E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
08 Ocak 2019 - 08:32 borsagundem.com

Güne sakin başlayan dolar kuru 5.50 lira seviyesinin üzerine çıktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında ABD'ye yönelik olarak yaptığı konuşmanın ABD ile ilişkilerin tekrar bozulabileceği endişesi yaratmasıyla yönünü yukarı çeviren dolar/TL 5.50 seviyesini aştı.

Dolar güne 5.38 lira seviyesinden başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.4465 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.3803 lira, en yüksek 5.5030 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2675 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1440 seviyesinde. Gram altın 226.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.67 seviyesinde

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un Türkiye ziyareti nedeniyle TL dünden bu yana
baskı altındaydı. 

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde bugün olumsuz bir hava gözlenirken, TL bir ara yüzde 2'ye ulaşan değer kaybı ile dolar karşısında en fazla kaybeden para birimi oldu. Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, "ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un İsrail'den verdiği mesajı kabul etmemiz, bunu yutmamız mümkün değil...

Bolton bu konuyla ilgili ciddi bir yanlış yapmıştır... Bu noktada bizim asla taviz vermemiz mümkün değil" dedi.

Bolton, Pazar günü İsrail'de yaptığı bir açıklamada ABD'nin Suriye'den çekilmesi için yeni bir şart ortaya sürerek Türkiye'den ABD'nin Suriye'deki Kürt müttefiklerini korumayı kabul etmesini istemişti.

Erdoğan "Suriye'ye bir askeri harekat için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık... Çok yakında bu örgütleri etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Bolton'un muhatabının
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olduğunu belirterek, kendisinin Bolton ile görüşmemesini
bir tepki olarak değerlendirmemek gerektiğini söyledi.Bolton başkanlığındaki heyet bu sabah Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyeti ile Suriye'den çekilme sürecine ilişkin görüşmelerde bulundu.

Kalın ise görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Bolton'la çekilme sürecini konuştuklarını söyleyerek, "Nasıl olacağı, dağıtılan silahların ne olacağı, ABD üslerinin akıbeti gibi konuların açıklığa kavuşturulması gerekiyor" dedi. Kalın, "ABD 'bizimle koordine olmadan operasyon doğru olmaz' demişti; herkesle koordinasyon yaparız ama kimseden izin almayız... Biz her an hazırız, her türlü terör tehdidine karşı gerekli adımları her an atarız" diye konuştu. ABD'nin Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis, Bolton'un Kalın ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Marquis ayrıca Bolton ve Kalın'ın diyalog için daha fazla meseleyi belirlediğini ve ABD'nin askeri istişarelerin bugün devam etmesini beklediğini ifade etti.

Bir bankacı, "Bolton'un İsrail'de yaptığı açıklamalar zaten piyasada negatif algılanmıştı. Erdoğan'ın bugünkü açıklamalarının ardından ise ABD ile fikir ayrılığı olabileceği algısı kurda yukarı hareketi tetikledi. Diğer taraftan gelişmekte olan ülke para piyasalarında da olumsuz bir hava var, Cuma günü Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrası bir ralli olmuştu, sanki o geri veriliyor" dedi.

Başka bir bankacı ise "Genel olarak sınıra ilişkin yapılan açıklamalar TL üzerinde korku satışı yaratıyor. Gelişmekte olan piyasalardaki bozulma da denk geldi. ABD ile ilişkilerin bozulma riski daha sert fiyatlama yaratır" yorumunu yaptı. Tahvil-bono piyasasında ise dün ise spot kapanışta ortalama yüzde 16.62, valörde son işlemde yüzde 16.54 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 16.70, valörde saat 1617'de son işlemde yüzde 16.80 seviyesindeydi.

Dün ise spot kapanışta ortalama yüzde 19.61 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 19.66, valörde saat 1617'de son işlemde yüzde 19.67 seviyesindeydi.

Borsa İstanbul düşüşe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)