E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro fırladı: Yükseliş yüzde 8'i aştı---

Dolar ve euro fırladı: Yükseliş yüzde 8'i aştı

Dolar ve euro fırladı: Yükseliş yüzde 8'i aştı
30 Kasım 2021 - 23:00 borsagundem.com

Dolar/TL, akşam saatlerinde, 13,9519 ile rekor tazeledi. Euro/TL ise 15,8983 seviyesi ile yeni rekor kırdı

Cuma günü açıklanacak olan enflasyon verisinden beklentiler yükselirken, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi TL'de değer kaybında etkili oluyor. Piyasa kapanışının ardından yaşanan sert yükselişle dolar 14 TL'ye, euro ise 16 TL'ye yaklaştı.

Saat 23.11 itibariyle dolar yüzde 7,98 yükselişle 13.8424 TL'den, euro ise yüzde 8,06 yükselişle 15,6451 TL'den işlem gördü.

TL'nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybıyla, dolar/TL'de 13,9519 ile rekor tazelenirken, euro/TL'de yeni rekor 15,8983 olarak belirlendi.

Powell ve Erdoğan'ın açıklamaları peş peşe geldi

Gelişen ülke para birimleri üzerinde Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözleri yeni baskı yarattı. Powell, varlık alımlarının azaltılması sürecini birkaç ay erken bitirmeyi değerlendirebiliriz ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde TRT'nin ortak yayınında yaptığı açıklamaların ardından da döviz cephesinde yukarı yönlü hareketlilik yaşandı.

Erdoğan açıklamalarında düşük faize vurgu yaparak, daha önceki açıklamalarına paralel olarak "Faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile büyümeyi sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 512 baz puana tırmanırken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,2 seviyesinde bulunuyor.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen faiz indirimlerine devam mesajı ile 13.45’e yükseldikten sonra 11.50 seviyelerine kadar gerileyen kur, cuma akşamı tekrar yükselişe geçmişti. Euro/TL'de rekor ise 15,16 olarak kaydedilmişti.

Korona virüsün yeni varyantı Omikron’un yarattığı endişeler de TL gibi gelişen ülke para birimlerinin değer kaybında etkili oldu.

Erdoğan düşük faiz politikasının sebebini açıkladı

Powell: Aralıkta varlık alımlarının azaltılmasını tartışacağız

BİST, beş hisse ve bir yatırımcıya tedbir getirdi

Dolar yükselirken hangi yatırım tercih edilmeli?

Kurda, yukarı yönde baskı oluşturan unsurlar

Ekonomi 3. çeyrekte yüzde 7.4 oranında büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (61)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan01 Aralık 2021 09:39

    Adam konuşmasa dolar yerine oturacaktı. Ama 1 haftadır adamı erden konuşturan bir şebeke var. Üstüne gazeteci kisvesi altında sürekli adama döviz sorusu soran bir gazeteci gürühu var. Bunlar döviz altın pozisyonu alan birilerinin ceplerini dolduruyor bu apaçık belli. Sürekli döviz sorusu soruluyor adama ısrarla ki dövizi yükseltecek ifadeler kullansın. Dövizi olan yandaş şikayetçi değil. Muhalefet zaten sürekli dövizde altında olduğu için şikayetçi değil. Kim şikayetçi? Gariban, döviz borcu olan altın borcu olan. Bunlara da dişinizi sıkın ekonomik savaş veriyoruzla gaz veriliyor. Reis seçimi kaybetmek için elinden geleni yaptırıyorlar sen farkında değilsin. Bozuk ekonomi ile geldin aynı şekilde seni de götürecekler aklını başına al. O kadar darbe vs ile yıkamadılar ama ekonomi ile yıkacaklar uyan artık.

  • www01 Aralık 2021 16:14

    Fakirleştirip biat ettirecekler

  • Türkoğlutúrk01 Aralık 2021 09:19

    Hitler'in ölmesi için berlinin düşmesi sartmiydi.

