E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin seyirde---

Dolar sakin seyirde

Dolar sakin seyirde
17 Mayıs 2019 - 08:16 borsagundem.com

Küresel piyasalarda dolar güçlü ABD ekonomik verilerinin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında iki haftanın zirvesinde seyrederken, dolar/TL ise 6 seviyesinin üzerinde dalgalı bir seyir ile haftayı tamamlıyor.

Küresel piyasalarda dolar güçlü ABD ekonomik verilerinin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında iki haftanın zirvesinde seyrederken, dolar/TL ise 6 seviyesinin üzerinde dalgalı bir seyir ile haftayı tamamlıyor.

Dolar saat 17:43 itibariyle 6.0497 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.0431 lira, en yüksek 6.0949 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7559 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1159 seviyesinde. Gram altın 248.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.10 seviyesinde.

İstanbul seçimlerinin tekrarı kararı ardından kuvvetlenen satış baskısı ile dolar/TL geçen hafta Perşembe günü 6.24'lü seviyelere yükselmiş, TCMB'nin 150 baz puanlık sıkılaştırması likidite adımları ve kamu bankalarının döviz satışlarıyla yönünü aşağı çevirerek 6 seviyesinin de altını test etmişti.

Ancak 6 seviyesinin altında kalıcı olamayan dolar/TL bu sabah ise güne 6.0955'e kadar yükselerek başladı. Bu yükselişte ABD'nin ikili ticaret adımları ardından ikili ilişkilere yönelik devam eden endişeler de etkili oldu.

ABD Türkiye'yi, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programından çıkardı ancak Türkiye'den çelik ithalatına uyguladığı %50 oranındaki gümrük vergisini %25'e indirdi.

Türkiye ABD'nin çelik ithalatına uyguladığı vergilerin %25'e indirilmesinin olumlu olduğunu ancak GTS'den çıkarılma kararının iki ülkenin 75 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ile çeliştiğini söyledi.

Bankacılar iki karardan birinin pozitif diğerinin negatif olduğunu, birlikte ele alında sektörler bazlı etkilerinin olabileceğini ancak makro etkisinin "tamamen ihmal edilebilir" olduğuna dikkat çekiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün ABD'nin ticaret kararlarının belirgin bir ekonomik bir etkisi yok piyasalar son dönemde riskler içeren iki ülke ilişkilerine yönelik siyasi söylemleri takip edecektir" demişti.

Öte yandan AKP bugün ekonomiye ilişkin bazı düzenlemeler içeren bir torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Metinde piyasalar tarafından yakından izlenen TCMB'nin 40 milyar TL tutarındaki ihtiyati akçesinin Hazine'ye aktarımı yer almadı.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar yapılan son değerlendirmelerin ardından TCMB ihtiyat akçesi tutarının bütçeye aktarılması düzenlemesinden "şu aşamada vazgeçildiğini" söylediler.

Reuters'da bu hafta yayımlanan bir özel haberde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bütçenin daha fazla bozulmaması için TCMB'nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığına dikkat çekilmişti.

Haberde bu konuda gerekli yasal düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtilmişti. Bugün de benzer şekilde Hürriyet gazetesinde Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesinin Hazine'ye aktarımı ve enerji şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılabilmesini de içeren, ekonomiye yoğunlaşan torba yasa hazırlandığına yönelik bir haber yer almıştı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bu adımdan vazgeçilmiş olması piyasada sınırlı da olsa olumlu fiyatlandı" dedi. İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı ardından piyasalarda siyaset gündemi yakından takip ediliyor.

Bir diğer taraftan ise küresel ticaret savaşları ve ABD ile ilişkiler de yakından takip edilen konuların başında yer almaya devam ediyor.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Merkez Bankası 150 baz puanlık sıkılaştırmasının yanı sıra TL'yi desteklemek için kamu bankaları geçen hafta 4.5 milyar dolara ulaşan döviz satışı da yaptı.

İşlemciler bu hafta da benzer satışların yaşandığını belirtiyorlar ancak tutar konusunda net bir fikir sahibi değiller.

TCMB'nin sıkılaştırma adımları sonrası hem gecelik vadede hem de dün itibarıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 25.50'de şekillendi.

TCMB'nin ve ekonomi yönetiminin dolarizasyonu caydırmayı amaçlayan BSMV artışı ve zorunlu karşılık adımları da piyasalarda yakından takip ediliyor.

Yeniden ihracı hafta başında gerçekleştirilen iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 25.99 aynı saatte valörde son işlem yüzde 26 oldu.

Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 26.10 seviyesinden gerçekleşti. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün işlem gerçekleşmemişti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 19.28 valörde TSİ 1711 itibarıyla son işlem yüzde 19.16 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Devam edin17 Mayıs 2019 18:26

    Bddk başkanı bankada şubelere hedef verin müşterileri ikna edin Usd bozup tl alsınlar diye demec veriyor.Yaa yeter ateşe benzinle gittiğiniz bu ülkede siyasiler ve tcbm ne yapıyor.is banka şubelerine kaldi halki biz ikna edemiyoruz gidin siz ikna edin....YETER ARTIK KOLTUK DAVANIZDAN SIKIlDIK.

  • Okie Dokie17 Mayıs 2019 13:23

    6 TL'den usd alın. %4 faize atın. Yıllık %4 reel getiri elde edin. Unutmayın bu ülkede betoncuları korumak adına hiçbir zaman TL'ye reel faiz verilmez.

  • Rizeli17 Mayıs 2019 11:01

    Hepimiz okie doki yiz

  • Okie Dokie17 Mayıs 2019 13:05

    Teşekkürler kardeşim

  • Bika17 Mayıs 2019 08:44

    TL son 6 yılda dolar karşısında % 70 değer kaybetti.