E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro güne başlarken düşüşte---

Dolar ve euro güne başlarken düşüşte

Dolar ve euro güne başlarken düşüşte
30 Eylül 2021 - 09:08 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,9090 liradan, euro 10,3500 liradan güne başladı. Piyasaları yoğun veri akışı ve MB yetkililerinin açıklamaları bekliyor

Serbest piyasada 8,9070 liradan alınan dolar, 8,9090 liradan satılıyor. 10,3480 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,3500 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,8740 lira, euronun satış fiyatı ise 10,3190 lira olmuştu.

Ayın son günü her zaman olduğu gibi yoğun bir veri akışını sahne olacak. Yurt içinde dış ticaret verileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) özeti öne çıkıyor. Yurt dışında ise Almanya işgücü, İngiltere ve ABD GSYH rakamları öne çıkıyor.

Gün boyu merkez bankası yetkililerin konuşmaları da yakından takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Temsilciler Meclisi, federal borçlanma tavanının askıya alınmasına yönelik tasarıya onay verdi.

ABD'de Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, federal hükümetin kapanmasının önüne geçecek bir tasarı üzerinde Cumhuriyetçiler ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin 3,5 trilyon dolarlık harcama tasarısının Kongre'den geçebilmesi için taviz vermek gerektiğini bildiğini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, arz yetersizliklerinin yüksek enflasyonun öngörülenden biraz daha uzun süre devam etmesine yol açabileceğini,  ancak fiyat artışlarının er ya da geç azalmasını beklediğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in aylık varlık alım hızını azaltmaya başlayacak duruma yılsonuna kadar geleceğini hissettiğini ve faizlerde bir artırımın çok uzakta olmaya devam ettiğine inandığını söyledi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan ve Çin’deki imalat sektörü aktivitesini ölçen, İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat 2020'den bu yana ilk kez daralmaya işaret etti.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde TÜİK tarafından dış ticaret istatistikleri duyurulacak. TÜİK ayrıca yılın ilk yarısına ilişkin elektrik ve doğal gaz fiyat verilerini açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı gün ortasında dış borç, kamu net borç ve AB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini duyuracak (12.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 23 Eylül tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa piyasaları İngiltere ve Almanya'dan gelecek verilerle güne başlayacak. İngiltere'den final GSYH, işletme yatırımları ve cari işlemler dengesi gelirken, Almanya'dan istihdam verileri aynı saatte ekranlara düşecek (09.00).

Fransa'nın tüketici, üretici fiyatları ile tüketici harcamaları aynı saatte yayımlanacak (09.45).

Almanya'da işsizlik verilerinin (10.55) yanı sıra enflasyon verisi de takvimde yer alıyor. Her zaman olduğu gibi öncelikle eyaletlerden enflasyon rakamları gelecek, ardından tüm ülke için tüketici fiyatları verileri açıklanacak (15.00).

Euro Bölgesi işsizlik oranı da gündemde bulunuyor (12.00).

ABD'de günün en önemli verisi final GSYH rakamları olacak. Yılın 2. çeyrek dönemi için ikinci tahminde GSYH büyümesi yüzde 6,6 olarak açıklanmıştı (15.30). ABD'de günün diğer verileri işsizlik başvuruları (15.30), Chicago PMI (16.45), doğal gaz stokları (17.30) ve tarım fiyatları (22.00) olacak.

Günün faiz kararları Çekya (15.30), Meksika (21.00) ve Kolombiya'dan (23.30) gelecek.

Merkez bankası yetkililerin konuşmaları da yoğun verilerin arasında piyasaların yakından takip edeceği gündem maddeleri olacak. Erken saatlerde New York Fed Başkanı John Williams (00.01) ve BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın (10.00) konuşmaları bulunuyor. Akşam saatlerinde New York Fed Başkanı John Williams (17.00), Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (18.00), Philadelphia Başkan Fed Başkanı Patrick Harker (18.30), Chicago Fed Başkanı Charles Evans (19.30) ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard (20.05) açıklamalarda bulunacaklar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)