  • Berber Bekri 01 Aralık 2021 00:49

    Fırlayana bakma Fırlatana bak

  • Aynen01 Aralık 2021 04:33

    Ben de senin için aynı şeyi düşünüyorum. Yani fırlayana bakmıyor, fırlatanı merak ediyorum

  • Erol g.01 Aralık 2021 00:27

    HER REKOR BIR İKİ GÜN SONRA TEKRAR KIRILIYOR

  • Kristal01 Aralık 2021 00:03

    Böyle olacağı besbelli idi hep dedik öncede dedik güreşçi geldiğinde de dedik olmaz önceki başkan faizleri indirdigindede dedik dolar on olur öncesi olur yirmi olur faizleri indirdiğin sürece tutamazsın dövizi dışa bagımlısın bilimsellikten uzaklaştığın arap dogmalarıyla yol almanın yolunun yol olmadını faizleri yükseltmedigin inat ettikçe tutamazsın asla güven veremezsin TL yi eritirsin enflansyonu arttırır üretimi bitirirsin yatırım çekemezsin olmaz faiz realitedir iner çıkar ilimdir bilimdir ekonominin tartışmasız gercegidir

  • Kaçan Grup30 Kasım 2021 23:51

    zam fırtınası gelir

  • 🤷🏻30 Kasım 2021 23:49

    Ticaretleri dolara dayalı girdisi dolar olan alımı peşin satışı vadeli olanlar patladı gitti.Sermayelerinin yüzde 40-50 sini kaybettiler 3 ayda.

  • Taki30 Kasım 2021 23:47

    Troller hangi deliktesiniz? Hayat sizin bot hesaplarla twitterda çakma gündemler oluşturmak ülkemizde yaşanan yoksulluğu gizleyemez. Böyle devam edin kurtuluş savaşı imiş, yeni ekonomi modeli imiş durmayın aynen devam

  • Bika30 Kasım 2021 23:42

    Türkiye, Venezüella olur mu sorusu akıllara gelmeye başladı!

  • MD..Edep..Edep..01 Aralık 2021 00:11

    SSK, Bağkur emeklileri 150-200, emekli sandığı 300-350 dolar çalışanlarda 400-500 dolar kazanıyor daha ne olsun ki..  Sen soruyu düşünürken dolar neredeyse 14'e yaklaştı kardeşim..   

  • wers30 Kasım 2021 23:42

    faizi düşürmekten çok konuşmak ekonomimize zarar veriyor susmuyorlar ve bu yaptıklarının farkında değil gibi demeçler veriyorlar ülke bitti hiçbirşeyin bedeli belli değil birçok ürün karaborsa olacak oluyor yazık çok yzık zamanında ecevite laf söyleyenler ülkeyi getirdiği duruma bakın faizler oyuncak değil birden yükselt tekrar olmadı düşür filan 

  • Ali30 Kasım 2021 23:37

    Reis sağolsun faiz düşünce 9 liradan bütün paramı dolar yapmıştım. Faiz de durmak bu ortamda haram. Reisi dinleyip iyi ki faizden çıkmışım.

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 22:58

    Çin zamanında parasını düşürdü. Değersiz yaptı. AMA, ABd de bir çok firma çinde fason işyeri kurdur, kurdurttu. Yılalrca çin ABd firmalarınca ucuz iş gücü olarak sömürüldü. Çinde bir çok telefon, otomobil, elektırnık bilgisayayar, çip, tohumlar, a dan z yene varsa yanındaki bu ulkeyi kullandı. Çin ilgili teknolojılerı fazon işileri zaten öğrendi. ABd bi rçok bilgisini istemsizce Çinde üretimde kullanıyordu. Çin 10 yıl bu fason işleri deneme yanılma ile ierletti. Devlet politikası bu alanda büyük destekler verdi. ABd sonradan  üretim üstlerini ülkesine çekti ama, çin bu teknolojileri işleyip farklı patentlerle dunyaya satmaya devam etti. Türkiye TL  1 usd /20 tl olsada ne üretecek satacak ? Çaresizlik, alternatifsizlik bizleri bu sisteme itti. 18 yaşında genç 20 meslek sahibi olabilir yaş 35 e gelince 1 sınav hakkı kalmaz. Ekonomimiz böyle şuan. hak kalmadı. Elimiz mahkum ...

  • xxx30 Kasım 2021 22:53

    zar zor kazandığımız paralarımızı pul edenlere asla ama asla hakkımı helal etmiyorum. Allah emeklerimizi pula çevirenlerden inşALLAH hem bu dünyada hem de öbür dünyada sorar. Bu emek hızsızları hem bu dünyada ne de öbür dünyada bunun bedelini en ağır şekilde öder inşAllah. 

