E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yoğun veri ve haber akışına rağmen sakin kaldı---

Dolar yoğun veri ve haber akışına rağmen sakin kaldı

Dolar yoğun veri ve haber akışına rağmen sakin kaldı
05 Aralık 2019 - 08:43 borsagundem.com

Yoğun veri ve haber akışının olduğu haftaya rağmen dolarda dar bantta sakin seyir sürüyor

Enflasyon verisi ve NATO zirvesindeki gelişmelerin izlenmesinin ardından piyasada dolar/TL dar bantta hareketini sürdürürken, piyasalar asıl olarak gelecek haftaki PPK toplantısını bekliyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7529 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7390 lira, en yüksek 5.7694 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3923 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1101 seviyesinde. Gram altın 273.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.18 seviyesinde.

Dolar/TL bir süredir sıkıştığı dar banttaki seyrini bugün de sürdürürken, benzer para birimlerinden negatif ayrışan TL'deki bu hareketin petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığı belirtildi. Dolar/TL yaklaşık bir haftadır 5.73-5.77 bandında hareket ediyor.

Analistler kurda S-400 ve yaptırımlar konusunun yakından izlenmeye devam edileceğini belirtirken, 12 Aralık'taki PPK toplantısının önemine dikkat çekiyor.

Piyasada 100-150 baz puan civarında bir indirimin beklendiği, daha fazla indirimin ise TL üzerinde baskı yaratabileceği belirtiliyor.

Bugün petrol fiyatlarının yükselmesi sonucu Türkiye'nin enerji ithalatçısı olması nedeniyle TL'de benzer para birimlerinden negatif ayrışma gözlendiğini söyleyen bir analist, "Ancak kurda yine de önemli bir hareket yok.

Oynaklık son 2-3 ayın en düşük seviyelerine geldi, bu da kurda sert hareketlerin önüne geçiyor" dedi. Hali hazırda petrol üretimini günde 1.2 milyon varil kısan OPEC ve birlikte hareket eden ülkeler (OPEC+), Rusya'nın öncülüğünde kesintinin 400,000 varilden daha fazla miktarda artırılmasını görüşecekler.

Toplantı öncesinde Brent petrolün varil fiyatı %0.7 arttı.Öte yandan TCMB bugün 2020 yılı para ve kur politikası metnini açıkladı.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı sayısını 2020 yılı için 12'ye yükseltilirken, zorunlu karşılık uygulamasını da ince ayar bir araç olarak kullanmaya devam edecek. Analistler, toplantı sayısının değişmesinin TCMB'nin değişen koşullara daha hızlı tepki vermesine olanak sağlayacağına dikkat çekiyor.

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve dolardaki değerlenmeye paralel geçen hafta başında 5.70'li seviyelerden yükselişe geçen ve en yüksek 5.7910 seviyesini gören dolar/TL Cuma günü 5.7455 seviyesinden kapandı.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda yaşanan sert düşüş eğiliminin ardından son günlerde yatay seyir izleniyor. Dün spot kapanışta %12.32 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi bugün spot kapanışta %12.36 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama %12.17, valörde son işlemde %12.08 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvil ise bugün spot kapanışta %12.15, valörde son işlemde %12.18 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)