E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükseldikçe, altın geriliyor---

Dolar yükseldikçe, altın geriliyor

Dolar yükseldikçe, altın geriliyor
11 Ocak 2021 - 08:02 borsagundem.com

ABD tahvil faizlerindeki artış paranın yönünü dolara doğru çevirdi. Dolardaki artış ise altına düşüş olarak yansıyor

Güçlenen ABD Doları, altın fiyatını aşağı çekmeye devam ediyor. ABD Doları'nın Hazine kağıdı getirisinin yüzde 1,1 seviyesine kadar yükselmesinin de etkisi ile önemli para birimleri karşısında güçlenmesi uluslararası piyasalarda spot altın fiyatını aşağı çekmeye devam ediyor.

Spot altın fiyatı Aralık'tan bu yana görülen en düşük seviye olan 1817,19 dolar/ons seviyesini gördü. Şu sıralarda da Cuma gününe göre yüzde 0,87 kayıpla 1.831,86 dolar/ons seviyesinde. Analistler, altın için "görkemli" günlerin sona erdiğini, yüksek ABD Hazine kağıdı getirilerinin altın ve diğer piyasaları oldukça negatif etkilemeye devam ettiğine işaret ediyorlar.

Analistler, Fed Başkan Yardımcısı Clarida'nın koranvirüse karşı aşılamanın başlamasının ve daha yüksek kamu harcamaları olasılığının etkisi ile ABD ekonomisinin "etkileyici" bir yıl geçirme yolunda olduğu değerlendirmesinin de altın fiyatının aşağı gelmesinde rol oynadığını vurguluyorlar.

Analistler, Fed'in önümüzdeki aylarda yapacağı toplantılarda faiz oranının 2023 yılından önce artırılabileceği yönünde bir sinyal vermesi halinde bunun altın üzerinde ciddi şekilde negatif etkisinin olacağını da ifade ediyorlar.

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

ABD Hazine kağıdı getirilerindeki keskin artış ABD Doları'na destek vermeye devam ediyor. Seçilmiş Başkan Biden'in göreve geldikten sonra Amerikan halkına "trilyonlarca" dolar destek sağlanacağı açıklaması da ABD ekonomisi için güçlü büyüme beklentilerini öne çıkararak bazı yatırımcıları ABD Doları'na karşı aldıkları kısa pozisyonları kapatmaya yöneltti.

ABD Doları, Euro, Japon Yen, GBP ve İsviçre Frangı karşısında değer kazanıyor. EUR/USD, Cuma gününe göre yüzde 0,41 düşüşle 1,21743'ten işlem görüyor. ABD Doları, Japon Yeni karşısında yüzde 0,21 artışla 104,16 seviyesine yükselirken, GBP/USBD Paritesi yüzde 0,43 düşüşle 1,3505'e geriledi. ABD Doları, İsviçre Frangı karşısında da yüzde 0,38 artışla 0,8886'ya çıktı.

Geçtiğimiz hafta, Mart ayında gördüğü tepe noktasını yüzde 12 altına kadar inen Dolar endeksi de bu sabah 90,45 seviyesine kadar yükseldi. Şu sıralarda da 90,399 seviyesinde. Analistler, EUR/USD paritesinin 1.2050 seviyesine kadar geri çekilebileceğine işaret ediyorlar. Buranın altında ise 1,1925 desteği var.

Ne altın ne de gümüş en çok o kazandırdı

Borsada yükseliş sürecek, BİST 30 hisselerine dikkat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)