  • Turan30 Kasım 2021 22:52

    Döviz bir ülkenin gercegidir yanlışı ve doğruyu gösteren seninde içinde bulunduğun dünyanın kabul gördüğü faizde bunun temelidir bütün ülkelerin ekonomisi faizle dönüyor faizi reddetmek ülke ekonomisini reddetmektir iner çıkar günün koşullarına göre ayarlanır bugün için faizin yükselmesi milli paranın ülke menfaati itibari için elzemdir bilimsel olarakta böyledir aksi yöndeki her karar yanlıştan öteye bir karış gitmez bugün ve yarında yanlıştır

  • mandacı mahmut30 Kasım 2021 22:33

    bu döviz sarmalından tek kurtuluş mandacı bir zihniyetin iktidar olmasıdır.

  • Misafir 01 Aralık 2021 05:45

    Haklısın mandacı çözüm dolara endeksli garantili geçiş yolları sıkıntı oldumu reis in dediği gibi söke söke alırlar

  • Sokrat30 Kasım 2021 22:04

    Bu kafayla gidilirse daha çok aşar faizleri yükseltmeyip inat ettiğin müddetçe TL pul olmuş hersey ortada Allah akıl fikir versin ilme bilime karşı bir inat uğruna

  • Acı gerçek30 Kasım 2021 21:59

    Bu işin sonu belli dolar dayanılmaz noktaya çıkacak sonra mecburen doları durdurmak için faiz artırımı yapılacak bence en az 1200 baz faiz artırımı yapılacak lazım aslında gerçek enflasyon yıllık en az %40 gibi bazı mallarda % 80 % 100 geçen artışlar var vatandaş bunu görüyor o yüzden döviz altın yükseliyor vatandaş TL geçmesi için faiz en az % 40 faiz olması lazım bunu üzülerek yazıyorum ama durum bu yatırım tavsiyesi değildir.

  • Acı gerçeğe cevap30 Kasım 2021 22:42

    Acı gerçek değil söylediğin gerçek TLye enazından dediğin rakam verilmeli belkide yüzde 70 80 arası reel yüksek getiri dövizi ancak geri çeker piyasa normale döner halk güven tazeler TL ye insanlar önünü görebilir ülkeye hem içeride hemde dışarda olumlu bir hava gelir zaman kazanılır yoksa Allah bir mümkün değil doğru yolu bulman

  • Objektif30 Kasım 2021 21:40

    Bof, Hsbc swiss bank ( ki bunlar FED ortağı) ve yancıları ne yapıyor?  Vaktinde topladıkları  yüksek faizli Tl. varlıklarının dolar  alıp satıyor;  Israrla faizlerin yükselmesi için baskı oluşturmaya  çalışıyor.  Tl de faiz   yükseltince ne  olacak bir müddet dolar düşermiş gibi yapacak sonra yine  aynı tezgah!  O halde  bunlara faiz falan vermekle  üretimi engellemiş oluruz.  Bunlar ve bir kısım öküzler  bu devleti çaresiz zan ediyor.

  • Türkoğlutúrk01 Aralık 2021 06:48

    Sen uçtuğunu zannederken ben düştüğünü söylüyordum.noldu kim haklymis.

  • Subjektif cevap30 Kasım 2021 22:14

    Hadi lan ordan ne faizi ne lobisi kimsenin bisey yaptığı yok ülkenin parası inatlaşma uğruna sürekli değer kaybetmiş üretimden bahsediyorsun döviz gelmese neyle yatırım yapacaksın faiz vermezsen dışarıdan dövizi nasıl bulacaksın dışa bagımlısın Faizi yükseltmezsen adam parasını TL de tutarmı değerini nasıl koruyacaksın kimse ısrarla yükseltmeye falan bakmıyor faiz günümüz gercegidir yeri gelir yukselir yeri gelir düşer önemli olan zamanlamadır dünya faizle dönüyor yediğinden içtiğine aldığın maaştan çocuğuna aldığın b..bezine kadar gerisi arap palavrasıdır bugün için hiçbir geçerliliği olmayan

  • 12330 Kasım 2021 21:53

    Senin gibiler

  • pala30 Kasım 2021 21:52

    hazine geçen hafta 2 milyar Tl %20 faizle borçlandı. faiz zaten düşmedi

  • NENNİYAVRUM30 Kasım 2021 21:35

    Aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemek ahmaklıktır. Yaklaşık 5 yıldır aynı şeyi yapıp, aynı şeyi konuşuyorlar, ama cehaleti, ahmaklığı tüm 83 milyon çekiyor ve kimse ses çıkarmıyor. Ezilmek hakkımız, Allaha değil kullarına köle oluyoruz artık tadını çıkaralım.

