E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar, Yen ve Euro karşısında üç haftanın en düşük seviyesine geriledi---

Dolar, Yen ve Euro karşısında üç haftanın en düşük seviyesine geriledi

Dolar, Yen ve Euro karşısında üç haftanın en düşük seviyesine geriledi
14 Nisan 2021 - 10:23 borsagundem.com

ABD tüketici fiyat göstergesinde yükselen enflasyon ve Federal Rezerv'in faiz artışı ve ABD tahvil getirilerini aşağı çekmesi konusunda daha geniş korkular uyandırmasının ardından dolar, euro ve yen karşısında son 3 haftanın en düşük seviyelerine düştü.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
 
ABD tüketici fiyat göstergesinde yükselen enflasyon ve Federal Rezerv'in faiz artışı ve ABD tahvil getirilerini aşağı çekmesi konusunda daha geniş korkular uyandırmasının ardından Çarşamba günü dolar, euro ve yen karşısında son 3 haftanın en düşük seviyelerine düştü.


Dolar % 0,2 düşüşle 108,80 yen oldu ve üç haftanın en düşük seviyesine ulaştı ve geçen ayın sonundaki bir yıllık zirveye göre yaklaşık yüzde 2 düşüş kaydetti. 31 Mart'ta belirlenen beş ayın en düşük seviyesi olan 1.1704 dolardan yükselişe geçerek Euro % 0.1 artışla 1.1960 dolara yükseldi ve Mart ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.İsviçre frangı karşısında ABD para birimi, altı haftanın en düşük seviyelerine yakın 0,9201 frangına geriledi. Dolar, diğer çoğu para birimi karşısında bilindik aralıklarının yakınında kalırken, altı ana birimlik sepete karşı dolar endeksi, 22 Mart'tan bu yana en düşük seviyesi olan 91.724'e kadar düştü.


Amerikan tahvil getirilerinin düşmesi, 30 yıllık tahvil ihalesine yönelik sağlam talebin tüketici enflasyonunu gölgede bırakması nedeniyle doların düşüşü, para biriminin getiri çekiciliğini azaltmasıyla geldi.10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin faizi % 1.620'ye geriledi ve Mart sonundan bu yana en düşük seviyelerini gördü.
 
ABD tüketici fiyatları endeksi Mart'ta bir önceki aya göre % 0,6 arttı, Ağustos 2012'den bu yana en büyük kazanç ve bir önceki yıla göre % 2,6 arttı, her ikisi de piyasa beklentilerinin 0,1 puan üzerinde.
Uçucu gıdaları ve enerjiyi hariç tutan çekirdek TÜFE de yıllık % 1,6 artışla beklenenden biraz daha güçlüydü.


Enflasyonun Nisan-Haziran çeyreğinde hızlanması bekleniyordu. Mizuho Securities'in baş döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, “son okuma beklenenden biraz daha güçlü olsa da, aniden ortaya çıkmadı” dedi. Daha güçlü bir enflasyonun, Federal Rezerv'i parasal genişlemeyi ve düşük faiz oranlarını vaat ettiğinden daha erken düşürmeye sevk edebileceği yönündeki spekülasyon, doların ilk çeyrekteki yükselişinin ana itici güçlerinden biri oldu.


MUFG Bank'ın baş kur stratejisti Minori Uchida, "ABD tahvil getirileri önemli ölçüde yükseldiğinden, piyasalar zaten ekonomik normalleşmeyi fiyatlamış gibi görünüyor, beş yıllık getiri bir noktada neredeyse % 1'e ulaştı" dedi.


ABD merkez bankası, enflasyondaki geçici artışlara bakacağını söyledi ve analistler, faizleri yükseltmeden önce enflasyonun daha önce beklenenden daha sıcak olmasını beklediklerini söyledi.
Philadelphia Fed Bank Başkanı Patrick Harker Salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonun bu yıl kontrolden çıkma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Öte yandan, ülkenin merkez bankasının resmi faiz oranını ve varlık satın alma programını beklendiği gibi sabit tutmasının ardından Yeni Zelanda doları % 0,4 artarak 0,7086 dolara yükseldi.


Singapur Para Otoritesi'nin (MAS) döviz kuru politikası ayarlarını değiştirmeden bırakmasının ardından Singapur doları, ABD doları başına % 0.25 artışla 1.3376 S dolara yükseldi.
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliği azaltmaya çağırdıktan sonra Rus rublesi bir gecede % 2 oranında değer kazandı.
Biden, Ukrayna krizinde gerilimlerin kontrolden çıkması endişesinin bir işareti olarak üçüncü bir ülkede buluşmalarını teklif etmek için Putin'i aradı.


Kripto para birimlerinde Bitcoin, günün ilerleyen saatlerinde Nasdaq'ta kripto para birimi platformu Coinbase'in listelenmesinden önce 63.860.71 dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)