E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar Fed tutanakları öncesi yükselişe geçti---

Dolar Fed tutanakları öncesi yükselişe geçti

Dolar Fed tutanakları öncesi yükselişe geçti
20 Şubat 2019 - 08:30 borsagundem.com

Güne 5.28 liradan başlayan dolar kuru bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları öncesi yükselişe geçti

Güney Afrika'nın ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan Eskom'a kaynak sağlayacağını açıklaması sonrası rand'da gözlenen sert değer kaybının TL'ye de yansımasıyla dolar/TL 5.33 seviyesini test etti ancak kalıcı olmadı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3175 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2771 lira, en yüksek 5.3296 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0314 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1338 seviyesinde. Gram altın 229.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.71 seviyesinde.

Güney Afrika'nın ulusal bütçesinde ülkenin en büyük elektrik üreticisi Eskom'a önümüzdeki üç yılda 69 milyar rand kaynak sağlayacağı, ancak Eskom'un talep ettiği şekilde 100 milyar rand borcu üstlenmeyeceği belirtildi.

Rand bütçenin açıklanmasının ardından dolar karşısında yüzde 1.5 değer kaybetti. Dolar/TL'nin hızlı yükselişinde randdaki hareketin etkili olduğunu söyleyen bir bankacı, "Randdaki sert değer kaybı sonrası korelasyonu nedeniyle TL'de de hızlı hareket gördük ancak kur tekrar geri geldi. Dolar/TL bir süredir 5.20-5.35 bandına sıkışmış durumda, piyasa da buna alıştı. Küresel bazda olumsuz gelişme olmazsa kur bu bant aralığında kalmaya devam eder" dedi.

Piyasada likiditenin kötü olduğunu söyleyen aynı bankacı, "Önümüzdeki seçim riski varken yatırımcı çok fazla pozisyon almayı tercih etmeyebilir. TCMB'nin faizi yüzde 24 seviyesine tutması ve sıkı duruşu koruyacak olması TL için bir emniyet sübabı. Piyasada seçim öncesinde erken bir parasal gevşeme endişesi vardı. TCMB'nin ZK katsayıları ile oynaması kredi akışını artırmaya yönelik dolayısıyla faizleri yüksek seviyede tuttukça likidite ile oynaması olumsuzluk olarak algılanmayacaktır" dedi.

Tahvil bono piyasasında ise dün yüzde 18.31 seviyesinden açılan iki yıllık gösterge tahvilin
bileşik faizi dün gerçekleşen ihalenin ardından yükselerek spot piyasada yüzde 18.68 seviyesinden kapandı. Bugün ise spot kapanışta yüzde 18.67 seviyesindeydi. Dün valörde son işlemde yüzde 15.13 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 15.23, valörde saat 1640'ta son işlemde yüzde 15.36 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)