E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yeni haftada yükselişte---

Dolar yeni haftada yükselişte

Dolar yeni haftada yükselişte
16 Mayıs 2022 - 10:46 borsagundem.com

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 15,50 seviyelerinde işlem görüyor.

Geçen haftanın son işlem gününde yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 15,4794'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.38 itibarıyla 15,53'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yatay seyirle 16,1120'den, sterlin/TL yüzde 0,1 azalışla 18,9440'tan satılıyor.

Geçen hafta ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden yüksek gelmesi; ülke merkez bankasının daha agresif faiz artırımı yapmak zorunda kalacağına, ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişelerinin artmasına ve buna paralel dolar talebinin küresel ölçekte güçlü kalmasına neden oldu.

Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi, geçen hafta Aralık 2002'den bu yana ilk kez 105'i test ederken, art arda 6'ncı haftayı da yükselişle tamamladı. Dolar endeksi bugün 104,5 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi 1,04'ün hemen üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Analistler, bu hafta G7 Maliye Bakanları Zirvesi'nin yanı sıra ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasaların odağında olacağını belirterek, bugün yurt içinde ödemeler dengesi, euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi ve ABD'de New York Fed imalat endeksinin izleneceğini bildirdi.

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının martta 5 milyar 350 milyon dolar açık vermesini bekliyor. Ekonomistlerin 2022 sonuna ilişkin cari işlemler açığı beklentisi ise 38 milyar 279 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi haftayı yaklaşık olarak 15.46 seviyelerinde kapattı. Yeni haftaya ise bu seviyelerin yakınlarında başlayan paritede piyasalar geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen enflasyon verisini takip etmişti. Gelen açıklamaya göre ABD’de Nisan ayında tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Buna göre yıllık bazda yüzde 8.3 gerçekleşen enflasyon ile birlikte yüksek seyrin devam ettiği görüldü. Bugün ise piyasalar yeni güne yurtiçinden gelecek olan ekonomik veriler ile başlayacak. İlk olarak 10:00’da Cari Hesap verisi izlenecek. Ardından 11:00’da Bütçe Dengesi ekonomik verisi TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 15.58 – 15.75 – 16.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 15.25 – 15.00 – 14.75 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.' denildi.

Vakıf Yatırım Teknik Strateji bülteninde,'Dolar endeksinde güçlü seyir sürerken, Dolar/TL kurunda gelişmekte olan ülke para birimlerine benzer şekilde yukarı hareket görülüyor. Teknik olarak 15.00
seviyesi üzerinde kalındıkça yukarı yönlü oynaklık riskinin süreceğini düşünüyoruz. 15.25-15.00 olası aşağı yönlü hareketlerde destek olarak izleyeceğimiz seviyeler olacak.' denildi.

Mart ayında cari açık 5,6 milyar dolar

 

Altın fiyatlarında son durum: Haftaya düşüşle başladı!

 

Metal fiyatları, talep umudunun artmasıyla kazanım elde etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİCAN16 Mayıs 2022 22:17

    YA BUNLAR YALANCI, HANİ DOLARI KONTROL ALTINA ALMIŞTINIZ. 4 TL DEN BERİ TL YE GÜVENİN DİYE SATTIRIP, EVET TL YE GÜVENDİK VE HÜSRAN OLDUK. O SEÇİMLERDE SİZDE HÜSRAN OLACAKSINIZ.

  • Bik16 Mayıs 2022 14:09

    Motorin fiyatlarına zam geldikçe, markette etiketler değişiyor.

  • Türkoğlutúrk16 Mayıs 2022 13:51

    Dolar zaten tüm paralar karşısında değer kazanıyor.kaldiki bizdeki enflasyon ABD enflasyonu ndan fazla olduğu için değer kaybetmis normal degilmi.

  • Sdk16 Mayıs 2022 11:07

    Sonra yalandan niye zam geldi derler… hükümet derin bi uykuda kambur oldu millete