E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTCMB'nın faiz kararı öncesinde dolar primli seyrediyor---

TCMB'nın faiz kararı öncesinde dolar primli seyrediyor

TCMB'nın faiz kararı öncesinde dolar primli seyrediyor
11 Haziran 2019 - 08:15 borsagundem.com

Hazine ihalelerde öngörüsünün üzerinde borçlandı; TL benzer para birimlerinden negatif ayrıştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta gerçekleştirdiği dört ihale ile piyasadan öngörüsünün üzerinde borçlanırken, maliyetler geriledi; dolar/TL gün içinde iki yönlü dalgalanırken, TL öğleden sonra benzerlerinden negatif ayrıştı.

Dolar saat 17:57 itibariyle 5.8267 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7526 lira, en yüksek 5.8421 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5957 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1314 seviyesinde. Gram altın 248.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 23.04 seviyesinde.

Bu ay toplam 11.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 9.3 milyar TL'si piyasadan toplam 12 milyar TL'lik iç borçlanma programlayan Hazine, piyasadan 10.06 milyar TL, kamu dahil toplamda ise 13.1 milyar TL borçlandı.

Gelecek hafta yapılacak 500 milyon TL'lik kira sertifikası ihracı ile Haziran ayı borçlanma programı tamamlanacak. Hazine bugün 21 Nisan 2021 itfalı iki yıl vadeli altı ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ile 6 Ağustos 2025 itfalı altı yıl vadeli altı ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç etti.

İki yıllık gösterge tahvil ihalesinde borçlanma maliyeti bir ay önceki ihaledeki %25.31'e göre 248 baz puan gerileyerek %22.83 oldu. FRN'de ise ortalama fiyat 98.507 TL, dönemsel faiz %9.95 oldu.

Bir önceki ihalede dönemsel faiz %10.17 seviyesindeydi. İş Yatırım Araştırma Uzmanı Burak Seçkin, Hazine'nin kira sertifikası ile birlikte bu ay toplamda öngörüsünün 1.5 milyar TL üzerinde borçlanmış olacağını söyleyerek, "Temmuz ayında yoğun programı var, Ağustos ise biraz daha sakin.

Gelecek ayki yüklü program öncesinde elini rahatlatmak adına bu ay daha fazla sattığını düşünüyorum. İhalelere bakınca talepler iyi, faizler piyasa seviyelerine yakın oluştu. Bu haftaki ihaleler sayesinde Temmuz'da biraz daha gevşeme alanı bulabilir" dedi.

Hazine Temmuz'da toplam 21.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 14.5 milyar TL'si piyasadan toplam 19.5 milyar TL'lik, Ağustos'ta ise toplam 8.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5.3 milyar TL'si piyasadan toplam 8 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Getiri eğrisi geneline yayılmasa da kısa vadeli kağıtlarda kuvvetli hacim olduğunu söyleyen Seçkin, "Mevcut durum kısa vadeli tahvil faizlerinde zirvenin göründüğünü ve aşağı hareketin başlayabileceğini düşündürüyor.

Diğer taraftan ihalelerde eskiden FRN ve TÜFE'ye endeksli kağıtlar daha ağırlıklı satılırdı ama yavaş yavaş kısa kağıtlara dönüş var. Hazine faiz riski almaktan kaçınıyor olabilir. Enflasyon hâlâ yüksek ve gerileyeceğine dair ciddi bir sinyal yok. O nedenle de orta ve kısa vadeli kıymetlere yönelmek daha makul görünüyor" diye konuştu.

DOLAR/TL TEKRAR YÜKSELDİ

Dolar/TL gün içinde aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra S-400 ve F-35 konusundaki endişeler, Fitch açıklamaları ve yarınki PPK toplantısı öncesi tekrar yükseldi. Mayıs ayında ortaya koyulan ve "ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi" başlıklı karar dün ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi.

Bu kararla, Türkiye'ye S-400 alımını iptal etmeyip Temmuz ayında gelebilecek S-400 teslimatını kabul etmesi durumunda yaptırım uygulanması çağrısında bulunuluyor. ABD Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın alma planları nedeniyle F-35 programına katılımını kademeli olarak sonlandırmaya çalışırken, Pentagon Türkiye'nin F-35 pilotlarının artık Arizona'daki ABD hava üssünde uçmadığını açıkladı.

Öte yandan Kremlin, Rusya'nın S-400 füze savunma sistemlerini Türkiye'ye Temmuz ayında teslim etmeyi planladığını açıkladı.

Piyasaya büyük oranda ABD-Rusya-Türkiye ilişkilerinin yön verdiğini söyleyen Seçkin, bugünkü haber akışının kurda olumsuz etki yaptığını belirterek, "Dolar/TL'nin 5.85-5.87 seviyesinin üzerine gitmesi için henüz bir faktör yok ama 5.75'in altı için de ABD konusunda Türkiye lehine bir adım olması gerek. Onun dışında kur bu bantta kalır.

Yarınki PPK toplantısı da bekleniyor. Politika faizinde yaz sonuna kadar doğrudan bir hamle beklemiyorum ama sıkılaştırma adımları izlenebilir" dedi.

Analistler Fitch açıklamalarının da tedirginlik yarattığını, diğer taraftan yarınki PPK toplantısı öncesi bir miktar pozisyon azaltma hareketinin de gözlenmiş olabileceğini belirtiyor.

Reuters'ın toplam 16 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette 14 katılımcı politika faizinin %24 seviyesinde sabit tutulmasını beklerken, bir kurum politika faizinde 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puanlık indirim bekliyor.

ABD Merkez Bankası'ndan faiz indirim beklentilerinin gelişmekte olan ülke paralarında yarattığı olumlu hava bir süredir TL'ye olumlu yansıyordu.

Bayram tatili sırasında görülen 5.66 seviyesi haricinde bugün de aşağı yön izleyerek 5.7580'e kadar gerileyen dolar/TL piyasalarda yakından izlenen S-400 ve F-35 konusundaki gelişmelerle tekrar yükseldi. TL yaklaşık yüzde 1 kayıpla dolar karşısında neredeyse tek kaybeden para birimi oldu. 

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta %22.9, valörde son işlemde %22.97 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta %22.74, valörde saat 1714'te son işlemde %23.04 seviyesinde. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Pazartesi günü spot kapanışta %18.94 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %18.06, valörde son işlemde %18/.15 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • REMZİ11 Haziran 2019 16:12

    olay ekonomi ,usd dizginlemek için tekneyi batırmamak lazım

  • Ali demir11 Haziran 2019 14:56

    Dolar secimden sonra 6.50 nereye kadar baskılanacak rezervler ekside

  • mehmet yılmaz11 Haziran 2019 11:23

    TÜRKİYE düşmanları pkk,pyd,fetö,gezici,dhkpc,asala hane halkı illa dolar alın 2024 te tedavülden kalkınca taharet için su kullanmadığınızdan dolayı PEÇETE olarak kullanırsınız taş,kiremit yerine size YATIRIM TAVSİYEMDİR.

  • Vatandaş11 Haziran 2019 23:44

    Avucunu yalarsın memo, bundan sonra senin gibi şark kurnazlarına düşük döviz kuru yok. Beter ol.

  • Broker11 Haziran 2019 19:49

    Mehmet Yılmaz hedef şaşırtıp dolar alanları terörist ilan edip minicik aklınla milleti dövizden vazgeçip düşük döviz kuruyla 1 e ithal edip 10 na satacaksın. Seni gidi memleketi batıran ithalatçı tayfası seni.