILIÇ13 Haziran 2019 23:18

    ben şimdi fakir göremiyorum.eskiden bizler yokluklarla büyüdür şimdi asgari ücretlinin dahi altında otomobil , ellinde 5 bin TL lik cep telefonu evleri lüks içinde.herkes lükslükte bir birleri ile yarışıyor.köylü de zengin artık köylüler üretmiyorki akıllı üretenler daha da zenginleşti.şehirlerde çiftter çifter evleri altlarında sıfır avrupa otomobiller, yine sıfır traktörleri var.vs.vs.alıyorlar tarım teşviklerini yan gelip yatıyorlar ve köydeki evlerini yazlık olarak kullanıyorlar.yumurtayı ekmeği, yağı tereyağı, yoğurdu vs.vs. ihtiyaclarını günlük gelip şehirden alıp yan gelip yatıp akşama kadar kahvelerde oyun oynuyup akşamda köydeki evlerine gidiyorlar.

  • AhmetK13 Haziran 2019 17:21

    Onlar tuzu kuru beyaz turkler ve onlara ozenen gırtlaga kadar borclu yeni sehırlıler...

  • Hakki13 Haziran 2019 16:57

    Ülke insani akdeniz egede tatil yapmıyor. Yıllık izin kullanabilen işçi gördün mü hiç? Çifti köylü kayseriden erzurumdan gelebiliyor mu? Ülkede 3 5milyon zengin kişi var, çoluk çocuk aylarca sahillerde tatil yapanlar onlar. Dolar artınca, zenginlikleri de artıyor