E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sadece sizde değil tüm dünyada yükseliyor ---

Dolar sadece sizde değil tüm dünyada yükseliyor

Dolar sadece sizde değil tüm dünyada yükseliyor
15 Mart 2015 - 08:54 borsagundem.com

Trichet: Şu an net olan bir şey var ki o da doların bütün para birimlerine karşı çok güçlü olduğu. Ayrıca benim Türkiye'ye güvenim tam.

Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Jean Claude Trichet (73), Türkiye’nin son yıllarda büyük ekonomik başarılara imza attığını söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Fransız ekonomist, dolar kurunda yaşanan yükselişten, Türkiye’nin dünyanın önemli finans merkezlerinden biri olmasına kadar gündemdeki konular hakkında Akşam’dan Özgül Öztürk’ün sorularını yanıtladı.

ARTIŞ ECB VE FED TEMELLİ
-Son dönemde dünya genelinde dolar kurunda çok ciddi bir yükseliş söz konusu. Sizce bunun temel sebebi nedir? Siz bu yükselişin daha ne kadar sürmesini öngörüyorsunuz?

-Evet dolar bütün küresel para birimlerine karşı değer kazanıyor. Çünkü AB Merkez Bankası parasal gevşeme politikalarını uyguluyor. Fed’den beklenen bir faiz artırımı var. Bu da dolarda yükselişe sebep oluyor. FED’in kararı netleşene kadar güçlü bir dolar görmeye devam edebiliriz.

NE GEREKİYORSA O YAPILIYOR
-Dolar kurundaki yükselişe karşı Türkiye Merkez Bankası’nın aldığı önlemleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

-İçinde bulunulan güç şartlarda Merkez Bankası’na güvenim tam. Ben Merkez Bankası için daha önce Türkiye’ye gelmiştim. Türkiye Merkez Bankası’nı yakından tanıyorum. Şu an içinde bulunulan şartlarda ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor. Kesinlikle İç piyasa kaynaklı değil.


-Türkiye’de bazı muhalif kesimler dolar kurundaki yükselişin iç piyasadan kaynaklandığı görüşünü savunuyor. Sizce Türkiye’de dolar kurunu yükselten iç faktörler mi?
-Bu karmaşık bir durum. Her zaman hem yurtiçi gelişmeler hem de küresel dalgalanmalar etkili olur kur durumunda. Ama şu an net olan bir şey var ki. Dolar bütün para birimlerine karşı çok güçlü.

-Türkiye dünyanın önemli finans merkezlerinden biri olmayı planlıyor? Siz Türkiye ekonomisindeki gelişmelere bakarak bu proje için neler söyleyebilirsiniz? Türkiye dünyanın finans merkezi olması için ne tür adımlar atmalı?
-Türkiye ölçeğinde son yıllarda bu kadar büyük başarılara imza atmış bir ekonomide piyasaların konsolide edilmesi olağandır.
Dolayısıyla Türkiye’nin dünyanın önemli finans merkezlerinden bir olabileceğini düşünüyorum. Bu konuda en önemli şey yasalar ve düzenlemelerin uygun biçimde hazırlanmasıdır. Türkiye, şu anda G20 dönem başkanı. Bu süreci bence iyi değerlendirip küresel olarak uyulması gereken düzenlemeleri tasarlayıp karar verebilir.
Ekonominin tüm taraflarına güven sağlamak bir ekonomide ne enflasyon ne de deflasyon olmalı. Bunun için de taraflar birlik içinde hareket etmeli, bu birlik sağlanırsa ülkenin kredibilitesi artar. Şu anda herkes bu amaçla hareket ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32315 Mart 2015 13:57

    SERMAYE ARACLARINI BAZ ALMIŞ VE KENDİNE GELİR KAYNAĞI ETMİŞ ÜLKE YÖNETİMİ BAZ ALINDIĞINDA BAZILARININ ZENGİNLEŞMESİ BAZILARININDA BU ZENGİNLEŞMEDEN SONUÇ BAZ ALINDIĞINDA FAKİRLEŞMESİ HİÇDE HOŞ DEĞİL.HELEKİ BU İŞLEMLERDE ŞAİBE VE OLUŞUM VARSA.....

  • KARTALY32315 Mart 2015 13:36

    ESKİ BORSACI OLSANIZ.AKABİNDE ÜLKE YÖNTEİMİNDE BULUNSANIZ SİYASET BAZ ALINDIĞINDA GECMİŞ TECRÜBELERİNİZ SİYASİ KONJEKTÖRDE TAVAN SEVİYEDE OLSA VE FAİZ LOBİSİNE KARŞI CIKIŞLARINIZ OLSA VE BU ÇIKIŞLARINIZ BİR SİYASİ OLARAK SONUÇLARINI ÇOK İYİ BİLİYOR OLSANIZ.TAYYIP ERDOĞANIN GİRİŞİMLERİNİ YAPARMIYDINIZÜLKE EKONOMİSİ VE PARASAL POLİTİKALAR VE SERMAYE AKIŞLARI BAZ ALINDIĞINDA......

