E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar tekrar 3.80 TL'yi görür mü?---

Dolar tekrar 3.80 TL'yi görür mü?

Dolar tekrar 3.80 TL'yi görür mü?
08 Şubat 2017 - 08:44 borsagundem.com

Dolar 3.75 TL direncini aşarsa 3.8035 TL seviyesi gündeme gelebilir

Küresel piyasalarda FED gelişmeleri izlenirken, dünkü işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel olarak baskı takip edildi. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın Mart ayındaki olası faiz artışının masada olduğunu belirtmesi TL varlıklarını aşağı çekerken, TL bacaklı bir çok üründe yükselişler görüldü. Veri trafiğinin sakin olduğu haftada ABD tarafında açıklanan JOLTS iş imkanları endeksi verisinin beklentilerin altında kalması bir gelişmekte olan para birimlerine bir miktar nefes aldırsa da, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ve Dolar endeksinin tekrar 100.00 seviyesini
aşması özellikle Dolar/TL tarafında alıcılı seyrin devamını sağladı. TCMB’nin ise sıkı para politikası
çerçevesinde tekrardan haftalık repo ihalesi açmadığını ve TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde faiz
oranın %11 olarak bırakıldığını belirtelim. Kur tarafında kritik direnç noktaları aşılsa da, Bist100’ün
günü %0.14 artıda kapattığını görüyoruz.
Veri trafiğinin sakin olduğu küresel piyasalarda ise Brexit gelişmelerinin ön plana çıktığını izliyoruz.
Dünkü işlem gününde kapanışa doğru Brexit Bakanı Jones’un açıklamaları Sterlin varlıklarında sert
fiyatlamalara sebep oldu. Söz konusu bakanın İngiltere ve AB’nin Brexit ile ilgili 2 yıl süreyle
anlaşamamaları durumunda Dünya Ticaret Örgütü düzenlemelerine geri döneriz yönündeki
açıklamaları Sterlin varlıklarını yükseltti ve GBPUSD paritesinin günlük kazancı %0.20’ye çıktı. Bugün
ise Brexit yasa tasarısının Avrupa parlamentosuna gönderilmeden önce milletvekilleri arasında son
kez oylaması yapılacaktır.
Dolar endeksinin genel olarak yükselişi dünkü işlem gününde Ons altın fiyatlarındaki ralliyi durdursa
da, daha sonra ABD tarafında açıklanan verilerin beklentileri karşılamaması tekrardan yönü yukarı
çevirdi. Sarı metalin dün yaşanan kayıplarını telafi ettiğini tekrardan 1230 seviyelerini aştığını
görüyoruz.
Haftalık olarak açıklanan APİ petrol stokları ise 14 milyon varilin üzerinde artış gösterdi ve petrol fiyatlarında sert geri çekilmelere neden oldu. Ham petrol yeni işlem gününe %1’in üzerinde, brent
petrol ise %0,75 değer kaybı ile başladı.

USDTRY ANALİZİ

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın Mart ayındaki olası faiz artışının mümkün olduğu yönünde açıklamaları gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı kurarken, Dolar/TL dünkü işlem gününde alıcılıydı. Dün akşam açıklanan ABD JOLTS açık iş sayısı endeksinin beklentilerin altında kalması yükselişleri bir miktar sınırlandırsa da, kritik direnç noktalarının aşıldığını gördük. Gün içerisinde Türkiye tarafında açıklanacak Sanayi Üretim endeksi verileri takip edilebilir. Teknik olarak incelediğimizde kur düşüş kanalının güçlü direncini olan 3.7500 seviyesini test etti. Bu seviye altında kaldığı sürece satışlar devam edebilir ve 3.7245-3.6980 destekleri izlenebilir. Yükseliş durumunda 3.7500 direncini aşarsa, 3.7675-3.8035 seviyeleri gündeme gelebilir.

EURTRY ANALİZİ

FED beklentilerinden dolayı gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel bir baskı izlenirken, Euro/TL dünkü işlem gününde alıcılı seyretti. Genel olarak Avrupa Merkez Bankasının genişleyici para politikasını artıracağı yönünde söylemler Euro varlıklarını küresel anlamda zayıflatsa da, Euro/TL kurunda yükselişlerin devam ettiğini görüyoruz. Teknik olarak kısa vadeli düşüş kanalının kritik direnci olan 4.0095’i test eden kur, bu seviyeyi kırarsa alımlar hızlanabilir. Yükselişin devamında 4.0235-4.0460 dirençleri izlenebilir. Satışların sürmesi durumunda 3.9870-3.9640 destekleri karşımıza çıkabilir.

