E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüş kaydediyor---

Dolar düşüş kaydediyor

Dolar düşüş kaydediyor
24 Mayıs 2019 - 08:31 borsagundem.com

Dolarda zayıflık ve petrol fiyatlarında gevşeme ile kur geriledi, CDS'ler 500 bp'nin üzerinde

Doların değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu havaya paralel dolar/TL gerilerken, Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) priminde yüksek seyir sürüyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 6.0876 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.0641 lira, en yüksek 6.1290 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.8230 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1204 seviyesinde. Gram altın 251.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.74 seviyesinde.

İstanbul seçimlerinin 23 Haziran'da yenilenecek olması, ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler TL cinsi varlıkları etkilemeye devam ederken, Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS'ler en son 10 Eylül'de görülen 517 baz puana kadar yükseldi.

Analistler devam eden riskler ve CDS'lerdeki yükselişin TL'de genel çerçevede baskı unsuru olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, borsada iki gündür gözlenen yabancı alımı ile eşzamanlı olarak dolar/TL'nin de gerilediğini söyleyerek, "Borsaya giriş yapan yabancının dolar bozup TL enstrümanla yatırım yaptığını düşünürsek çok da yanıltıcı değil.

Öte yandan dün öğleden sonra itibariyle dolar endeksi değer kaybetmeye başladı. Bugün de gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında alıcılı, petroldeki yüzde 5'lik düşüş de TL'ye destek verdi" dedi.

Dolar/TL'de sürpriz gelişme olmazsa 6-6.15 bandının korunacağını, 6 seviyesinin altında lokal döviz talebi gözlendiğini söyleyen Tözge, "CDS'te ise ters korelasyon var. Önümüzdeki aylarda cari fazla verilecek. Bu da ÖTV'yi azaltacak ve bütçedeki bozulmayı önlemek için iç ya da dış borçlanma ihtiyacını doğuracak.

Bu ve net rezervlerdeki düşüşün yanı sıra ABD ile ilişkiler CDS tarafında negatif fiyatlanıyor" dedi. Tözge, CDS'te gerileme olmaması halinde borsa ve kurdaki son iki günlük olumlu tepkinin de terse dönebileceğini belirtti.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise bugün yayınladığı notta, dolarda geniş çaplı zayıflığın TL'yi dün ve bugün bir miktar soluklandırdığını söyleyerek, "Ancak geniş kapsamlı bir reform paketi oluşturulmadan ve S-400 savunma sistemi üzerinden tartışmalar azalmadan dolar/TL'de yön yukarı olacaktır" dedi.

Dolar ABD imalat PMI verisinin Çin ile ticaret geriliminin dünyanın en büyük ekonomisine zarar vererek doların güvenli liman özelliğini etkileyeceği endişelerini kuvvetlendirmesiyle iki yılın zirvesinden geriledi.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB'nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları konusu da piyasada baskı yaratıyor.

Geçtiğimiz günlerde CNBC'de yayımlanan bir haberde Washington'un Türkiye'ye S-400'ten vazgeçmesi ve ABD'den silah alması için iki hafta süre verdiğini, aksi halde Ankara'nın yaptırımlarla karşılaşacağı bildirilmişti. Ekonomi yönetimi ise aldığı önlemlerle kurdaki baskıyı durdurmaya çalışıyor.

BDDK gerçek kişilerin 100,000 dolar üzeri döviz alımlarında dünden itibaren bankalar tarafından bir iş günü valör uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Birçok bankacı BDDK kararının sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti.

Bankacılar kısa vadeli adımlar yerine piyasalarda kaybolan güveni tekrar sağlayacak ve risk primini düşürecek adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yusuf25 Mayıs 2019 09:50

    Ülke perilan ak mehmet parayı götürmüş neşesi yerinde

  • HALİL TÜRK24 Mayıs 2019 23:20

    tabiki düşecek.borsanın mevsimi geldi.haziran ayı ve temmuz ayı arası.dolar yine zirve yaptı.zengin daha zengin fakir daha fakir oldu.şimdi zenginler gariban fakirlere dövizleri buradan döşüyecekler ve ellerinden aldıkları hisse senetlerini dipten toplamaya başlayacaklar.abd Türkiye ye hiç bir halt yapamaz.biz başka bir ülke değiliz.sonra Türkiye nin hiç dış borçu yok ki.borçlu olan özel sektör Türkiye ye bir şey olursa ne abd ne ab ülkeleri kredi alacaklarını alamazlar o yüzden akıllı olmaları gerekmektedir.sonra hazirandan sonra dış ticaret açığı artıya geçince devlet fasun piyasaya döviz verecektir.benim tahminim yine 5,2 TL ye belki aşağısına geri çekilecek borsa 100 000 devirir.

  • Ünal25 Mayıs 2019 09:48

    Alacaklarını alamazlarsa sen bize borcunu öseyemiyorsun der kayyumu atar yer altı kaynaklarını borcunu kapatana kadar ben kellanacağım der

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2019 12:39

    amerika dolar toplayıp TÜRKİYENİN  İHRACATININ YÜKSELMESİNE sebep olan  TÜTKYEYE yerleştirdiği  YERLEŞİK terörist hane halkını yatağa yatıracakmış.

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2019 11:58

    dolar HANÇERİ yemiş gibi böğüre böğüre düşüyor TÜRK BORSASI yukarı çıkıyor.

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2019 11:43

    dolar bugün kanamalı ishalden dolayı altına bez bağlanıp YATAĞA yatırıldı.

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2019 11:28

    BORSA dolar bazında  % 400 tl .bazında % 800 ucuz.bir villanın banyosu maliyetinden ucuz şirketler var. dolar 2008 ile bugün arasında %  620 primli. üzerinde en az % 40 köpük var.

  • broker24 Mayıs 2019 15:40

    al o zaman mehmet, varını yoğunu göm borsaya ,bekleme treni kaçırırsın sonra