E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar seçim sonrası riskli varlıklar karşısında zemin kaybetti---

Dolar seçim sonrası riskli varlıklar karşısında zemin kaybetti

Dolar seçim sonrası riskli varlıklar karşısında zemin kaybetti
06 Kasım 2020 - 13:06 borsagundem.com

Zayıf likiditeyle, analistleri şaşırtan bir hamle gerçekleşti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dolar iki buçuk yıldan bu yana en zayıf seviyesine yaklaşıyor. Salı günü gerçekleşen ABD başkanlık seçimleri sonrası, yatırımcılar daha riskli varlıklara yöneldi ve bunun sonucunda ortaya çıkan durum bazı yatırımcılar tarafından fırsat olarak tanımlandı. Dolar, Perşembe günü birçok büyük para birimi karşısında %1 değer kaybetti ve Ağustos ayındaki dip seviyesine yaklaştı. Hamle, kapsamlı bir demokrat zaferi beklentilerini boşa çıkaran seçimler sonrasında, finansal piyasalardaki sarsıntının ardından gerçekleşti.

Demokrat aday Joe Biden, Beyaz Saray’ı almaya yakın görünse de, cumhuriyetçilerin senatoda çoğunluğu sağlama ihtimali yüksek. Bu durum da, korona virüsün yarattığı hasarı gidermek için ihtiyaç duyulan, ikinci bir büyük ekonomik teşvik paketi ihtimalini kısıtlıyor.

Bölünmüş bir kongre ihtimaline rağmen, seçimlerin tartışmalı sonuçlanması konusunda duyulan endişeler dindi.

TD Securities’in Küresel Kambiyo Stratejisi Başkanı Mark McCormick’e göre, bunun sonucunda, hisse ve gelişen ülkelerin para birimleri gibi daha riskli olduğu düşünülen varlıklar değer kazandı.

Financial Times’ın haberine göre, McCormick, “doların jeopolitik belirsizliğin ortadan kalkmasıyla zayıflaması, muhtemelen kısa sürecek” dedi ve Biden’ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın sert ticaret politikalarından uzaklaşmasının beklendiğini ekledi.

Trump’ın agresif ticaret politikaları, Çin’in renminbisi gibi para birimlerinin değerlenmesine neden oluyor. 

McCormick, Biden’ın başkanlığının “dünyanın geri kalanı için tek kelimeyle kötü olduğunu söyledi”.

Yatırımcılar artık dolar üzerinde baskı yaratacak, 2 trilyon dolarlık bir ekonomik teşvik paketi beklemiyor. Analistlere göre, bölünmüş bir senato ihtimalinin artıyor olması, ABD’de faiz oranlarında artış ihtimalini daha da düşürecek.

Bunun yerine yatırımcılar, seçimden bu yana ABD hükümet tahvillerine yönelerek, daha fazla ekonomik teşvike yönelik tahminlerde bulundu. Çünkü Nomura Analisti Jordan Rochester’a göre, ABD Merkez Bankası (FED) konu ekonomiye destek olduğunda, geri kalan tek şans

Bunun sonucunda getirilerde görülen düşüş, Rochester’a göre, yatırımcıların gözünde dolar varlıklarını daha az çekici hale getirdi.

Euro Perşembe günü dolar karşısında %0,7 değer kazandı. Bu da son iki haftanın en yüksek seviyesi olarak öne çıktı. Japon yeni, dolar karşısında son sekiz ayın rekorunu kırdı. Dolardaki düşüş bazı gözlemcileri gafil avladı. Çarşamba günü Deutsche Bank, zayıf bir dolara yönelik tahminlerini geri çekmişti. Açıklamasında, yeni başkanın belirlenmesinin uzun sürecek olması, riskli varlıklara olan ilgiye darbe vuracak ve güvenli liman olarak görülen doları güçlendirecek dedi.

Deutsche Bank, “bundan sonra yıl sonuna kadar dolar için herhangi bir zayıflama görmüyoruz” açıklamasında bulundu. Analistler, sert hamlelerin görece zayıf işlem hacmi tarafından arttırıldığını söyledi. Çünkü birçok yatırımcı, seçim sonrasının yüksek volatilitesinde, kenarda beklemeyi tercih etti ve bankalar ekstra risk almak istemedi.

Société Générale Analisti Kit Juckes, “piyasaların bunun önünde duracak gücü olmadığına eminim” dedi. Rabobank Stratejisti Jane Foley’e göre, piyasalar seçim sonuçlarını tam anlamıyla analiz ettiğinde, korona virüs pandemisinin ekonomi üzerindeki kötüye giden etkisi, yatırımcıların riskli varlıklara yöneliminin önünde duracak. Bu da doların güçlenmesine neden olacak.

Cuma günü ABD istihdam piyasası raporunun hayal kırıklığı yaratması, Foley’e göre, kapsamlı bir ekonomik teşvik paketine duyulan ihtiyacı gösterecek. 

Foley, “eğer bu paket seçimlerden sonra mecliste oluşacak çıkmaz nedeniyle gelmezse, bunun piyasalar tarafından görmezden gelineceğini düşünmüyorum” dedi.

Açıklamasının devamında, “insanlar son günlerde korona virüsü önemsemiyor ancak hala gelebilecek birçok kötü haber var” ifadesini kullandı.

Yatırımcılar belirsizliğin sonunda umut ışığı görüyor

 

Wall Street seçim karmaşasını sevdi

 

Biden, kilit bir eyalette daha Trump'ı geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cyborg06 Kasım 2020 13:40

    Hayalet savaşları kazanan muhtemelen başkanlığının bitimini göremeyecek onun yerine başkası işleri yürütecek , bu arada trump da ne çirkefmiş be yuh artık ......

  • Batak 06 Kasım 2020 13:29

    Ithalat duracak çok şükür inşallah dolar yükseldiği kadar yukselsin