E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin pozisyonunu korudu---

Dolar sakin pozisyonunu korudu

Dolar sakin pozisyonunu korudu
08 Kasım 2019 - 08:32 borsagundem.com

Dolar yatay seyretti, piyasalar ABD ile ilişkilerin seyrini ve küresel gelişmeleri izliyor

Gelecek haftaki Erdoğan-Trump görüşmesinin netleşmesi ve yurtdışındaki iyimser seyrin etkisiyle dolar/TL 5.75 civarında yatay bir seyir izlerken, piyasalar ABD'de 13 Kasım'da gerçekleşecek ABD-Türkiye görüşmelerini bekliyor.

Dolar saat 17:35 itibariyle 5.7579 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7385 lira, en yüksek 5.7649 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3487 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1026 seviyesinde. Gram altın 270.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.06 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken, iki lider 13 Kasım'da Washington'da görüşeceklerini teyit etti.

Piyasada ciddi bir harekete neden olabilecek önemli bir gelişmenin yokluğunda dolar/TL de genel olarak 5.75 civarında seyrediyor. ABD-Türkiye ziyaretinin netleşmesiyle dün TL'de değer kazancı yönünde bir seyir izlenirken, kur 5.7350'nin altına kadar geriledi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde geçtiğimiz günlerde, "Ermeni soykırım iddiaları ile Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına dair alınan kararlar"ın ardından hükümet yetkilileri Erdoğan'ın ABD'ye planlanan ziyaretinin gerçekleşmeyebileceğini söylemişti. Ancak telefon görüşmesinin ardından ziyaret kesinleşti.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "ABD ziyaretinin kesinlik kazanması iki ülkenin genel olarak birçok konuda anlaşabileceğini gösteriyor. Bu önemli, TL'ye iyimser yansıyor. Ziyaret gerçekten olmasaydı ABD-Türkiye ilişkilerini, belki de jepolitik endişeleri, yaptırım gibi konuları yeniden tartışıyor olacaktık" dedi ve ekledi:

"Ben ziyarete doğru önümüzdeki birkaç günde TL'deki iyimserliğin artacağını, kurun 5.65 seviyesine doğru gerileyeceğini düşünüyorum."

HAZİNE BORÇLANMASI YAKINDAN İZLENİYOR

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda düşüş eğilimi belirginleşmiş durumda öte yandan Hazine'nin 2019 borçlanmasının son aylarındaki gerçekleşmeler de yakından takip ediliyor.

Hafta başında Hazine bir yıllık aranın ardından tekrar beş yıllık sabit kuponlu tahvil ihraç ederken, TÜFE'ye endeksli kira sertifikası ihracı da gerçekleştirdi.

Hazine dün de 2024 vadeli tahvil ihracıyla 2.5 milyar dolar borçlanırken, yatırımcıya getiri %5.7 oldu. İhracı Goldman Sachs, HSBC ve JPMorgan yönetti.

Hazine bu tahvil ihracıyla birlikte bu yıl uluslararası sermaye piyasalarından toplam yaklaşık 11.2 milyar dolar tutarında finansman sağladı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta %12.77, valörde son işlemde %12.72 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri ise dün spot kapanışta %12.26 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.21, valörde son işlem %12.29 oldu. Piyasalarda önümüzdeki hafta Pazartesi ve Salı günleri Hazine'nin gerçekleştireceği 4 ihale de yakından takip edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)