E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 5.75'i aştı---

Dolar 5.75'i aştı

Dolar 5.75'i aştı
26 Kasım 2019 - 08:48 borsagundem.com

Dolar/TL S-400 testleri yapıldığına yönelik haberlerin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla yükselerek dün 5.75'i gördü

Dolar/TL dün Ankara'da Rus hava savunma sistemi S-400'ler için test yapıldığı haberlerinin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla yönünü yukarı çevirerek 5.75'i test etti.

Dolar saat 17:51 itibariyle 5.7507 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7327 lira, en yüksek 5.7588 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3380 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1013 seviyesinde. Gram altın 268.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.00 seviyesinde.

Dolar/TL, Ankara'da Rus hava savunma sistemi S-400'ler için test yapıldığı haberlerinin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla dün 5.70'li seviyelerden 5.75'e yükseldikten sonra güne benzer seviyelerde başladı.

Küresel piyasalarda ise ABD ve Çin'in ticaret anlaşmazlığına yönelik iyimser beklentiler risk iştahını artırıyor. TL'de kısa vadeli yön belirleyen gelişme ise ABD-Türkiye ilişkileri.

Ankara Valiliği dün ve bugün F-16 ve diğer hava araçlarının test uçuşları yapacağını açıklarken, medyada yer alan haberlerde söz konusu testin Rus savunma sistemi S-400'ler için yapılacağı belirtildi.

ABD Türkiye'ye, S-400'den vazgeçmesi için çağrıda bulunurken Türkiye ise bunun söz konusu olmadığı mesajı veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son ABD ziyaretinde de görüşmelere konu olan bu gelişme dün ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırarak TL'de dün satış baskısı yarattı. TL'de baskı hissedilse de bankacıların söylemiyle bu baskı "oldukça sınırlı".

Erdoğan kısa süre önce ABD'ye bir ziyarette bulunurken görüşmeleri "aradaki birçok soruna kökten çözüm getiremedik ama bu meselelerin ilişkilerimizi esir almasına izin vermediğimizi tüm dünyaya gösterdik" söylemiyle özetlemişti.

Son dönemde ABD'li yetkililerin açıklamalarında, Türkiye'nin Washington ile yaşadığı çıkmazı çözüme kavuşturmak için S-400'lerden "kurtulması" gerektiği söylemi öne çıkıyor. Ancak bu Türkiye'de kabul görmüş durumda değil.

RIA haber ajansının bu sabahki haberine göre Rusya Türkiye ile önümüzdeki yılın ilk yarısında yeni bir S-400 sözleşmesi imzalamayı planlıyor.

İki liderin ilişkileri ve Suriye konusunda anlaşma bugünlerde piyasa fiyatlamalarında sorunların arka plana kalmasına neden olurken dünkü tepki ise TL'deki geçmiş dönem sert hareketler dikkate alındığında sınırlı konumunda.

Türkiye'nin S-400 sistemlerine test edeceği haberi öncesinde gün güne 5.71 seviyesinde başlayan dolar/TL dün 5.7530'a kadar yükseldi. TL dün gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu ancak günlük kayıp %0.5 seviyesinde gerçekleşti.

Dolar/TL geçen hafta yaklaşık iki ayın en düşüğü olağan 5.6855'e kadar geriledikten bu haftaya 5.71 civarında başlamış 5.70 etrafında oldukça dar bantta seyretmişti.

Kur bu sabah ise saat 0837'de 5.7440/5.7475 seviyesinde bulundu. Aynı saatte sepet bazında TL 6.0351/6.0384, euro/TL ise 6.3262/6.3311 seviyesinde bulundu.

Piyasalarda ABD-Türkiye ilişkileri açısından takip edilen önemli gelişmelerden biri ise F-35 teslimatları.

Washington S-400'lerin NATO'nun savunması ile uyumlu olmadığını ve F-35 savaş uçağı için tehdit oluşturduğunu belirtirken Pentagon, Türkiye'nin Temmuz ayında Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını açıklamıştı. Erdoğan ise F-35 konusunda "mevcut uzlaşmaz tavır"ın sürmesi halinde Türkiye'nin orta vadeli ihtiyaçlar için "başka arayışlara" gereceğini belirtiyor.

Türkiye bir çok söyleminde Rus yapımı Su-35 ve Su-57 uçaklarının F-35'e alternatif olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor.

Son dönemde TL, dün hariç olmak üzere oldukça düşük bir oynaklık gösterdi. Ağustos 2018 kur krizi döneminde 60 seviyesine yaklaşarak tarihi zirveyi test eden 1 ay vadeli ima edilen volatilite bugünlerde tek hanede seyrediyor.

YILIN SON FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Piyasalarda yakından izlenen ve TL'de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise 12 Aralık'ta yılın son faiz kararı olacak.

Bankacılar toplantı tarihinin yaklaşmasıyla beklentilere göre TL'de baskı da görülebileceğini ancak küresel düşük faiz politikalarının ve TL'de oynaklığın oldukça azalmış olmasının TCMB'nin elini kuvvetlendirdiğini belirtiyorlar.

TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14'e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi. Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda yaşanan sert düşüş eğilimi ardından bugünlerde yatay seyir izleniyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanış ortalama %12.40 bileşik seviyesinde dün son işlem ise %12.49 seviyesinde gerçekleşti. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün son işlem %12.02 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)