E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyrediyor---

Dolar yatay seyrediyor

Dolar yatay seyrediyor
19 Nisan 2019 - 08:22 borsagundem.com

Güne 5.80 liradan giriş yapan dolar kuru Paskalya tatilinin etkisiyle dar bantta dalgalandı

Dolar/TL küresel piyasalarda Paskalya tatilinin hacimleri azaltmasının da etkisiyle bugün 5.80 civarında dar bantta bir seyir izledi.

Dolar saat 17:54 itibariyle 5.8060 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7879 lira, en yüksek 5.8347 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5374 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1247 seviyesinde. Gram altın 238.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.90 seviyesinde.

Birçok küresel finansal piyasa Paskalya tatili dolayısıyla bugün kapalı. Para piyasaları açık kalmaya devam ediyor ancak işlem hacmi oldukça düşük. Piyasalarda Merkez Bankası rezervlerine yönelik belirsizlik ve bu belirsizliğin TL üzerindeki etkisi sürüyor.

Bankacılar, kamuya açık verilerden yaptıkları hesaplamalara göre TCMB net rezervinin sene başından beri belirgin şekilde artması gerektiğini; ancak bu dönemde swap işlemlerine rağmen düşüş olduğunu, bunu "anlamlandıramadıklarını" belirtiyor. Bankacılar swap işlemlerinin muhasebeleştirilme usulüne ilişkin bir soru işareti taşımıyor, swap işleminin net rezerve eklenmesini de tek başına "rahatsız edici" görmüyor.

Swap da dahil ilgili tutarların rezervlerden düşerek rezerv değerlendirmesi yapılabileceğine dikkat çeken bankacılar, yılbaşından bugüne uygulamaların rezerv artışını beraberinde getirmesi yönünde hesaplama yapmalarına rağmen rezervlerde swap hariç tutulduğunda düşüş yaşanmasını "izaha muhtaç" olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB'den bilgilendirme istiyorlar.

Dolar/TL bu hafta içinde Çin verileri ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalması ve İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının da desteğiyle 5.7100'a kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve dün rezervlere yönelik endişelerle yeniden 5.8504'e kadar yükseldi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB'nin net rezervlerindeki gerileme de eklenmişti.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi önceki dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.63 valörde son işlem yüzde 17.70 oldu.

Bugün spot kapanış anlamlı değişim göstermeyerek yüzde 17.79 oldu. İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21.42 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 21.50 valörde saat 1727 itibarıyla son işlem yüzde 20.90 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)