E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar tüm zamanların rekorunu kırdı---

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı
20 Aralık 2013 - 09:25 borsagundem.com

Fed kararı sonrası dolar 2.0932 TL ile rekor kırdı

Dolarda yükseliş sürüyor. Fed'in tahvil alımlarından çekilmesi ve içeride artan politik riskler nedeniyle dolar bankalararası işlemlerde 2.0932 lira seviyesini gördü. Dolar son rekorunu 5 Eylül tarihinde 2.0839 TL ile kırmıştı.
Euro ise 2,8545 lira ile rekor tazelemiş oldu. Euro en yüksek 2,8562 lira seviyesine yakın seyrediyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) "tapering"e başlamasının ardından küresel piyasalara paralel olarak yurtiçinde de yükselişi ivme kazanan dolar, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,0947 seviyesini gördü.
Bugün bankalararası piyasada 2,0947 seviyesine kadar yükselen dolar/TL paritesi, son dört işlem gününde yaklaşık yüzde 3 oranında değer kazandı. Paritenin yükselişi yılbaşından bu yana ise yüzde 17,1'i aştı. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine bakıldığında da doların benzer şekilde yerel para birimleri karşısında önemli oranlarda yükseliş kaydettiği görülüyor. Dolar karşısında yılbaşından bu yana yaklaşık olarak Brezilya Reali yüzde 15, Güney Afrika Randı yüzde 23, Endonezya Rupiahı yüzde 27, Hindistan Rupisi de yüzde 13 oranında değer kaybetti.

Avrupa Birliği'nin notunun indirilmesinin Euro üzerindeki etkisini A1 Capital şöyle değerlendirdi: 

''Derecelendirme kuruluşu S&P güne önemli bir not hamlesi ile başladı. Avrupa Birliği’nin uzun vadeli notu AAA’dan AA+’ya düşürüldü ama görünüm “durağan” olarak bırakıldı.
 
S&P, not indirimine gerekçe olarak son dönemde bütçe konusundaki hassasiyetlerin bırakılmasını ve üye ülkelerin notlarında son dönemde yapılan indirimleri gösterdi ve genel olarak Avrupa Birliği’nin kredibilitesinin AAA seviyesinde olmadığını belirtti. 
 
Krizin etkisi dindiğinden beri Avrupa’da bütçe disiplini ve bankacılık birliği konusunda karar mekanizmaları biraz yavaş çalışıyor piyasa baskısı olmadığı için. Bu durum da S&P’nin bu sabahki kararını getirdi diyebiliriz.
 
Son dönemde önemli ülkelerin not indirimlerine dahi bağışıklık kazan EUR için herhangi bir olumsuz etki beklenmiyor çünkü bu karar hiçbir yatırımcıyı elindeki EUR cinsinden varlıkları satmaya itmeyecektir.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)