E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFed öncesi dolar sakin seyrini koruyor---

Fed öncesi dolar sakin seyrini koruyor

Fed öncesi dolar sakin seyrini koruyor
19 Mart 2019 - 08:31 borsagundem.com

Dolar kuru 5.48 seviyesinde yatay hareket ediyor

Yerel seçimler öncesi TL'de benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışma 
trendi devam ederken, piyasada ABD Merkez Bankası'nın yarın sonuçlarını açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. 

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4809 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4599 lira, en yüksek 5.4833 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2239 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1351 seviyesinde. Gram altın 230.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.64 seviyesinde.

Bankacılar iç veri gündeminin olmadığı küresel piyasaların da sakin bir seyir izlediği bugün Hazine ihalelerinin takip edildiğini söylediler. 

Hazine ihalelerinde ise getiriler ve borçlanma piyasa öngörülerine paralel gerçekleşti ve ikincil piyasada belirgin etki gözlenmedi. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Her ne kadar TL'de bugün negatif ayrışma belirgin rakamlara ulaşmasa da, son bir aylık döneme bakıldığında ayrışmayı belirgin olarak görmek mümkün. Bu gelişmede TCMB'den beklenen faiz indirim trendinden ABD ile ilişkilere yönelik endişelere kadar pek çok etkenden söz edebiliriz" dedi ve ekledi: 

"Hazine ihalelerine baktığımızda ise beklentilere paralel bir sonuç görüyoruz. Hem borçlanma miktarı, hem de faizler olarak. Yarın için ABD Merkez Bankası faiz kararı önemli. 

Küresel piyasalara da yön verebilecek bu karar son dönemde dar bir bantta sıkışan TL'de de yön belirleyici olacaktır." 

Yaklaşan seçimler öncesi dolar/TL'de uzun süredir sıkışma gözlenen 5.40-5.50 bandındaki hareketin sürmesi beklenirken, yurtdışında ABD ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararları bekleniyor. 

Küresel ekonomik büyümenin yavaşlama sinyalleri vermesiyle birlikte yatırımcılar ABD'deki borçlanma maliyetlerinin bundan sonraki seyri hakkında ipuçlarını görmek için Fed'in bugün başlayacak ve iki gün sürecek para politikasına odaklandı. 

Yatırımcılar politika yapıcıların toplantının ardından açıklanacak olan faiz tahminlerini yakından inceleyecek. Gelecek üç yıllık döneme ait faiz tahminlerini biraraya getiren "nokta grafiği"nde yer alan noktaların aşağı veya yukarı doğru hareketi para politikasının yönü hakkında fikir veriyor. 

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. 
 
GEÇEN HAFTA BASKI ALTINDAKİ PİYASADA İHALELER TAKİP EDİLDİ 

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde geçen hafta 91 baz puana varan bir yükseliş yaşandı. Bankacılar tahvil faizlerindeki yükselişte kurdaki baskı, jeopolitik riskler ve yaklaşan seçimlerin etkili olmuş olabileceğini belirtiyor. 

Bu yükselişin ardından Hazine'nin Mart ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği kuponsuz bonoyu yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 19.97, TÜFE'ye endeksli 5 yıllık tahvilde ortalama reel faiz yüzde 3.92 oldu. 

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.14, valörde son işlem yüzde 16.15 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 16.21 bileşik seviyesinden gerçekleşti. 

İki yıllık gösterge tahvil faizinde ise geçen hafta 53 baz puanlık yükseliş yaşandı. Gösterge iki yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.63 bugün spot kapanışta yüzde 18.60 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)