E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyrediyor---

Dolar yatay seyrediyor

Dolar yatay seyrediyor
21 Ocak 2019 - 08:15 borsagundem.com

Güne 5.33 liradan başlayan dolar kuru an itibariyle sakin seyrediyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından yönünü aşağı çeviren dolar/TL'de bugün de dar bantta sakin seyir izlendi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3384 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3200 lira, en yüksek 5.3562 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0700 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1365 seviyesinde. Gram altın 219.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.04 seviyesinde.

Dış piyasalarda bu hafta Japonya ve Avrupa merkez bankaları faiz kararları ve Davos zirvesi takip ediliyor. Jeopolitik gelişmeler ve lokal veri gündemi de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor. Dolar/TL geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamıştı.

Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik, gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ve TCMB'nin faiz kararı sonrası iyimserlikle dolar/TL 5.35 civarına geriledi.

Dolar/TL bu sabah güne başladığı 5.3350 seviyesinden gün içinde 5.3560'a kadar yükselse de, yükseliş kalıcı olmadı.

Küresel piyasalarda Çin ekonomisindeki büyüme trendi, ABD Çin ticaret gelişmeleri, ABD faiz artış hızı ve Brexit süreci takip edilmeye devam ediliyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 ile beklentilere paralel büyüdü. Bu seviye en son küresel finansal kriz süresince 2009 başında görülmüştü. Çin'de sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 yükselirken, perakende satışlar yüzde 8.2 yükseldi. Çin ekonomisi 2018'de yüzde 6.6 ile 28 yılın en zayıf büyümesini kaydetti ancak piyasalar bu verilere hafif tepki verdi. 

Süreç piyasalarda da yakından takip edilirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin Suriye'de Menbiç bölgesinde güvenliği vakit kaybetmeden devralamaya hazır olduğunu ilettiğini açıkladı.

Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta TL'deki değer kazancına paralel getirilerde aşağı hareket gözlendi. Geçtiğimiz haftaya yüzde 16.60 seviyesinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 15.92, valörde son işlemde yüzde 16.06 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri ve valörde son işlemler yüzde 15.95 seviyesinden gerçekleşti.

Haftaya yüzde 19.02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 18.22 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.95 oldu.

ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İZLENİYOR

ABD'nin Suriye'den askeri birliklerini çekme sürecinde Ankara ve Washington'un Suriye'deki Kürt gruplar konusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair görüş ayrılıkları iki ülkeyi Fırat'ın doğusunda bir güvenli bölge oluşturulmasına dair müzakerelere taşıdı.

Ankara güvenli bölgenin güvenliğinde Türk ordusunun ve istihbaratının rol oynamasını, bölgede yerel yönetimlerin kurulmasını, ABD'nin sürece lojistik ve maddi destek sağlamasını talep ederken; bu bölgede PYD/YPG unsurlarının herhangi bir süreçte rol oynamasına kesin bir şekilde karşı çıkıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kendi düşen ağlamaz 22 Ocak 2019 05:47

    Okim bokim, bir gün olsun sus lütfen ve şu 7 lerden nasıl dolar aldığını anlat olmazmı . Tabii anlatamazsın ama ben başka bir şey söyleyeyim sana . O seviyeden çakanda bendim... Tabi çıkarmadı zor olacak , ağlamaya gerek yok nasılsa çıkar bir gün . Bu arada Tüpraş’ta 120 altına verdiğin açıklarda tırmalamaya başlamıştır seni. Şans o kadar üzülüyorum ki o yüzden geçmiş olsun bile demek içimden gelmiyor ...

  • Okie Dokie21 Ocak 2019 13:55

    Bu devirde hala parasını %21 orandan mevduata yatıran var mı? Neti %18 bilet etmiyor. Bu orandan TL tutmak demek ben yiyemedim buyurun siz yiyin demektir. Dolarım var kafam rahat gardaşım. Onların faizi varsa bizim de dolarımız var.

  • Anadolu çocuğu 22 Ocak 2019 05:50

    Oooo lafların değişmiş birader . GARDAŞ mardaş seni bozar . Sen aslına rücu et ki biz de aslımızı muhafaza edelim , olmaz mı monşer or mösyö ?