  • Hamsikafa30 Kasım 2021 21:23

    Kötü günler geride kaldı sıkın dişinizi biraz daha hele şu ekonomik savaşı bir kazanalım bak ülke nasıl uçuyor 2023 devletin bekası için çok önemli yeraltı kaynakları çıkacak yerli ve milli doğalgazımız olacak, yerli ve milli otomobilimiz olacak en önemlisi aya sert iniş yapacağız siz yeterki biraz daha sabredin Allah sabredenleri sever unutmayın

  • Suat30 Kasım 2021 21:43

    Dayanacak ne güç ne sabır kaldı. Bu doların yükselişi sanırım hükümete oy verenleri rahatsız etmiyor, ses soluk yok.

  • Hasan Talip30 Kasım 2021 21:22

    Çok büyük hasar verdikten sonra geri adım atacaklar ama malesef çok geç olacak. Piyasalar tam olarak karıştı. Bırakın pazarlık yapmayı kimse mal satmak istemiyor.  :O 

  • Mesut30 Kasım 2021 21:18

    Dövizden dolayı zararımız büyük.Bu saatten sonra oy için kapımızı çalmayın, Doları 1 TL de yapsanız treni kaçırdınız.

  • Tufan30 Kasım 2021 21:16

    Prompterden Reise sürekli faize karşı savaş okutuyorlar. Yanındaki gazeteci takımı her fırsatta ısrarla faiz döviz sorusu sorarak adamı gazlıyorlar. Bu haberler ısrarla ön plandan veriliyor. Bunların dövizde pozisyon alan birilerine fayda sağlamak için yapıldığı belli. Ortada dövizin bu kadar yükselmesine sebeb olacak bir faiz indirimi yok. Ama sanarsın faiz %5'e indirilmiş gibi millet gazlanıyor. Elinde döviz altın olan katlıyor TL olan yanıyor. Reis bir planın varsa bunu ortalık yerde sürekli dile getirme. Her doğru her yerde söylenmez artık bu kaideyi öğren.

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 21:16

    Dünyanın en ucuz ülkesi olduk. Üretim yapıp, dünyaya mal satabilmemi ziçin TL daha ne kadar erimeli :D afrikaya, papuayenı gıneye, ganaya, tanzanyaya, esad suriyesıne, ırak devletine gurcistana, arjantıne vb. vb. hepsine en ucuz malı uretıp satacak TL seviyesine getirdik liramısı... eee ihracat patlaması olması, emekçinin 1 kg et alabilmesi, işsizin işsahibi olması için TL kaç payacaklar ? bilen varmı ? heryer mandacı iktisadı. milli yerli iktisadcı çıkıp konuşmayacak mı ? :D

  • nerkez30 Kasım 2021 21:07

    merkez bankasıda uykuda karıncalar ısırsa bile duymuyor aloooooo merkez ordamısın kuzum.önden yükleme bittimi birazda arkadanmı yüklüyon.

  • reserpin30 Kasım 2021 20:59

    Döviz nerde duracak belli değil. Akepenin ekonomik planı döviz artsın. Halk fakirleşsin böylece alim gücü düşer. Halk tüketmeyende ithalat azalır. Cari fazla verilir Olanda halka olur. Zaten halkta umurlarında değil.

  • mehter30 Kasım 2021 20:57

    Emeği geçenleri..........

  • Boncuk30 Kasım 2021 22:04

    .....+1

  • Çok şükür30 Kasım 2021 20:43

    Dolar candır.. 20 tl ye yelken açıyor çalışmadan faizden %2 alıyordum şimdi günde %5 alıyorum. Padişahım çok yaşa. Rakıda zqmlqnmadı oyum sizin Padişahım. Bu 3konomiyi keynesten daha iyi biliyorsun..