  • ŞAHİN15 Mart 2015 13:21

    TAYYIP ERDOĞAN TÜM YAPMIŞ OLDUĞU GİRİŞİMLER SONUÇU TÜM POLİTİKALARI VE İLİŞKİLİ OLDUĞU YURTDIŞI BAĞLANTILARINDAN BASKI GÖRÜYOR VE BU BASKI NETİÇESİNDE PARALEL YAPIYI KULLANIYOR.VE ASLINDA PARALEL YAPIDA DİYE ADLANDIRILAN CEMAATDE BİR DEĞİŞİM YOK.TAM TERSİ ÇEMAATDEN KOPMALAR VAR...AKABİNCE CHP DEN AKP YE KAYIŞ.YANİ ALT YAPIDA YURTDIŞI BAĞLANTILI OLANLARIN CHP DEN KOPUŞU CE YENİ BAŞLANTISI OLAN AKP YE KAYIŞ.....AKP NİN OSMANLI GİRİŞİMLERİ İSE RESMEN BİZANS OYUNUDUR....

  • ŞAHİN15 Mart 2015 13:12

    PARALEL YAPI VE BİR ÇOK GİRİŞİMLER AKABİNDE OLUŞUMLAR ASLINDA BİR PROJENİN ESERİDİR..FUAT AVNİ BİR PROJEDİR..

  • KARTALY32315 Mart 2015 12:14

    nasılki fransanın iç dış politikaları ve girişimleri akabınde parasal politikaların tüm para akışında tutarsızlık varda bu Fransız ekonomistin de bır okadar yorumlarında tutarsızlık var..akabınde tüm parasal politikalarda

  • KARTALY32315 Mart 2015 12:11

    2013 yılının haziran ayı baz alındığında türkiye sermaye piyasasına giriş yapan yada usdtyr baz alındığında dövizdeki azda olsa baskı oluşturan para akışı aslında fed in parasal politikasının netiçesiolan paramıydı.yoksa.bugünlerin paralel yapısı olarak adlandırılan ve asya bankın batmasına sebep olan karşılıklı kavga ve dövüş müydü....

  • KARTALY32315 Mart 2015 12:07

    fed i parasal genişlemesi baz alındığında hiç gündemde olmayan parasal genişleme neden birden bire yürürlüğe girdi.fed i parasal genişlemeye iten gerceklik aslında tc tahvil faizlerimiydi.....

  • KARTALY32315 Mart 2015 12:05

    günümüz baz alındığında ortadoğu ve yeni düzen zırvaları akabınde israilin çıkarları vs vs baz alındığında tüm olan bitenlerin dolaylı yoldan fed inde alakası ve ilişkileri baz alındığında neden fed parasal genişleme yapma gereksinimi oldu yada olmuş olsun.

  • ismail 15 Mart 2015 12:01

    malesef Doğan kardeş öyleymiş hep pempe dizi izletdiler bizlere 13 yıldır

  • KARTALY32315 Mart 2015 11:56

    ançak örneğin.dow jones ve dax baz alındığında nedense hiç orta uzun ve uzun vade düzeltme yapmadı...bist baz alındığında yaptı.....

  • KARTALY32315 Mart 2015 11:53

    kısaca..sermaye piyasaları baz alındığında.fed destek...ımf ağırlı ortalaması,,ecb direnç....japonyanın parasal genişlemesi ve yatırımcılar oyuncu oldu.......buna iç piyasadan ımf ye verilen 5 milyar dolar da dahil....

  • KARTALY32315 Mart 2015 11:50

    yada şöyle acıklayayım.fed in tüm parsal politikaları baz alındığında sisteme para enjekte ettiği dönemlerde usdtry paritesi tıpkı tenis maçı gibi diyecem olmayacak sanki tenis macı tek kale maç gibi orta sahdan hep giri dönüş yaptı.ve kesinlikle usdtry baz alındığında dolar a baskı yapmadı tam tersi değerlendirdi....

  • KARTALY32315 Mart 2015 11:44

    yavv işte bende bunu anlamıyorum...FED PARASAL GENİŞLEME YAPIYOR.SİSTEME DÖVİZ BASIYOR (yani döviz i baskı altında tutuyor)NASIL OLUYORDA DÖVİZ KURU BAZ ALINDIĞINDA TL DEĞER KAYBEDİYOR VE BU DİĞER SERMAYE ARAÇLARINA YANSIMIYOR(YANİ zayıf kalıyor)

  • YILMAZ15 Mart 2015 11:10

    Ancak biz muhteşem beşliden biriydik bizde dolar yükselmemeli..

  • doğan15 Mart 2015 11:05

    ismail sen galiba sadece pembe dizi izliyorsun

  • hakan Adana15 Mart 2015 11:00

    O zaman dolar 4 , 5 tl olsun...fakir fukarada ve orta sınıfta dolar ne gezer...yaşasın azınlık zenginleri yesınler calsınlar tıksırıncaya kusıncaya kadar taki cenaze namazı na kadar!

  • ismail 15 Mart 2015 10:08

    merkez faizi %15 çeksin bakalım yükseliyormu dolar kimi kandırıyorsunz hem faizleri düşürücen hemde güçlü doları engeliyecen yok öyle bişey merkez cumhur kavgası ne olcak onların kavgası buralara getirmedimi doları

  • ismail 15 Mart 2015 10:03

    sendemi mürütüs