E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay hareket ediyor---

Dolar yatay hareket ediyor

Dolar yatay hareket ediyor
26 Nisan 2019 - 08:19 borsagundem.com

TCMB'nin söylem değişikliğinin ardından dün sert yükselen dolar/TL bugün sakin seyretti

Petrol fiyatlarındaki yüksek seyir, dolardaki güçlenme, ABD ile ilişkilere yönelik endişeler ve İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin baskısı altında olan dolar/TL dün TCMB'nin PPK metninde söylemini yumuşatmasıyla sert yükseldikten sonra bugün 5.95 etrafında sakin bir seyir izledi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.9450 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9254 lira, en yüksek 5.9705 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.6400 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1162 seviyesinde. Gram altın 245.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.92 seviyesinde.

Dün PPK açıklaması öncesinde 5.89 seviyesinde olan dolar/TL 12 Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820'ye kadar yükseldi. Bu seviye itibarıyla TL'nin dolar karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 11.5'e ulaştı.

ABD GSYH verisinin ardından gelişmekte olan piyasalarda pozitif bir fiyatlama olduğunu TL'nin ise negatif ayrıştığını söyleyen bir bankacı, "Dünkü sert hareketin ardından bugün piyasa nispeten sakin. Hafta sonu AKP'nin Kızılcahamam kampı var, ekonomi yönetiminde bir değişiklik beklenmese de kabinede değişiklik sinyali gelir mi piyasa bunu izleyecek.

Öte yandan hala YSK kararı bekleniyor. Haftaya enflasyon raporu da açıklanacak, rezerv konusuna değinmesini bekliyoruz. Bu beklentiler dolar/TL'de hareketi sınırlandırabilir ancak bugünkü ABD verisinin etkisiyle kurda bir miktar düzeltme görebileceğimizi düşünüyorum.

Yine de en fazla 5.90-5.91 seviyelerine gerileme görürüz" dedi. ABD ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 3.2 ile beklentilerin üzerinde büyüdü ancak büyümedeki artış ticaret ve 2015'ten bu yana satılmayan en yüksek miktarda ürün birikiminden kaynaklanıyor.

Büyümenin önümüzdeki çeyreklerde terse dönebilecek geçici faktörlerden kaynaklanması nedeniyle dolar geriledi.

TCMB politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 24'te sabit tutarken, gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik söylemi kaldırmak başta olmak üzere PPK metninde yaptığı değişikliklerle sıkı politika söylemini yumuşattı.

TCMB'nin sıkı para politikası söylemini uzun bir aradan sonra yumuşatmasına karşın ekonomistler henüz enflasyonda ve TL'de faizde bir indirim yapılabilecek iyimserliği görmüyor.

Bankacılar metin değişikliklerini para politikasında "ek sıkılaştırma ihtimalinin azaldığı" ve "faiz indirim ihtimalinin arttığı" şeklinde yorumladılar ancak kesin fikir sahibi olmak için TCMB'nin önümüzdeki hafta enflasyon raporu toplantısında yapacağı açıklamaları da duymak istiyorlar.

Piyasadaki beklentinin TCMB'nin yumuşayan söylemi ile benzerlik göstermemesi ise TL ve TL cinsi yatırım araçlarında sert değer kayıplarını beraberinde getirdi.

TL'yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak YSK tarafından değerlendirilen AKP'nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, TCMB'nin rezervlerine ilişkin endişeler öne çıkıyor.

Bankacılar TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını "izaha muhtaç" olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB'den bilgilendirme beklemeye devam ediyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs'ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı alması piyasalarda endişe unsuru. Zira aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Bu gelişmeler petrol fiyatlarında da yükseliş neden olurken, Türkiye gibi petrol ihracatçısı ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Tüpraş'ın ABD'nin İran yaptırımları konusunu çok yakından takip ettiğini, rafineri özelliğinin de İran petrolüne uygun olduğunu ve ABD'yi ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.

Tahvil bono piyasasında ise dün spot kapanışta yüzde 18.60, valörde son işlemde yüzde 18.77 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 19.04, valörde saat 1617'de son işlemde yüzde 19.10 seviyesindeydi.

Pazartesi günü ihalesi yapılan yeni iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 22.70 seviyesindeydi. Bugün ise valörde saat 1617'de son işlem yüzde 22.99 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ27 Nisan 2019 11:10

    VATANDAŞ OLARAK DÜŞÜNDÜGÜM ÜLKEMDİR ÇÜNKÜ BU ÜLKE ÇOCUKLARIMA KALACAK BATMIŞ BİTMİŞ EKENOMİSİ ÇÖKMÜŞ ÜLKE OLARAK GÖRMEK İSTEMEDİGİM İÇİN DÖVİZ YATIRIMI YAPMAM HER ŞEYİM BU VATANA FEDA OLSUN SURİYELİLERİN HALİNİ GÖRÜYORUZ VATANSIZLIK ÇOK ACI HEP BİRLİKTE DÖVİZDEN ÇIKALIM EKENOMİYE KATKI SAGLAYALIM YATIRIMLARI TL YE ÇEVİRELİM.

  • Hasan talip IŞIK27 Nisan 2019 03:17

    Yılbaşından bu güne kadar dolara karşı % 11,5 değer kaybetmiş. Yani paramız devalüasyona uğramış. Asıl ilginç olan Türk lirası diğer gelişen ülke paralarının tamamına karşı da değer kaybetmiş. Sadce Arjantin parasına karşı değer kazanmış. EVET HALK OLARAK FAKİRLEŞİYORUZ.:-*

  • Yapma ya26 Nisan 2019 14:40

    Sakin mi ?

  • ...26 Nisan 2019 09:39

    doviz borcu olan gara gara düşünüyordur.usd deil tüm paralar derğelenıyor şuan tl eriyo gara gara

  • mehmet yılmaz26 Nisan 2019 14:56

    senin kucağına doları verenler işb yi % 3300 yükselttiler beyaz beyaz.

  • xXx26 Nisan 2019 08:26

    Artacak gibi de görünüyor.