  • Tabi ya30 Kasım 2021 20:37

    Dis gucler saldiriyor, merkez bankasida bagimsiz, :))

  • Suat30 Kasım 2021 20:36

    Nedir bu 13.50 $.Tarihte bu rezillik görülmedi.

  • Tamam 30 Kasım 2021 23:34

    Aaaa alınırım 13 88 lütfen doğru yazalım arkadaşlar rezilliği geçti artık

  • Tamam 30 Kasım 2021 20:36

    Ver ulan mehteri ver dıj güçler felan derler yine

  • Eh 30 Kasım 2021 20:35

    Mutlumusun borsa gundem

  • garıban30 Kasım 2021 21:03

    ne ayaksın olum yalanmı göz önunde doara 3 liramı dıyelım  o zaman ay işğina güneşmi dıyelım tırpışon

  • bekçi30 Kasım 2021 20:41

    haber de mi yapmasınlar

  • ZELİHA KARAKAŞLI30 Kasım 2021 20:12

    Yavrum benim yükselsin be.full altın ve dövizdeyim ocak ayında borsadayım o zamana kadar dolar  18-20 TL olur eli mecbur hükümet o zaman tebbir alacak kardeşinizde yüksekten bozdurup borsaya girecektir.

  • Sadi30 Kasım 2021 20:08

    Yazık...Ülkemize insanlarımıza yazık.. Türk lirasına milli paramıza güvenen yatırım yapan cezalandırılıyor İnsanımız bilerek fakirleştiriyor Hacı hoca takımı hepsi elin gavurunun parasına yatırım yapıyor. Ülkesine güvenen cezalandırılıyor Alın terimiz emeğimiz eriyip gidiyor Yazıklar olsun...

  • süslü sülü30 Kasım 2021 20:03

    verdiniz yetkiyi, gördünüz etkiyi

  • kılıç30 Kasım 2021 20:00

      milli görünen partilerden TL konusunda çıt çıkmaması ne kadar milli oldugunu gösteriyor.

  • okiman0730 Kasım 2021 19:59

    uçmaya devam işte... bazı milletimiz tek adamlılığı seçtiydi...

  • Ali30 Kasım 2021 19:48

    Hayaldi gerçek oldu.

  • Boncuk30 Kasım 2021 19:27

    İmdatttt

  • süslü sülü30 Kasım 2021 16:26

    binlerce dansöz var:)

  • Ahmet Otzbir Vekili30 Kasım 2021 14:43

    acilen fazileri sıfırlayalım. enflasyon düşsün.  faiz sebep enflasyon sonuç.

  • Mesut30 Kasım 2021 14:25

    Ekonomimiz bu kadar zayıflatılmamalıydı.Hesaplı hareket etmeli

  • BORSACI 30 Kasım 2021 14:02

    RUS ATA SÖZÜNDE DERKİ.. DOGRU SÖZÜ PARA BOZAR ...KASA BOŞ LAF ÇOK KURTULUŞ SAVAŞIYMIŞ HAHU SENDE BARUT YOKSA NASIL SAVAŞACAKSIN.

  • Cevap30 Kasım 2021 14:17

    arap hamasetleri ile yol alan dünyada ayakta kalan birtek ülke yoktur bugün olduğu gibi hepsi sefalet cehalet ve uygar ilimden bilimden bilimsellikten uzak dünyadan ayrı yaşayarak sonları ortada bugünitibari ile görüldügü üzere

  • A.kesici30 Kasım 2021 13:44

    ARTTIR FAİZİ İNADİ BIRAK İNADIN SONU felakettir dünyada ilime bilme cehalet ile karşı gelmek hüsrandır SONU belli olan sağ kalan birtek ülke yoktur sonuç tükenip yok olmaktır

  • ARİF30 Kasım 2021 13:09

    FAİZİ SEVEN BİZDEN DEĞİLDİR. HEPİMİZ DOLARCIYIZ. ONLARIN DOLARI VARSA BİZİM DE DOLARIMIZ VAR. MAAŞI ALIR ALMAZ DOLAR YAPIYORUZ.

  • ASTOR30 Kasım 2021 15:52

    aferim.böyle devam edin .allah bilir sen o yüzde 60 içindesindir. hem oy ver hem güvenme. degilsen özür dilerim.