E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay hareket ediyor---

Dolar yatay hareket ediyor

Dolar yatay hareket ediyor
10 Nisan 2019 - 08:23 borsagundem.com

Güne 5.69 seviyesinden giriş yapan dolar kuru yatay hareket ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün reform paketini açıklaması ardından dolar/TL bir miktar dalgalansa da anlamlı bir tepki gözlenmezken, piyasaların gözü hala belirsizliğini koruyan İstanbul'daki yerel seçimlerin sonucunda.

Dolar saat 18:10 itibariyle 5.6977 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6762 lira, en yüksek 5.7228 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4164 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1255 seviyesinde. Gram altın 239.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.25 seviyesinde.

Albayrak, 2019 yılı reform programında önceliği kamu bankalarının sermayelendirilmesine ve geri dönmeyen kredi oranı yüksek olan enerji ile inşaat kredilerinin bilanço dışına taşınarak bankaların rahatlatılmasına verdi.

Albayrak bugün düzenlediği basın toplantısında kamu bankalarına DİBS ihracı yoluyla 28 milyar lira tutarında sermaye enjeksiyonu yapılacağını söylerken, reformların bazı unsurlarını olumlu olarak niteleyen analistler bütçe üzerinde yaratabileceği baskının izleneceğini söylediler.

Programı bütçe üzerinde baskı yaratma potansiyeli nedeniyle riskli gören analistler, çok fazla detay içermemesi nedeniyle önümüzdeki dönemde uygulamaların yakından izleneceğini belirttiler. Albayrak ayrıca finans sektörü, sigortacılık, enflasyon, kamu maliyesi ve bütçe disiplini ana başlıkları altında bu yıl yapılacak bir dizi reformun tanıtımını yaptı. Albayrak atacakları adımların bütçe disiplininden taviz vermeyeceğini belirtti.

Capital Economics gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson genel tablonun Türkiye'nin son 10 yılda yatırımcıların güvenini kaybettiği yönünde olduğunu, bunun da bir konuşmada tersine çevrilemeyeceğini söyledi.

Bankalara ekstra sermaye sağlama vaadi ve ihracata odaklanması gibi bazı konuların olumlu olduğunu ancak ekonomiye müdahale etme ihtiyacı olabileceğine dair endişe verici işaretler bulunduğunu söyleyen Jackson, "Piyasa tepkisi nötr görünüyor. TL'de hareket görülmedi, bu nedenle yatırımcı güvenini geri kazanılmadı veya kaybedilmedi.

Yatırımcılar şimdi mali pozisyona odaklanacaklar. Önümüzdeki aylarda daha mı kötüye gidecek veya iyileşecek mi ve para politikası alanında neler olacak, bunlar izlenecek" dedi.

Albayrak'ın açıklamaları öncesi 5.69 seviyesinde olan dolar/TL, paket açıklanmaya başladığında 5.72'ye kadar yükseldikten sonra yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL saat 1705'te 5.6895/5.6920 seviyesinde bulunuyor.

Ekonomik reformlardan bağımsız olarak önümüzdeki haftalarda TL İstanbul seçimlerinin tekrarlanabileceği endişeleri nedeniyle kırılgan kalmaya devam edecek. TL'deki bir değer endişe kaynağı ise artan ABD ve Türkiye gerginliği." Yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın İstanbul belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'dan daha fazla oy aldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AKP'nin İstanbul'da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddederken, İstanbul'da 21 ilçede 51 sandıkta oyların tekrar sayılmasına karar verdi. AKP, "olağanüstü itiraz" yolunu kullanarak İstanbul'da seçimin yenilenmesi talebinde bulunacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gazetelerde yer alan açıklamasına göre ise İstanbul'daki bazı seçim uygulamalarının şaibe yarattığını, sonuçları iptale götürebileceğini söyledi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.43 seviyesinde olan faiz bugün spot kapanışta yüzde 17.56 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise önceki gün spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 23.20, valörde son işlemde ise yüzde 21.18 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 21.74, valörde saat 1708'de yüzde 21.25 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)