E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasalar PPK'yı beklerken dolar yatay seyir izledi---

Piyasalar PPK'yı beklerken dolar yatay seyir izledi

Piyasalar PPK'yı beklerken dolar yatay seyir izledi
24 Temmuz 2019 - 08:40 borsagundem.com

Faiz indirim beklentisiyle dün yeniden 5.70'leri aşan dolar kuru yeni güne 5.71 lira seviyesinden giriş yaparken gün boyu sakin seyretti. Piyasalar yarın gerçekleştirilecek TCMB PPK toplantısını bekliyor

Dolar/TL piyasalarda yön belirleyici olarak beklenen yarınki Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde 5.70'in üzerinde dar bantta seyir izledi.

Dolar saat 17:56 itibariyle 5.7023  lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7001 lira, en yüksek 5.7393 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3587 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1141 seviyesinde. Gram altın 261.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.96 seviyesinde.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün başladı, karar ise yarın saat 1400'da açıklanacak. Bankanın yarınki toplantısından başlamak üzere önümüzdeki dönemde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, indirimlerin önden yüklemeli yapılacağı beklentisi ise TL'de bir miktar olumsuz fiyatlama yaratıyor.

Piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının önümüzdeki iki haftada gerçekleştirecekleri faiz kararlarına odaklanmış durumda. TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını yarın açıklayacak.

Ardından gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para politikalarını koruyacaklarına hatta güçlendireceklerine kesin gözüyle bakılıyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın, para politikasında daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun katılımıyla yaptığı ankette oluşan medyana göre halihazırda %24 seviyesinde olan politika faizinin Temmuz'da %21.5 seviyesine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor. Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin bu ay için 50'den 25 baz puana doğru gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini dün de belirtiyorlardı.

Bankacılar daha önce küresel faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert değer kazançları yaşayan gelişmekte olan ülke para birimlerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir miktar azalttığına dikkat çekiyorlar. Ancak bu bankalar gevşemeden sıkılaşmaya gitmediğinden kalıcı trend anlamına da henüz gelmiyor.

Dolar/TL TCMB faiz kararı yaklaştıkça sınırlı da olsa yönünü yukarı çevirmiş durumda. Dün 18 Temmuz'dan beri ilk kez 5.70 seviyesini test eden dolar/TL bu gün yükselişini sürdürerek 5.7370 seviyesini test etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği şeklinde algılanan ilk açıklaması ile geçen hafta 5.6140 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL saat 1653'te 5.7140/5.7170 seviyesinde.

Sepet bazında TL aynı saatte 6.0331/6.0403, euro/TL ise 6.3600/6.3680 seviyesinde. Piyasada ABD ile ilişkilerin seyri yakından izlenmeye devam edilirken; küresel piyasalarda İran-İngiltere gerilimi takip ediliyor, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirket bilançoları izleniyor. Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu.

Tahvil getirileri düşüşün ardından kısmen yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama %16.21, bugün %16.48 oldu. 2 yıllık gösterge tahvilde ise bugün spot kapanış %17.96 seviyesinden gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)