E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar yükseliş eğilimini koruyor---

Dolar yükseliş eğilimini koruyor

Dolar yükseliş eğilimini koruyor
23 Aralık 2019 - 09:49 borsagundem.com

$/TL, haftaya 5,94 seviyelerinden başlıyor… ABD’de olumlu veri akışı devam ediyor

Çin yönetiminden iç talebi destekleyen adım geldi. Bugün, ABD’de konut ve dayanıklı mal siparişi verileri açıklanacak.

Global piyasalarda bu hafta Noel tatili nedeniyle düşük hacimler bekleniyor. Cuma günü açıklanan verilere göre ABD ekonomisi 3. çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %2,1 büyürken, açıklanan kişisel gelir, kişisel harcamalar ve güven endeksi gibi veriler de ABD ekonomisine ilişkin olumlu bir resim ortaya koydu.

Ekonomik aktivite verilerinin de güçlü gelmesiyle ABD borsaları yeni rekor yüksek seviyelerine ulaştılar. Global risk iştahı, ABD ve Çin arasında sağlanan Faz-1 anlaşmasıyla, güçlü seyrini koruyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri Cuma günü %1,95’e kadar yükseldi bu sabah %1,91’lerde.

ABD ekonomisindeki güçlü seyre karşın, Çin’de ekonomik aktivite zayıf seyrederken, Çin yönetimi iç talebi canlandırmak için, yeni yıl itibariyle bazı ürünlere uygulanan ithalat vergilerini düşüreceğini açıkladı ancak bu indirimler genel sadece ABD’ye yönelik değil.

Bu hafta veri açısından da sakin. ABD’de bugün yeni konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri verileri, Cuma günü Japonya’da sanayi üretim ve Çin sanayi karları verileri takip edilecek. Yurt içinde ise Perşembe günü reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Enflasyon ve faizlerdeki düşüşün de etkisiyle güven endeksinde iyileşme görülüyor. Nitekim reel kesim güven endeksi (m.a.) son iki aydır 100 eşik seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Bu hafta yurtiçi piyasalarda da, global seyre paralel, sakin bir seyir görebiliriz. Geçtiğimiz haftaya 5,80’lerden başlayan ve 5,9450’ye kadar yükselen $/TL, yeni haftaya 5,94’ten başlıyor. %9 seviyelerinden %11,7 seviyelerine kadar yükselen 1 aylık $/TL volatilitesi ise hafif gerilemeyle %11,3’lerde. 5 yıllık CDS’te ise düşüş eğilimi devam ediyor 285 baz puan seviyesinde. Devlet borçlanma piyasasında, geçtiğimiz haftayı gösterge faiz haftalık bazda toplam 14 baz puan artışla haftayı %11,97’den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de toplam 17 baz puan yükselişle %12,53’den tamamladı. BIST-100 haftalık olarak %0,6 yükseliş gösterdi. 

Dolar yükseliş eğilimini koruyor. ABD’de güçlü gelen verilerin de etkisiyle dolar endeksi DXY 97,7’lerde. ¬/$, düşüşte 1,1080’lerde.

Seçimler sonrası 1,3515’i gören GBP/USD 1,3010’larda. Gelişmekte olan ülke para birimleri haftaya hafif değer kayıplarıyla başlıyorlar.

Altın ise kademeli yükseliş eğiliminde 1.481 $/ons’ta.

Avrupa borsalarında haftanın son işlem günü yükselişler hakimdi.

Eurostoxx-600 endeksi haftalık bazda %1,5, bankacılık endeksi %2,7, teknoloji endeksi ise %0,6 değer kazandılar. ABD borsalarında haftalık bazda %1,1 ila %2,2 arasında yükselişler görülürken, S&P 500 endeksi kapanış seviyesi olarak 3.221 ile rekor seviyesine ulaştı. Asya borsalarında bu sabah Nikkei-225 endeksi yatay, Şangay ve Hang Seng endeksleri ise satıcılı.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)