E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
23 Ocak 2019 - 09:01 borsagundem.com

Güne 5.34 lira seviyesinde başlayan dolar kuru an düşüşe geçti

Haftaya 5.35'li seviyelerde başlayan ve oldukça yatay bir seyir izleyen dolar/TL bugün
gelişmekte olan ülke para birimine yönelik artan girişler, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın mali disiplin söylemine yaptığı vurgu ve Merkez Bankası'nın PPK özetlerinde sıkı duruş söylemini yenilemesinin de desteğiyle yönünü aşağı çevirdi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3070 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2998 lira, en yüksek 5.3554 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0347 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1364 seviyesinde. Gram altın 218.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.20 seviyesinde.

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından 5.50'li seviyelerden 5.35'li seviyelere geriledikten sonra yatay bir seyir izliyordu. Kur bugün ise 2 Ocak'tan beri ilk kez 5.3010 seviyesine kadar geriledi.

Bugün iç piyasalarda ise tüketici güveni verileri açıklandı. tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %0,9 oranında azaldı. Aralık ayında 58,7 olan endeks Ocak ayında 58,2 oldu.

Merkez Bankası PPK toplantı özetini yayımladı. Buna göre Merkez Bankası, ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmesine karşın, "fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği" uyarısı yaptı. Ayrıca Merkez Bankası  "Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir'' açıklamasında bulundu.

Dolar/TL geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamıştı.

Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik, gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ve TCMB'nin faiz kararı sonrası iyimserlikle dolar/TL 5.35 civarına gerilemişti.

Türk lirası, Rus rublesi ve Güney Afrika randının "öngörülen" oynaklık göstergeleri, gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahındaki toparlanmanın ivme kazanmasıyla, yaklaşık altı ayın en düşük seviyesini gördü.

TL'nin 3 aylık öngörülen oynaklığı Ağustos'ta 45'in üzerine çıktıktan sonra 17.30'a kadar gerilemiş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyümede 2019 için belirlenen yüzde 2.3 hedefinin hâlâ ulaşılabilir olduğunu, tepe noktasının görüldüğü enflasyonda hedefleri TCMB ile bağımsız ancak yakın işbirliği ile gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Albayrak Davos'ta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, mali disiplinden geçmişte de olduğu gibi seçim dönemlerinde bile taviz verilmeyeceğine dikkat çekerek, "Sözüme güvenin, mali disiplinden taviz yok" dedi.

Merkez Bankası ise bugün 16 Ocak'ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetlerde "PPK, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiş ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24 düzeyinde sabit tuttu" görüşüne yer verdi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Bankacılar, haftanın kalanında ayrıca Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve Davos Zirvesi'nin takip edileceğini belirtiyorlar.

Tahvil bono piyasasında ise Hazine'nin dün Ocak ayı borçlanma programını hedeflere yakın tamamlamasının ardından Şubat ve Mart aylarındaki yoğun ihale programı izlenecek. Hazine Şubat ayında toplam 22.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 17.4 milyar TL'si piyasadan toplam 21.8 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Hazine Mart ayında ise toplam 15.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 12.5 milyar TL'si piyasadan toplam 14.4 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor. Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta TL'deki değer kazancına paralel getirilerdeki aşağı hareketin ardından yatay seyir izleniyor.

Geçtiğimiz haftaya yüzde 16.60 seviyesinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemlerde bileşik faiz yüzde 15.95 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 15.87 valörde son işlemler yüzde 15.79 seviyesinde gerçekleşti.

Geçen haftaya yüzde 19.02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.07 seviyesinden gerçekleşti. Bugün valörde son işlemlerde bileşik faiz yüzde 18.24 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)