E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDövizde yön yukarı---

Dövizde yön yukarı

Dövizde yön yukarı
21 Ekim 2019 - 08:32 borsagundem.com

Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda anlaşma kararının ardından düşüşe geçen dolar, haftanın ilk gününde yükseliş kaydetti

Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda anlaşma kararının ardından iki ülke ilişkilerine yönelik riskin azalmasıyla TL varlıklar son günlerdeki kayıplarının önemli bölümünü toparlarken, piyasalar bu hafta Hazine ihalelerini, Erdoğan-Putin görüşmesini ve TCMB faiz kararını izliyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.8476 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7811 lira, en yüksek 5,8492 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5203 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1146 seviyesinde. Gram altın 279.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.29 seviyesinde.

Türkiye kısa süre önce başlattığı operasyonda kurmayı amaçladığı güvenli bölgeden geri çekilmeleri için Suriyeli Kürt güçlere beş gün süre verilmesi konusunda ABD ile anlaşma sağladı. Türkiye anlaşma ile askeri operasyondaki ana hedefine ulaşırken, Trump ise anlaşmayı zafer olarak niteledi.

Son gelişmelerle birlikte TL varlıklarda gözlenen değer kazanımıyla TCMB'nin bu haftaki PPK toplantısından indirim beklentisi de tekrar kuvvetlendi.

Ancak TCMB'nin 200 baz puana yakın bir indirim yapabilmesinin mümkün olduğunu belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'den beklenen karar nedeniyle TL'de yeni bir baskı oluştu. Şartlar TCMB'nin 200 baz puana ulaşan faiz indirimi yapabileceğini gösteriyor. Bu da TL'yi yeni bir satış baskısı altında bırakıyor" dedi.

Geçen hafta başlayan harekat sonrasında TL'deki volatilitenin artmasıyla 24 Ekim'deki PPK toplantısı beklentisi hiç indirim yapılamayacağı yönünde fiyatlamaya evrilmişti. Analistler son gelişmelerin ardından oluşan olumlu havanın ve bu havanın toplantıya kadar devam etmesinin ise yeniden 150-200 baz puana varabilecek bir indirimin önünü açabileceğini belirtiyor.

Bu noktada sahadaki gelişmelerin yanı sıra Rusya ve Suriye'nin de nasıl bir tutum sergileyeceği önemli olacak. Bu çerçevede gelecek açıklamalar ve Erdoğan'ın Putin ile yarın yapacağı görüşme yakından izlenecek. Erdoğan Putin ile yapılacak görüşmeyi (Suriye'deki) sürecin ayrı bir unsuru olarak gördüğünü, bu görüşmelerle birlikte bölgeye barışı getirmiş olmayı istediklerini söyledi. "Putin ile görüşmem önem arz ediyor" diyen Erdoğan, Salı günü gerçekleştireceği günübirlik ziyarette Rusya ile güvenli bölgede ne yapılacağının konuşulacağını belirtiyor.

Operasyonun hedefleri arasında Suriye sınırından 30 kilometre içeri girip YPG'yi bu bölgeden çıkararak "güvenli bölge" kurmak bulunuyordu. Bölgede çekilme süreci devam ediyor. Piyasalarda jeopolitik gelişmeler yakından takip edilmeye devam ediliyor. Bu kapsamda bugün İstanbul'da düzenlenecek TRT World forumunda başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere yapılacak açıklamalar takip edilecek.

İşlemciler ayrıca bu hafta TCMB ile aynı gün ECB'nin faiz kararının da yakından izleneceğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar TL'deki toparlanmada, ABD ile nihai bir çözüme varıldığı ve kademeli olarak yaptırımların kaldırılıp ek yaptırım olmayacağı yönündeki beklentinin belirleyici olduğuna dikkat çekiyorlar. Bankacılar kurda jeopolitik endişelerin daha da azaldığından emin olunması ve PPK tamamlana kadar 5.75 altında kalıcı seyrin kolay olmayabileceğine de dikkat çekiyorlar. Öte yandan bankacılar kurun yeniden 6 seviyesine yaklaşmasını da beklenmedik yeni bir gelişme olmadan mümkün görmediklerini de belirtiyorlar.

HAZİNE İHALELERİ TAKİP EDİLİYOR

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi jeopolitik endişelerle yerini yükselişe bırakmıştı. TL varlıklardaki geçen hafta yaşanan olumlu fiyatlama tahvil faizlerine de olumlu yansıdı ve iki yıllık tahvilde 100 baz puanın üzerinde düşüş yaşandı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.45, valörde son işlem %14.43 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış %14.47 seviyesinden gerçekleşti.

İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü ise spot kapanışta bileşik getiri ortalamada %14.77, valörde son işlemde %14.29 seviyesindeydi.

Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.26 oldu. Hazine bugün iki yıllık yeni gösterge tahvil olması beklenen 2 yıl vadeli 6 ayda bir %6.9 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin ve 3 ay vadeli kuponsuz tahvilin ilk ihraçlarını gerçekleştirdi. Hazine Ekim ayında 7.6 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5.8 milyar TL'si piyasadan toplam 7.3 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor. Hazine'nin artan borçlanma maliyetinin borç stokuna etkisini azaltmak adına uzun vadeli sabit faizli tahvil ihraç etmeme eğilimi yaklaşık 1.5 yıldır devam ediyor.

Hazine'nin Ekim ayı iç borçlanma programı kapsamında bugün gerçekleştirdiği 3 ay vadeli kuponsuz bononun ilk ihracında ortalama bileşik getiri %14, 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerde %14.47 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)