E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin seyirde---

Dolar sakin seyirde

Dolar sakin seyirde
28 Haziran 2019 - 08:27 borsagundem.com

Piyasalar G20'ye odaklandı, dolar bantta yatay seyretti

Piyasalarda Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının seyrini değiştirebilecek müzakereler nedeniyle G20 zirvesi yakından izlenirken, zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı görüşmeye odaklı yatay seyir sürüyor.

Dolar saat 17:49 itibariyle 5.7690 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7487 lira, en yüksek 5.7862 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5690 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1376 seviyesinde. Gram altın 262 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.68 seviyesinde.

İstanbul seçiminin geride kalmasının ardından piyasaların dikkati tekrar ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrine odaklandı.

Bu bağlamda ABD'nin karşı çıktığı ve Türkiye'ye yaptırım uygulamasına yol açacak olan Rus yapımı S-400 füzelerinin teslim süreci takip ediliyor.

G20 zirvesi kapsamında Cumartesi günü yapılacak Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma isteği oldukça azaldı.

S-400'lerin Temmuz'da Türkiye'ye geleceğinin net bir şekilde dile getirilmesinin ardından, bankacılar Erdoğan-Trump görüşmesinden konunun nasıl çözüleceğine ilişkin gelecek sinyallerin piyasada yönü belirleyeceğini belirtiyor.

Türkiye'nin S-400'ler nedeniyle ABD'de oluşan kaygıları giderecek bir adım atması veya olası yaptırımların hafif veya gecikmeli uygulanmasının piyasaya olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

Öte yandan Trump'ın Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret etme ihtimali de bulunuyor.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Ayrıca Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım uygulanabileceği gibi Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarılması da söz konusu olabilir.

Öte yandan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu yargılanan ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına ve bir sonraki duruşmanın 18 Eylül tarihinde yapılmasına karar verdi.

AA'da yer alan habere göre ise ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 19 Temmuz'da tahliye edilecek.

Habere göre daha önce tahliye tarihi 25 Temmuz olarak açıklanan Atilla, "iyi hal yasası nedeniyle" erken tahliye edilecek. Buna göre, Atilla, 19 Temmuz'da serbest kalacak.

Tahvil piyasasında seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi bugün spot kapanışta %19.55, valörde saat 1622'de son işlemde %19.64 seviyesindeydi.

Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün saat 1622'de son işlemde %16.73 seviyesindeydi.

TL cinsi varlıklar dışında Türkiye'nin dolar cinsi uluslararası tahvillerinin getirisi, dünkü keskin düşüşün ardından bugün de geriledi.

Türkiye'nin 2038 vadeli dolar cinsi tahvilinin getirisi bugün yüzde 7.281'e kadar gerileyerek Şubat sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Aynı tahvilin getirisi geçen hafta yüzde 8'in üzerinde bulunuyordu.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, "TL için Trump-Erdoğan görüşmesinin sonuçları belirleyici olacak. Bu ABD'nin yaptırım uygulamamasını engellemek üzere Erdoğan'ın kendisi anlatması için son fırsat olabilir... Fakat kararlar Kongre tarafından alınacağı için bu yeterli de olmayabilir" dedi.

ENFLASYONİST BASKILAR

Dün piyasada bütçe açığındaki artışın finansmanı için hükümetin atmayı planladığı adımlara ilişkin gelişmeler de yakından takip edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yerel seçimler öncesi ertelenen Merkez Bankası'nın (TCMB) 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarımı ve gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor.

Talep koşullarının zayıf olması nedeniyle etkisi azalacak olsa da yedek akçenin kullanımının ise enflasyonda ise bir miktar yükseliş olarak yansıması bekleniyor. Öte yandan medyada yer alan haberlere göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere %14.98 artırdı.

Haberlerde doğalgaz fiyatlarını belirleyen BOTAŞ'ın da 30 Haziran'a kadar 1 Temmuz'dan geçerli yeni tarifeleri belirlemesi gerektiği, şirketin doğalgaza, elektriğe yakında bir oranda "çift haneli" zam yapma olasılığının güçlendiği belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)