E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolar savaşı kızışıyor---

Dolar savaşı kızışıyor

Dolar savaşı kızışıyor
12 Haziran 2013 - 08:11 borsagundem.com

Gelişmiş ülkelerin para birimlerinin değer kazanması gelişmekte olan ülkelerin krizi olarak nitelendiriliyor

ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alım programlarını kısmaya başlayacağının sinyali yavaşlayan ekonomik büyüme ile birleşince bazı ülkeler ilk etapta paralarının zayıflamasından memnun oldular. İlerleyen süreçte ABD tahvil piyasalarında getirilerin düşmesi ve faizin yükselmesi ile süreç daha kritik bir hale geldi.
Hükümetin agresif politikaları ile geçtiğimiz Eylül ayında bu yana yüzde 20 değer kaybı yaşadı. Gelişmekte olan ülkelere cephesinde ihracatta rekabetçiliğin kaybedilmesi noktasında endişeler artarken pek çok merkez bankası son 1 ayda devreye girdi.
İlk etapta kurda sınırlı değer kaybı memnun etse de son gelişmeler ile süreç daha farklı bir boyuta geçti. Son dönemde dikkat çeken TIBS (Türkiye, Hindistan, Brezilya ve güney Afrika)ülkelerinde kur sert hareketlere sahne oldu. Konuya dair Wall Street Journal’da yer alan makalede hem yerel politik gelişmeler hem de ekonomik problemlerin bu ülkeleri daha da kırılgan hale getirdiğine dikkat çekildi.
Gelişmeler ışında yakın vadede Türkiye, Hindistan ve Brezilya’nın para birimlerini desteklemek için yeni adımlar attığı kaydedildi. Geçtiğimiz hafta Tobin vergisini kaldıran Brezilya’dan sonra Türkiye’de 1.5 yıl aradan sonra dün kuru dengelemek için bir günde 5 kez üst üste müdahale yaptığına dikkat çekildi. Polonya Haziran ayı için de Zloti’ye müdahale ederken yine bu ay içinde Hindistan ve Rusya’dan da müdahale geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)