E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyretti---

Dolar yatay seyretti

Dolar yatay seyretti
16 Ağustos 2019 - 08:40 borsagundem.com

Küresel riskten kaçış yavaşlasa da sürürken, resesyon endişeleri Türkiye piyasalarını baskılıyor

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.5706 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5297 lira, en yüksek 5.5774 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1968 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1103 seviyesinde. Gram altın 269.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.55 seviyesinde.

Son dönemde ticaret savaşları, ters verim eğrisi, Hong Kong ve Arjantin endişeleri sert satış baskılarına neden olurken; küresel resesyon endişelerinin ABD verileri ve Çin'in ekonomide net gelir artırıcı tüketim teşviklerine gideceği açıklamalarıyla bu sabah oldukça azalmıştı.

Son dönemde yaşanan sert satış baskısının ardından aralarında Türkiye'nnin de yer aldığı gelişmekte olan piyasalar güne tepki alımlarıyla başlasa da, iyimserlik satış baskısını terse döndürecek kadar kuvvetli olmadı.

Küresel hisse senedi piyasaları, merkez bankalarının ekonomiye daha fazla teşvik vereceğine dair beklentilerin artarak, yavaşlayan ekonomik büyümeyle ilgili endişeleri azaltması sonucunda yükseldi ancak hâlâ üçünü haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

ABD tahvil piyasasının resesyon alarmları vermesinin ardından ABD'li tüketicilerin Temmuz ayında oldukça fazla harcama yapmaya devam ettiğini gösteren veriler yatırımcıları rahatlattı.

Tarihsel olarak ABD resesyonlarından önce yaşanan ters verim eğrisi, Çin-ABD ticaret savaşının ekonomik etkisi konusunda yeni kaygılar yarattı. Hong Kong'da hafta sonunda daha fazla protesto bekleniyor. Bu durum ABD-Çin ticaret savaşında yeni bir jeopolitik gerilim noktası olabilir ve bu savaşı daha da karmaşık hale getirebilir.

Türkiye piyasalarının bu haftanın ilk üç işlem gününde kapalı olduğu dönemde yaşanan küresel satış baskısı, dün ilk işlem gününde Türkiye piyasalarına yansımıştı. Tatil öncesi son hacimli gün olan 9 Ağustos'ta dört ayın en düşük seviyesinde 5.45 civarında işlem gören dolar/TL, illikit dönemde 5.63'ü test ettikten sonra dün günü 5.60'ın hemen altında tamamlamıştı.

Analistler TL'de yüksek getiri, küresel merkez bankalarının genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra yerli yatırımcının döviz talebinin sakinleşmesi ve TL'de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL'ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan güvenli bölge konusu da piyasalarda takip edilirken, TSK'nın dünkü açıklamasına göre bölgede insansız hava araçları görev almaya başladı. Tahvil piyasasında ise dün anlamlı bir işlem olmadı.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %15.37, valörde son işlemde %15.38 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos'ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi. Bugün son işlem %15.55 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL TÜRK16 Ağustos 2019 16:18

    YEMEZLER BENİM MALİYET 6,85 TL NASIL VE NEDEN SATAYIM.NASIL OLSA ÜLKEMİZDE ENFLASYON %15 LER VE ÜZERİNDE ENİNDE SONURDA BURAYA GELECEK HİÇ OLMAZ SA ZARARIMI ÇIKARTIP ÖYLE SATARIM.HER AY DÜŞTÜKCE YİNE DOLAR ALMAKTAYIM.

  • ALAATTİN CAMGÖZ16 Ağustos 2019 15:55

    BEN HİÇ ZANNETMİYORUM.DOLAR HİÇ BİR ZAMAN DÜŞMEZ.CÜNKÜ ENFLASYON YİNEDE YÜKSEK ARTI FED VE AB MERKEZ BANKALARI FAİZ DÜŞÜRECEK BİZİMKİLERDE AYNI ŞEKİLDE DÜŞÜRECEK SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR OLACAK YANİ AYNI YERDE KALSA BİLE BÜYYÜK BAŞARI.

  • Ryu ken 16 Ağustos 2019 12:54

    Dolar düştü sanki ihya olduk.. Takmışlar kafayı doları düşürmeye.. TL nasıl değerleniyor anlamadım zaten.. Madem değerleniyor zam niye? Madem değerleniyor niye her ay daha azalıyor market sepetim. Kedi burdaysa ciğer nerde....

  • Talha16 Ağustos 2019 12:38

    Trump diğer ülke para birimlerine karşı güçlü bir dolar istemediği için dolar ın gözü aşağılarda. Amerikalı imalatçılar-üreticilerin global piyasalara satışları düştü, mal satamıyorlar. Hatta Trump fed in daha sert faiz indirmesini istiyor ki büyük fonlar Amerika dışına çıkıp gelişmekte olan ülkelere gitsin ki ürettiklerini satabilsinler... Tam bir ticaret adamı bu Trump... 

  • Dolares16 Ağustos 2019 12:31

    Faize yabancı girişi durana kadar dolar düşer yada çıkmaz