E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin pozsiyonunu korudu---

Dolar sakin pozsiyonunu korudu

Dolar sakin pozsiyonunu korudu
25 Eylül 2019 - 08:34 borsagundem.com

TCMB Başkanı Uysal'ın açıklaması TL'ye pozitif yansıdı, dolar/TL'de bant hareketi sürüyor

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın bundan sonraki faiz indirimlerinin daha sınırlı olacağı beklentisini teyit eden açıklaması TL'de pozitif seyrin sürmesine neden olurken, dolar/TL'de bant hareketi devam etti.

Dolar saat 18:02 itibariyle 5.6851 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6774 lira, en yüksek 5.7121 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2332 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0957 seviyesinde. Gram altın 277.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.20 seviyesinde.

Piyasalar Birleşmiş Milletler genel kurulu kapsamında ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın temaslarını izlerken, küresel tarafta ise ABD Başkanı Donald Trump'a karşı başlatılan resmi azledilme süreci takip ediliyor.

Uysal, para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü Temmuz ve Eylül aylarında önden yüklemeli kullandıklarını açıkladı. TCMB Temmuz ayında 425 baz puan Eylül ayında ise 325 baz puanlık iki faiz indirimine gitti. Banka 12 Eylül'deki son faiz kararı metninde bundan sonraki faiz adımlarının daha sınırlı olabileceği yönünde sinyal vermişti.

Bu sinyali teyit eder nitelikteki açıklama ile konuşma öncesi 5.7040 seviyelerinde olan dolar/TL 5.6795 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL saat 1625'te 5.6920/5.6945 seviyesinde bulunuyor.

Uysal'ın açıklamasının büyük faiz indirimlerinin geride kaldığı görüşünü desteklediğini söyleyen bir bankacı, "Yurtdışı ve riskli varlıklar kötü performans gösterirken TL'de pozitif hareket gördük. İki yönlü hareketin yaşandığı bir gün" dedi.

TL Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu bekletilerle dün benzer para birimlerinden pozitif ayrışmıştı.

Dün CNN Türk'te yer alan bir haberde ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi. Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor.

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların Başkan Donald Trump hakkında resmi azil soruşturması başlatması da küresel piyasaları olumsuz etkilerken, açıklama sonrası değer kaybeden dolar bugün bir miktar toparlandı.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta %14.61, valörde son işlemde %14.59 olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi bugün spot kapanışta ortalama %14.60, valörde saat 1623'te son işlemde %14.31 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta bileşik getiri %14.63, valörde son işlem %14.58 oldu. Bugün ise spot kapanışta %14.43 seviyesindeydi.

Reuters'ta dün yer alan bir habere göre Merkez Bankası'nın (TCMB) iki günlük yatırımcı toplantıları kapsamında Hazine ve TCMB başta olmak üzere ekonomi yönetiminden yetkililerle görüşen yatırımcılar Hazine'nin 1.5 yıldır gerçekleştirmediği uzun vadeli TL borçlanmalarına yeniden başlayacağı izlenimi aldılar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muhalif25 Eylül 2019 11:16

    6,30 TL yapın satalım yoksa toparlayamazsınız her kimsen derin devlet fon kuruluşu sv. :D bu millet inat eder aylarca satmaz ;)