E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar Powell sonrası yeni günde yatay seyretti---

Dolar Powell sonrası yeni günde yatay seyretti

Dolar Powell sonrası yeni günde yatay seyretti
01 Ağustos 2019 - 08:44 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sonrası açıklamalarının gelecek yıl için indirim beklentilerini azaltmasıyla dün yükselen dolar/TL, bugün 5.56-5.6150 aralığında iki yönlü dalgalandı.

Dolar saat 17:59 itibariyle 5.5844 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5595 lira, en yüksek 5.6139 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1632 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1058 seviyesinde. Gram altın 253.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.98 seviyesinde.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sonrası açıklamalarının gelecek yıl için indirim beklentilerini azaltmasıyla dün yükselen dolar/TL, bugün 5.56-5.6150 aralığında iki yönlü dalgalandı.

Dün 5.5150 ile dört ayın en düşük seviyesine gerileyen dolar/TL, Fed sonrası yönünü yukarı çevirerek 5.6220'ye kadar yükseldikten sonra 5.5850 seviyesinden kapandı.

Fed 25 baz puan ile tahminlere paralel faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından dün akşam düzenlediği basın toplantısında, "Şunu açıkça belirteyim, bu uzun süreli faiz indirimlerinin başlangıcı anlamına gelmiyor" dedi, ancak "Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim" ifadesini de kullandı.

Powell faiz indirimini "para politikasında döngü ortası ayarlaması" olarak niteledi. Yatırımcılar ise bunu sert faiz indirimlerinin yakın vadede gerçekleşmeyeceği olarak yorumladı. Yatırımcıların uzun süreli bir gevşeme döngüsünün olası olmadığına karar vermesiyle Fed sonrası dolar endeksi 26 ayın en yüksek seviyesine geldi.

Fed'in açıklamaları sonrası bugün kurda iki yönlü dalgalı bir seyir görüldüğünü söyleyen bir bankacı, "Bu faiz indirimini 'para politikasında döngü ortası ayarlaması' olarak niteleyerek indirimlerinin devam etmeyebileceği algısı yaratması TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı.

Ancak sonuçta Fed indirimlere devam edecektir, dolayısıyla sert bir dolar yükselişi göreceğimizi sanmıyorum. Kurda 5.62-5.68 izleyeceğim seviyeler" dedi. Fed kararı sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, TL bugün diğer EM'lerden pozitif ayrıştı. A

ynı bankacı, 5.60 seviyesinin üzerinde dolar satışı gelmesinin kurda yükselişi bir miktar sınırladığını, TL'nin özellikle Güney Afrika randı karşısında iki haftadır görülen ayrışmasının devam ettiğini belirti.

İşlemciler hâlâ bu yıl için bir faiz indirimi daha fiyatlıyor. Ancak Powell'ın açıklamalarından sonra gelecek yıl için faiz indirimi beklentileri zayıfladı. Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerin ardından risk primindeki düşüşün TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) 2019 enflasyon tahminini 0.7 puan aşağı çekerek %13.9'e revize etti, Murat Uysal'ın başkan olarak sunduğu ilk enflasyon raporunda faiz indirimi konusunda kayda değer manevra alanı olduğuna dair mesajını yineledi ancak ne kadarlık bir indirim olabileceği ile ilgili bir yönlendirme yapmaktan kaçındı.

Uysal önümüzdeki dönemde faiz indirimleri konusunda kayda değer bir alan olduğunu söyleyerek, kullanımı, zamanlaması ve boyutunun fiyat ve finansal istikrar gelişmelerine bağlı olacağını belirtti.

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde düşüş beklentileri ile yönünü aşağı çevirmişti. Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesinde olan 2 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta %15.98, valörde son işlemde %16.03 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil ise dün spot kapanışta %15.37, valörde son işlemde %15.47 oldu. Bugün ise valörde saat 1656'da son işlemde %15.56 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burhan 01 Ağustos 2019 21:30

    Bir sonraki toplantıdan 25 baz puan daha düşürürler Trump güçlü dolar istemiyor çünkü ihracat kalemlerinde acayip düşme var.Yani bir ülke ne kadar süper güç olursa olsun , ihracaat yapamaz ise resesyona girer , rekabet yapamaz , iphone mi ?????? Huaweimi  ??????? alacak kişi önce fiatına bakar sonra özelliklerine , hangisi daha ucuz ve kaliteliyse onu tercih eder.

  • reha muhtar 01 Ağustos 2019 09:35

    satış için fırsat veriyor. okim boukim acı var mı acıııııııııı ?