E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyretti---

Dolar yatay seyretti

Dolar yatay seyretti
28 Kasım 2019 - 08:43 borsagundem.com

ABD ile ilişkilere yönelik endişeler ve dolar endeksindeki güçlenmenin baskıladığı TL bugün sakin seyretti

Rus hava savunma sistemi S-400'ler için Ankara'da test yapıldığı haberleri ve dolar endeksinde yükselişin baskısıyla yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de bugün sakin seyir gözlendi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7672 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7608 lira, en yüksek 5.7839 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3529 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1005 seviyesinde. Gram altın 269.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.14 seviyesinde.

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve dolardaki değerlenmeye paralel hafta başında 5.70'li seviyelerden yükselişe geçen dolar/TL bugün 5.76-5.78 bandında hareket etti.

Kur geçen hafta yaklaşık iki ayın en düşüğü olan 5.6855'e kadar geriledikten sonra 5.70 etrafında oldukça dar bir bantta hareket etmiş, Türkiye'nin S-400 sistemlerini test edeceği haberi sonrasında başlayan yukarı harekette dün 5.7910'a kadar yükselmişti.

S-400 haberleri nedeniyle kurda bir miktar stres oluştuğunu ancak ciddi bir hareket gözlenmediğini söyleyen bir bankacı, "Dolar/TL hala bant aralığında sakin seyrediyor, oynaklık seviyeleri de düşük. Kurda bu nedenle sert bir hareket görmüyoruz. Dolar endeksinde de bir miktar yükseliş var, o da EM para birimlerinde baskı yarattı son bir haftada. Genel olarak haber akışı sakin, bugün ABD'deki tatil de bunda etkili" dedi. Son dönemde ABD'li yetkililerin açıklamalarında, Türkiye'nin Washington ile yaşadığı çıkmazı çözüme kavuşturmak için S-400'lerden "kurtulması" gerektiği söylemi öne çıkıyor. Ancak bu Türkiye'de kabul görmüş durumda değil. Piyasalarda ise iki ülke arasındaki ilişkiler bir süredir daha yakından izlenirken bu süreç TL'de bazen baskı bazen ise sert kazançlar yaratabiliyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma füze sistemlerini test ediyor olmasının "endişe verici" olduğunu söyledi, ancak füzeler kaynaklı sorunları gidermek için Washington ile Ankara arasındaki görüşmelerin de devam ettiğini belirtti.

Analistler S-400 konusundaki gelişmelerin yanı sıra ABD-Çin ticaret görüşmelerinin de yakından izlendiğini belirtiyor. Piyasada Hong Kong geriliminin ABD-Çin ticaret anlaşmasını engelleyebileceğine dair endişeler söz konusu. ABD Başkanı Donald Trump Hong Kong'daki demokrasi yanlısı protestocuları destekleyen tasarıyı imzalarken, Çin Dışişleri Bakanlığı ise karşılık olarak "sert karşı önlemler" alma konusunda uyardı.

Öte yandan piyasada izlenen bir diğer gelişme ise 12 Aralık'taki yılın son faiz kararı olacak. TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14'e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi.

Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hem faizlerin hem de enflasyonun gelecek yıl tek haneye düşmesini beklediğini vurgulayarak TCMB'den daha fazla indirim çağrısını tekrarlarken bankacılar tek haneli faizin önümüzdeki yıl TL için bir risk olabileceği görüşünde.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda yaşanan sert düşüş eğilimi ardından son günlerde yatay seyir izleniyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spotta son işlem %12.53, valörde ise %12.61 seviyesinde gerçekleşti. Bugün ise spot kapanışta son işlem %12.49 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spotta son işlem %12.02, valörde %12.2 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %12.14, valörde saat 1611'de son işlemde %12.2 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)