E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar, yeniden yükselişte---

Dolar, yeniden yükselişte

Dolar, yeniden yükselişte
10 Aralık 2021 - 13:11 borsagundem.com

Hafta boyunca sürdürdüğü tarihi zirvelerin hemen altındaki seyreden dolar/TL, haftanın son işlem gününde 13,95'ın üzerini gördü ve rekor tazeledi.

Hafta boyunca 13,80 civarında dolaşan ve 13,87'deki zirvesine yakın seyreden dolar/TL, bu seviyelerini bugün kırdı.

Sabah saatlerinde 13,90'ı aşan dolar/TL, bugün gün ortasında 13,95'i de aşarak rekor tazeledi. 13,9598'i gören dolar/TL sonrasında bir miktar geriledi. Euro/TL de bugün, tarihi zirvesini 15,7555'e'taşıdı. 

Merkez Bankası'ndan yeni bir müdahale gelecek mi?

Geçen hafta döviz piyasasına müdahale eden TCMB'den bu müdahaleleri sürdürüp sürdürmeyeceği de yakından izleniyor. TL'nin geçen hafta illikit piyasada 14 seviyesini görmesinin ardından TCMB iki defa dolar satarak piyasaya müdahale etti. TCMB'nin iki müdahalesi de kurun 13,8 seviyesinin üzerine çıkmasıyla başlamıştı.

TCMB'nin bir sonraki para politikası toplantısı 16 Aralık'ta yapılacak.

Enflasyon ve dolarda yükseliş beklentisi artıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa katılımcılarının beklentilerini derlediği "Piyasa Katılımcıları Anketi"nde enflasyon beklentilerindeki yükselişin sürdüğü görüldü.

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 19,31 iken, bu anket döneminde yüzde 23,85 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 15,61 iken, bu anket döneminde yüzde 21,39 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 11,76ve yüzde 14,41olarak gerçekleşmiştir.

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 9,98 TL iken, bu anket döneminde 13,77 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 10,93TL iken, bu anket döneminde 15,56TL olarak gerçekleşmiştir.

Bakan Nebati'den serbest piyasa vurgusu

Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilirken, Bakan Nureddin Nebati konuşmasında likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması politikasına devam ettiklerini söyledi. Nebati ayrıca, tüm adımları serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbesti ilkesiyle tam uyumlu şekilde atacaklarını da kaydetti.

Dolar beklentisi 10 seviyesinden 14'e yaklaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)