E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro güne yükselişle başladı---

Dolar ve euro güne yükselişle başladı

Dolar ve euro güne yükselişle başladı
08 Aralık 2021 - 09:07 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 13,6070 liradan, euro 15,3970 liradan güne başladı. Kabine toplantısı, ECB yetkililerinin konuşmaları izlenecek

Serbest piyasada 13,6050 liradan alınan dolar 13,6070 liradan satılıyor. 15,3950 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,3970 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise uluslararası piyasada dün, günü yüzde 2,3 azalışla 13,4973'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,6290 seviyesinde işlem gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,6570 lira, euronun satış fiyatı ise 15,3370 lira olmuştu.

Yurt içi ve yurt dışında öne çıkan bir verinin olmadığı hafta ortasında Avrupa Sistemik Risk Kurulu Beşinci Yıllık Konferansı'nda merkez bankası yetkililerinin konuşmaları, Hindistan, Polonya ve Kanada merkez bankası faiz kararları izlenecek.

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı da günün önemli maddeleri arasında yer alıyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Katar Merkez Bankası arasındaki para birimi swap anlaşması uzatıldı.

Fitch, Türk ekonomisi için 2021 büyüme tahminini yüzde 9,2'den yüzde 10,5'e çıkardı.

Scope Ratings, Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 8,0'den yüzde 10,8'e yükseltilirken, gelecek yıl tahminini yüzde 4,0'ten yüzde 2,3'e indirildi.

Scope Ratings, TCMB'nin politikalarının Türkiye'nin ekonomik zorluklarını derinleştirmesi ve tam bir ödemeler dengesi krizi olasılığını artırdığını bildirdi. Buna ek olarak, liranın değer kaybetmeye devam etmesi halinde faiz indirimlerinin para politikasında bir başka ani terse dönüş olasılığının arttırdığını da vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığı durumunda ekonomik yaptırım ve diğer önlemlerin uygulanacağını söyledi.

Kremlin’den ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirdiği görüşmeye dair yapılan açıklamada, Putin’in NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine yönelik garanti istediği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Joe Biden'in Fed Yönetim Kurulu'nda boş bulunan pozisyonlar için daha fazla adayı bu ay açıklamayı planladığını söyledi.

Japonya'da imalatçıların ekonomiye olan güvenleri, arz sıkıntılarının hafiflemeye başlamasının etkisiyle 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Japon ekonomisi için üçüncü çeyrekte GSYH büyüme oranı aşağı yönlü revize edildi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), 2020 yılına ilişkin eğitim ve sağlık harcamaları istatistiklerini iki rapor halinde duyuracak (10.00).

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak (15.00).

TBMM Genel Kurulunda İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri görüşülecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç çevirme oranları, ortalama maliyeti ve vadesi ile ilgili rakamları yayımlayacak (17.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Hindistan Merkez Bankası(RBI) faiz kararını açıklayacak. RBI, 2020 Mayıs ayından bu yana faizi yüzde 4,00 seviyesinde tutuyor.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu Beşinci Yıllık Konferansı'nın açılışı için bir video mesaj yayımlayacak. Toplantıda ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel ve banka denetçisi Andrea Enria konuşma yapacaklar (11.15).

Almanya 10 yıllık tahvil ihalesiyle piyasaya borçlanacak (13.30).

Son iki toplantısında faiz artıran Polonya Merkez Bankası(NBP), yılın son toplantısını gerçekleştirecek. NBP, son iki toplantısında, piyasa beklentilerinin de üzerinde toplam 115 baz puan faiz artırımına gitmişti.

Günün son faiz kararı ise Kanada Merkez Bankası'ndan(BoC) gelecek. BoC son 13 toplantısında faizi yüzde 0,25 seviyesinde tutmuştu.

ABD'de çok öne çıkan bir veri bulunmazken, MBA mortgage (15.00), JOLTS açılan iş (18.00) ve DoE petrol stokları (18.30) takip edilecek. ABD'nin diğer takip edilecek gündemi ise 10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir08 Aralık 2021 09:58

    nasıl olur ya? arap şeyhlerinden himmet gelecekti hani_?

  • tarık08 Aralık 2021 09:47

    ekonomi bitmiştir. ilin katarlısı bile bakanın gözünün içini bakarak diyor Türkiyenin bu ekonomik zor durumu bizim için fırsatlar sunmaktadır yani kelepir bedava batan geminin malları  diyor daha açıklaması varmı bunun dolar kesinlikle düşmez artmaması bile iyi bir şey ülkede fiyatların düşmesini bırakın bu seviyelerde bile durması hayal