EURUSD ANALİZİ

Avrupa’nın büyük ekonomilerinde takip edilen seçim gelişmeleri ve açıklamalar, Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme programını artıracağı yönünde beklenti, Euro varlıklarını zayıflatıyor. Dün ABD tarafında açıklanan JOLTS iş imkanları endeksinin olumsuz gelmesi paritede tepki alımlarına yol açsa da, kritik destek noktalarının aşağı yönlü kırıldığını izledik. Teknik olarak baktığımızda yükseliş eğilimini sürdüren paritede 1.0660-1.0640 önemli bir destek bölgesi olabilir. Bu bölgesi kırması durumunda, parite yükseliş eğilimine ara verebilir. Alımların devamında ise 1.0695-1.0730 direnç seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD ANALİZİ

Küresel çapta dolar endeksinin yükselişi ile geri çekilen parite günü ekside kapatmaya hazırlanırken, Brexit Bakanı Jones’un açıklamaları sonrası sert bir şekilde yükseldi ve kayıplarını telafi etti. Söz konusu bakanın İngiltere ve AB’nin Brexit ile ilgili 2 yıl süreyleanlaşamamaları durumunda Dünya Ticaret Örgütü düzenlemelerine geri döneriz yönündeki  açıklamaları Sterlin varlıklarını yükseltti ve GBP/USD paritesinin günlük kazancı %0.20’yeçıktı. Teknik olarak zayıf görünümünü sürdüren GBPUSD paritesinde sert alımlar görülse de  henüz düşüş kanalını yukarı yönde kıramadı. Yükselişin hareketi görmemiz için kritik 1.254-1.2590 dirençlerinin aşılması gerekebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2465-1.2390 destekleri takip edilebilir.

USDJPY ANALİZİ

Dün açıklanan Japonya öncü endeks verilerinin beklentileri karşılamaması parite tarafında tepki alımlarına yol açsa da, kritik direnç noktalarının aşılamadığını gördük. ABD tarafında açıklanan JOLTS iş imkanları endeksinin beklentileri karşılamaması da bu düşüşleri destekledi. Teknik olarak düşüş kanalı içinde hareket eden paritede yeni bir yükseliş hareketi görmemiz için kritik 112.55-112.80 direnç bölgesinin aşılması gerekebilir. Geri çekilmelerde 111.80- 111.55 destekleri gündeme gelebilir.

ALTIN ANALİZİ

Küresel çapta dolar endeksinin FED beklentileriyle yükselmesi altın tarafında yükselişleri sınırlandırsa da, genel olarak sarı metalde yükseliş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Veri trafiğinin sakin olduğu dünkü işlem gününde izlenen JOLTS iş imkanları endeksi verisinin beklentileri karşılamaması altında tekrar alımları beraberinde getirdi. Teknik olarak bakarsak yükseliş eğiliminde olan altın kritik 1235 direncini aşmakta zorlanıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 1240-1245 dirençleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1229-1224 destekleri gündeme gelebilir.

PETROL ANALİZİ

Uzun süredir yatay bant aralığında hareket eden petrol fiyatları OPEC iyimserliğiyle birlikte artan stoklara rağmen güçlü duruşunu koruyordu. Fakat kritik direnç noktalarının aşılamaması sonrası gevşeyen fiyatlamalarda belli destek noktalarının aşağı yönlü kırıldığını gördük. Dün akşam açıklanan APİ stoklarının 14 milyon varilin üzerinde artış göstermesi ile petrol fiyatlarında satışlar hız kazandı.

Ham Petrol Analizi

Teknik olarak yükseliş kanalını aşağı yönde kıran petrol kritik 51.20 desteğini kıramadı. Buradan gelen tepki alımları hızlanır ise 52.20-52.80 dirençleri takip edilebilir. Satışların 51.20 desteğini kırması durumunda 50.60-49.95 destekleri ön planda olabilir.

Brent Petrol Analizi

Teknik olarak baktığımızda yükseliş kanalının aşağı yönde kıran brent petrolde satışların devamında 54.20-53.65 destekleri ön planda olabilir. Tepki alımlarının hızlanması durumunda 55.00-55.60 dirençleri gündeme gelebilir

DAX ANALİZİ

Almanya tarafında dün açıklanan Sanayi Üretim verisinin beklentileri karşılamamasına rağmen DAX endeksinin tepki alımı içerisinde olduğunu gördük. Büyük Avrupa ülkelerinde seçime dair gelişmeler izlenirken, endeksin teknik olarak düşüş kanalı içerisinde olduğunu belirtebiliriz. Teknik olarak düşüş kanalı içerisinde hareket eden endekste alımlar kritik11630-11680 direnç bölgesini aşarsa, yeni bir yükseliş hareketi görülebilir. Geri çekilmelerde  ise 11475-11430 destekleri takip edilebilir.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)