E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFaiz kararı sonrası dövizde düşüş hızlandı---

Faiz kararı sonrası dövizde düşüş hızlandı

Faiz kararı sonrası dövizde düşüş hızlandı
16 Ocak 2019 - 08:06 borsagundem.com

Dolar kuru güne 5.43 seviyesinden başladı. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası döviz düşünü sürdürüyor

Enflasyonda son aylarda gözlenen düşüşün ardından prematüre bir faiz indirimi olabileceği endişelerine karşın genel beklentiye paralel politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı duruş vurgusunu korumasıyla TL'deki değer kazancı belirginleşti.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3744 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3560 lira, en yüksek 5.4531 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1282 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1398 seviyesinde. Gram altın 223.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.22 seviyesinde..

TCMB Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını belirtti. PPK açıklaması TCMB'nin Nisan ayından önce faiz indirimi yapabileceği beklentilerini azaltmış görünüyor.

TL dolar karşısında yüzde 1.5 değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.
Dolar/TL Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik ve gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ile Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 5.40'ın altını test etmişti.

Enflasyon göstergelerinin uygun zemini sunduğu gerekçesiyle oluşan indirim endişelerinin yanı sıra TCMB'nin önümüzdeki dönem para politikasına ilişkin bir sinyal verme ihtimali nedeniyle de bu toplantı yakından izleniyordu. Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.36 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi, bugün spot kapanışta ortalama yüzde 16.21, valörde saat 1626'da son işlemde yüzde 16.12 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.99 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 18.11 seviyesindeydi. Ocak ayına ilişkin PPK metni Aralık ayındaki metinle neredeyse tamamen örtüşüyor. Ocak ayında metne sadece cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesinin beklendiği görüşü eklendi. Neuberger Berman kıdemli ekonomisti Kaan Nazlı, "Faizlerin değiştirilmemesi piyasaların görmek istediği şeydi ancak söylem de şahin duruşu koruyor. Enflasyon aşağı yönlü seyrederken daha yumuşak bir söylem yok ve önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirme ve faiz kararı açısından bu piyasanın görmek istediği buydu. Şimdi Mart'ta ne olacağını bekliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Enflasyonda üçüncü çeyreğe girilirken baz etkileri nedeniyle anlamlı bir düşüş görülecek ve
o zaman gevşeme tartışmaları başlayacaktır. Gelecek üç ay temkinli olunacak ancak sonrasında
veri bağımlı hale gelecek. Ekonomi de önemli ölçüde yavaşlıyor dolayısıyla faizi daha fazla
düşürmek için fırsat bulacaklar."

TCMB açıklamasında ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyongörünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği belirtilerek, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verildiği ifade edildi.

Reuters anketine katılan 21 kuruluştan 19'u TCMB'nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini sabit tutacağını, iki yatırımcı ise faiz indirimi yapacağını tahmin ediyordu.

Nomura'dan İnan Demir, Aralık metnindeki sıkı duruşun korunacağı ifadesinin, TCMB'nin sıkılaştırmadan doğrudan gevşemeye geçiş yapamayacağı için bu toplantıda bir faiz indiriminin
önüne geçtiğini söyleyerek, "Aynı şekilde, bugünkü açıklamada sıkı duruş ifadesine dokunulmaması, TCMB'nin yerel seçimler öncesindeki tek PPK toplantı olan Mart'ta faizleri düşürme olasılığını azaltıyor" dedi.

Hükümetin, yerel seçimler öncesinde önceliklerinin çeşitli kredi hafifletme önlemleri ve TCMB'nin likidite enjekte etmek ve piyasa faizlerini aşağı çekmek için erken kar payı ödemesine bağlı olacağını söyleyen Demir, "Özellikle jeopolitik gerginlikler yeniden ortaya çıkarsa, bunlar TL'yi baskı altına alabilir. Ancak bugünkü açıklamaya göre, TL yerel seçimlerden erken bir faiz indirim riskinden kurtulmuş görünüyor" dedi.

Açıklamada son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiği belirtilerek, "Dış talep gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir" denildi. Aralık metninde "... Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir" denilmişti.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu metindeki sıkılaşma sözünün sıkılık sözüyle değiştirildiğini bunun para politikasında ilave sıkılaştırmanın olmayacağı ancak mevcut sıkı koşulların bir süre daha devam edeceği anlamına geldiğini söyleyerek, "Yani politika faizi arttırılmayacak ancak bir süre daha bu seviyede tutulacak. İlk faiz indiriminin yılın ikinci yarısında olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz" dedi.

Ancak Kömürcüoğlu, ilk çeyrekte iktisadi faaliyetteki seyre ve enflasyondaki düşüşün hızına
bağlı olarak indirimin Nisan toplantısına alınma ihtimalini de göz ardı etmedi. PPK açıklamasında TCMB'nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği belirtilerek, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulmasıhalinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği ifade edildi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)